Ga verder naar de inhoud

Pleiten in toga voortaan ook bij de DBRC

vrijdag 23 februari 2024

Vanaf 18 maart 2024 zullen ook de bestuursrechters van de Vlaamse bestuursrechtscolleges in zwarte toga op de zitting verschijnen. Dat is het gevolg van een besluit van de Vlaamse Regering. Dat brengt met zich mee dat ook van advocaten redelijkerwijze mag worden verwacht dat ze voortaan voor de Vlaamse bestuursrechtscolleges in toga pleiten.

Ben Claes

Jurist studiedienst
Ben Claes

Deel dit artikel

Tijdens de openbare zittingen van de bestuursrechtscolleges die deel uitmaken van de Dienst voor de Bestuursrechtscolleges (DBRC) was het jarenlang niet gebruikelijk dat de bestuursrechters, griffiers en advocaten in toga verschenen.

Daar brengt het Besluit van de Vlaamse Regering van 15 december 2023 nu verandering in. Dat besluit regelt de officiële ambtskledij van de bestuursrechters en de griffiers van de DBRC. Vanaf 18 maart 2024 zullen zij op de gewone zittingen een zwarte toga dragen. Die datum valt samen met de verhuis van de DBRC naar een nieuw adres.

In principe verplicht artikel 441 van het Gerechtelijk Wetboek advocaten om in hun ambtsverrichtingen de toga te dragen. 


Gelet op het feit dat de bestuursrechters en de griffiers van de DBRC binnenkort een toga zullen dragen tijdens gewone zittingen, menen wij, op advies van onze Commissie Publiekrecht, dat van advocaten redelijkerwijze mag worden verwacht dat ze voortaan ook in toga aan die zittingen deelnemen.

Dat geldt niet alleen als blijk van wederzijds respect ten aanzien van de bestuursrechters en de griffiers van de DBRC, maar het dient ook om tegelijkertijd de gelijkheid tussen advocaten onderling én het onderscheid met andere procesactoren te beklemtonen.