Ga verder naar de inhoud

Opleiding vereist om in 2023 nog eer­ste­lijns­bij­stand te mogen leveren

donderdag 15 september 2022

Zowel advocaten die momenteel al juridische eerstelijnsbijstand leveren als advocaten die daarmee willen starten, moeten een specifieke opleiding volgen als zij dat vanaf 2023 (nog) willen geven. Ook moeten zij jaarlijks enkele punten permanente vorming behalen die relevant zijn in het kader van hun taken op de eerste lijn.

Nico Moons

Jurist studiedienst
Avatar

Deel dit artikel

Ver­plich­ting

De eerstelijnsbijstand werd bij de laatste staatshervorming geregionaliseerd. Dat heeft zich uiteindelijk vertaald in het decreet van 26 april 2019 en het uitvoeringsbesluit van 29 oktober 2021. De daarin geplande hervormingen gaan van start in 2023.

Voor het overgrote deel gaat het over formalistische en administratieve aanpassingen, maar een belangrijke vernieuwing is dat advocaten worden verplicht om een specifieke opleiding rond eerstelijnsbijstand te volgen.

Opbouw van de opleiding

De verplichting heeft betrekking op zowel huidige als nieuwe eerstelijnsadvocaten. Concreet betekent dit dat wie momenteel eerstelijnsbijstand geeft en dat in 2023 wil blijven geven, nog in 2022 (een eerste deel van) de opleiding zal moeten volgen. Het gaat daarbij om:

  • Een sessie over sociaal werk / sociaal beleid en de leefwereld van de doelgroepen (digitaal)
  • Een sessie over de sociale kaart (fysiek, lokaal georganiseerd)

Advocaten die vanaf 2023 met eerstelijnsbijstand willen starten, moeten bijkomend ook nog een sessie rond verplichtingen, tips & tricks (digitaal) volgen vooraleer zij mogen beginnen.

Daaropvolgend moet u binnen het jaar een sessie rond communicatie volgen. Voor die sessie kan u evenwel in aanmerking komen voor een vrijstelling.

Ten slotte zal u jaarlijks enkele punten permanente vorming moeten behalen door een opleiding te volgen die relevant is in het kader van de eerstelijnsbijstand.

Ook interessant

Bijstand
Eerstelijnsbijstand
Publiekrecht
dinsdag 23 april 2024

Nieuw wetsontwerp streeft naar taalevenwicht in Brusselse justitiële organen

We gaven advies over het Wetsontwerp houdende bepalingen inzake de taalvereisten met betrekking tot diverse functies in de rechtbanken van Brussel. Dat wetsontwerp heeft enerzijds tot doel om tegemoet te komen aan GwH nr. 96/2014, en wil anderzijds het taalevenwicht onder de korpschefs in het administratief arrondissement Brussel-Hoofdstad garanderen. Tot slot voert het een verplichting in voor alle korpschef van dat arrondissement om het bewijs te leveren van een functionele kennis van de andere landstaal.

Meer lezen