Ga verder naar de inhoud

Ook in beroep vrijspraak voor viertal dat migranten onderdak bood

dinsdag 01 juni 2021

In zijn arrest van 26 mei 2021 heeft het Brusselse hof van beroep vier personen vrijgesproken die vervolgd werden voor mensensmokkel nadat ze in 2017 thuis mensen zonder papieren hadden opgevangen.

Laurence Lambert

Jurist studiedienst
Laurence Lambert

Deel dit artikel

Elf beklaagden stonden terecht voor mensensmokkel en lidmaatschap van een criminele organisatie omdat ze migranten geholpen zouden hebben om Engeland te bereiken. Onder hen waren vier vrijwilligers die migranten onderdak hadden geboden.

Dat viertal werd in december 2018 in eerste aanleg over de hele lijn vrijgesproken door de correctionele rechtbank.

De zeven andere beklaagden werden in eerste aanleg wel veroordeeld voor mensensmokkel en kregen straffen van 1 jaar tot 40 maanden cel, al dan niet met uitstel.

Opnieuw vrijspraak in beroep

Het parket ging in beroep, maar het viertal werd opnieuw vrijgesproken. Volgens het Brusselse hof van beroep maakt het bieden van onderdak, het uitlenen van gsm’s en het ter beschikking stellen van computers aan mensen zonder papieren immers geen misdrijf uit.

De migranten die terecht stonden, werden wel schuldig bevonden aan mensensmokkel. Zij kregen celstraffen van 1 jaar tot 20 maanden, telkens met de helft met uitstel.

Ook interessant

Vreemdelingenrecht
woensdag 08 mei 2024

Nieuw aanklampend terugkeerbeleid goedgekeurd door Kamer

Op donderdag 2 mei 2024 keurde de Kamer het wetsontwerp van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor goed, dat een aanklampend terugkeerbeleid moet invoeren.

Meer lezen
Vreemdelingenrecht
donderdag 02 mei 2024

Voortaan D-visum met oog op huwelijk of wettelijke samenwoonst

Sinds 15 januari 2024 moet de feitelijke partner van een Belg of derdelander met verblijfsrecht in België een D-visum aanvragen met het oog op het afsluiten van een huwelijk of wettelijke samenwoning in België als het oogmerk daarna gezinshereniging in België is. Men kan daarvoor dus geen C-visum meer vragen.

Meer lezen