Ga verder naar de inhoud

Tijdelijk be­scher­mings­sta­tuut Oekraïne wordt uitgebreid

maandag 28 maart 2022

Het toepassingsgebied van de tijdelijke bescherming wordt uitgebreid naar derdelanders met een permanent verblijf in Oekraïne die niet veilig of duurzaam kunnen terugkeren naar hun land van herkomst (en hun kerngezin). Lees wie nu exact die tijdelijke bescherming kan aanvragen.

Laurence Lambert

Jurist studiedienst
Laurence Lambert

Deel dit artikel

Naar aanleiding van de richtsnoeren van de Raad wordt het toepassingsgebied van de tijdelijke bescherming uitgebreid.

Voor wie?

Wie kan nu tijdelijke bescherming aanvragen?

  • Oekraïense onderdanen en hun kerngezin die in Oekraïne verblijven
  • Onderdanen van derde landen of staatlozen die in Oekraïne bescherming genieten en hun kerngezin
  • Derdelanders met permanent verblijf in Oekraïne die niet veilig of duurzaam kunnen terugkeren naar hun land van herkomst (en hun kerngezin).

Derdelanders met tijdelijk/kort verblijf in Oekraïne komen hiervoor dus niet in aanmerking. Zij kunnen voor de terugkeer naar hun land van herkomst steun krijgen bij Fedasil of internationale bescherming aanvragen indien zij menen dat ze niet kunnen terugkeren naar hun land van herkomst.

Personen die reeds asiel hebben aangevraagd kunnen ook tijdelijke bescherming vragen. Hun asielprocedure wordt dan on hold gezet. Ze kunnen uiteraard ook vrijwillig afstand doen van hun asielaanvraag.

Ook interessant

Vreemdelingenrecht
woensdag 08 mei 2024

Nieuw aanklampend terugkeerbeleid goedgekeurd door Kamer

Op donderdag 2 mei 2024 keurde de Kamer het wetsontwerp van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor goed, dat een aanklampend terugkeerbeleid moet invoeren.

Meer lezen
Vreemdelingenrecht
donderdag 02 mei 2024

Voortaan D-visum met oog op huwelijk of wettelijke samenwoonst

Sinds 15 januari 2024 moet de feitelijke partner van een Belg of derdelander met verblijfsrecht in België een D-visum aanvragen met het oog op het afsluiten van een huwelijk of wettelijke samenwoning in België als het oogmerk daarna gezinshereniging in België is. Men kan daarvoor dus geen C-visum meer vragen.

Meer lezen