Ga verder naar de inhoud

Nieuw sa­men­ge­stel­de algemene vergadering start eind deze maand

vrijdag 16 september 2022

Op woensdag 28 september vat de algemene vergadering van de OVB opnieuw het werkingsjaar aan, ditmaal in een nieuw verkozen samenstelling voor een periode van 2 jaar.

Ontdek wie u vertegenwoordigt, wat er op de agenda staat en hoe u dat alles kan volgen.

Dirk Chabot

Algemeen directeur
Dirk Chabot

Deel dit artikel

U koos, net als alle meer dan 10.800 Vlaamse en Nederlandstalige Brusselse advocaten, afgelopen lente uw afgevaardigden om namens u voor een periode van 2 jaar te zetelen in dit advocatenparlement dat een 10-tal keer per gerechtelijk jaar samenkomt.

Wie zetelt?

De algemene vergadering is de wetgevende/regelgevende macht binnen de advocatuur en vormt het democratisch hoogste orgaan.

De AV bestaat uit de door u verkozen stafhouders en vicestafhouders (of naargelang prostafhouders) die alle zestien van rechtswege zetelen, en uit de door u rechtstreeks verkozen 51 afgevaardigden, in een verhouding gelijk aan het aantal advocaten per balie.

Er zetelt eveneens een vertegenwoordiger bij de CCBE en de stafhouder bij het Hof van Cassatie. Zij hebben beiden een adviserende en niet stemgerechtigde bevoegdheid. Het democratisch gehalte is op die manier verzekerd. Advocaten besturen advocaten!

Meer weten over hoe u lid wordt of over de werking?

Wat?

Als wetgevende macht binnen de advocatuur bespreekt en stemt de AV allerhande thema’s. Die gaan voornamelijk over de deontologische regels en de wijze waarop ons beroep wordt uitgevoerd. Maar er komen ook meer algemene onderwerpen aan bod zoals welzijn, communicatie, en sociale voorzieningen. Zo stemde de AV vorig jaar nog unaniem een gedragscode goed over de werkverhouding tussen advocaten en hun medewerkers of stagiairs en worden jaarlijks minimumvergoedingen vastgelegd voor stagiairs.

Daarbij is altijd de onafhankelijkheid van de advocatuur het leidmotief.

"De verplichtingen die op de advocaat rusten, vereisen de absolute onafhankelijkheid van de advocaat, vrij van alle druk, in het bijzonder van de druk van eigen belangen of beïnvloeding van buitenaf. De advocaat moet elke aantasting van zijn onafhankelijkheid vermijden en mag de beroepsethiek niet veronachtzamen om de cliënt, de rechter of derden welgevallig te zijn. De onafhankelijkheid is bij alle werkzaamheden noodzakelijk."
— Art 2 CDA

De uitvoering van het door de algemene vergadering bepaalde beleid wordt toevertrouwd aan de raad van bestuur. Die bestaat eveneens uit advocaten. De raad van bestuur moet verantwoording afleggen aan de AV.

Waarover?

De thema’s variëren van zitting tot zitting.

Zo bevat de agenda van de eerste vergadering van dit nieuwe gerechtelijk jaar op 28 september deze onderwerpen:

  • Reglementering van de vertrouwelijkheid van de briefwisseling

Kan het efficiënter? Moet het geactualiseerd worden? Of juist niet?

  • Hoe regelen we de toevloed aan lokale reglementen?

U pleit immers niet alleen aan uw balie maar kent u dan de plaatselijke gebruiken?

Het spreekt voor zich dat uit de vereiste van onafhankelijkheid volgt dat de advocatuur zelf wil beslissen hoe ze wil werken en niet door een derde (politieke of uitvoerende macht) wil opgelegd worden hoe ze moet werken. Ooit zijn deze immers misschien onze tegenpartij.

Nieuws­gie­rig? Volg de algemene vergadering op LinkedIn

Wat wordt besproken en beslist, belangt dus zeker ook u als advocaat aan.

Bent u geen afgevaardigde maar wel geïnteresseerd? Dan leest u alle informatie op deze website of in de tweewekelijkse OrdeExpress. Maar er is meer.

Vanaf dit gerechtelijk jaar start de raad van bestuur een nieuw initiatief. Na elke algemene vergadering vatten we voor u de belangrijkste punten samen in een korte video op LinkedIn.

Voor u als advocaat is de algemene vergadering trouwens openbaar en bent u ook steeds welkom om een zitting bij te wonen. Die vinden plaats in het provinciehuis in Leuven.