Ga verder naar de inhoud

Reglement ver­hoor­bij­stand Salduz in werking getreden

donderdag 25 april 2019

Op 9 april 2019 is het OVB-reglement 'Verhoorbijstand Salduz in het kader van de permanentiedienst' in werking getreden. Het werd op 9 januari 2019 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Nico Moons

Jurist studiedienst
Avatar

Deel dit artikel

Op 9 april 2019 is het OVB-reglement 'Verhoorbijstand Salduz in het kader van de permanentiedienst' in werking getreden. Het reglement werd goedgekeurd door de algemene vergadering op 19 december 2018 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 9 januari 2019. In de Codex werd het opgenomen onder Afdeling III.2.7bis (artikelen 124bis - 124quinquies).

Inhoud reglement

Het reglement bepaalt onder andere dat:

  • enkel advocaten die een bijzondere opleiding verhoorbijstand volgen kunnen deelnemen aan de permanentiedienst voor verdachten die geen eigen advocaat kiezen of waarvan de gekozen advocaat niet beschikbaar is,
  • de advocaat die zich inschrijft voor de permanentiedienst tijdens de opgegeven tijdsblokken beschikbaar is en in principe de opdracht zelf uitvoert (behalve vervanging bij praktische noodwendigheden),
  • de advocaat waakzaam moet zijn voor tegenstrijdige belangen (Codex Deontologie voor Advocaten hoofdstuk I.2, afdeling I.2.3),
  • een overgangsperiode van twee jaar wordt ingepland zodat advocaten voldoende tijd hebben om de bijzondere opleiding verhoorbijstand te volgen.

Opleiding Supralat

Het ontwikkelde Supralat-trainingsprogramma heeft als doel strafrechtadvocaten de theoretische kennis en vooral praktische vaardigheden aan te reiken die nodig zijn voor een effectieve uitoefening van hun professionele rol in het adviseren en bijstaan van verdachten op het politiebureau, met inbegrip van de eerste contacten, consultatie en verhoorbijstand.

Daarnaast wil het trainingsprogramma ook een actieve, reflectieve en cliëntgerichte professionele cultuur stimuleren en de ontwikkeling van een effectieve werkrelatie tussen politie en advocatuur bevorderen. Het programma is daartoe ontwikkeld met medewerking van onder andere een aantal universiteiten en de politie, en wordt aangeboden als joint-training waaraan ook politieambtenaren die betrokken zijn bij het verhoor deelnemen.

De eerste bijzondere opleidingen verhoorbijstand zijn reeds achter de rug, maar er staan er nog heel wat op de planning. Heeft u interesse? Schrijf u dan hier in en we contacteren u als er nieuwe sessies gepland worden.

Raadpleeg bij de downloads het reglement 'Verhoorbijstand Salduz in het kader van de permanentiedienst'.

Ook interessant

Videconferentie
Burgerlijk recht Strafrecht
vrijdag 08 december 2023

Wettelijk kader voor videoconferentie komt dichterbij

Het wetsontwerp tot organisatie van zittingen via videoconferentie in het kader van gerechtelijke procedures werd op 1 december 2023 in de Kamer ingediend. Meer dan een jaar geleden al adviseerden we bij het voorontwerp. We stellen vast dat onze inspanningen zich vertaald hebben in een sterkere tekst die de fysieke verschijning en de toestemming door de partijen centraal stelt en de rechten van verdediging beter waarborgt. Toch blijven er ook aandachtspunten.

Meer lezen
Strafrecht
donderdag 26 oktober 2023

Advocaten verdienen meer bescherming in het nieuwe Strafwetboek

Tijdens een hoorzitting van de Kamercommissie Justitie over het ontwerp van Boek II van het nieuwe Strafwetboek, brak bestuurder Nicolaas Vinckier een lans voor een gelijke bescherming van advocaten tegen geweld en agressie in vergelijking met andere beroepsgroepen met een maatschappelijke functie.

Meer lezen