Ga verder naar de inhoud

Proficiat, Florian! Florian Pollefeyt wint Scrip­tie­prijs 2023

vrijdag 09 februari 2024

Florian Pollefeyt studeerde af aan de faculteit rechtsgeleerdheid en criminologische wetenschappen aan de KU Leuven met eersteklas onderscheiding voor zowel zijn bachelor- als masterdiploma. Met zijn masterproef "(On)zin van de b2b-onrechtmatige bedingenleer na de hervorming van het verbintenissenrecht" heeft hij onze Scriptieprijs ter waarde van 2.500 euro in de wacht gesleept.

Dagmar Vanbergen

Medewerker-specialist communicatie
Dagmar Vanbergen 02

Deel dit artikel

Wij interviewden scriptiewinnaar Florian Pollefeyt over zijn masterproef. 

Het onderwerp (On)zin van de b2b-on­recht­ma­ti­ge be­din­gen­leer na de hervorming van het ver­bin­te­nis­sen­recht

In zijn masterproef neemt Florian het leerstuk van de b2b-onrechtmatige bedingen onder de loep, ingevoerd in het Belgisch wetgevend kader in 2019 en kritisch onthaald in de doctrine.

Florian boog zich over de vraag of het voorgenoemde leerstuk van de b2b-onrechtmatige bedingen haar bestaansreden nog behoudt na de hervorming van het verbintenissenrecht, waarin er een algemeen leerstuk over onrechtmatige bedingen werd ingevoerd. Zijn inzet resulteerde in een systematische analyse van de mate waarin de oude regeling haar bestaansreden nog behoudt onder het nieuwe recht, inclusief een diepgaand rechtsvergelijkend onderzoek waarbij de resultaten van die rechtsvergelijking functioneel worden aangewend.

Florians masterproef is niet louter beschrijvend. Door op diverse plaatsen een eigen kritische mening te poneren en zelfs eigen voorstellen te formuleren, overstijgt de scriptie de gewone weergave van de stand van zaken. De masterproef is bovendien opgebouwd rond een duidelijke onderzoeksvraag die als een rode draad door het onderzoek loopt. Het volgt tevens een logische structuur en bevat strekkingen in de rechtsleer en veelvuldige verwijzingen naar rechtspraak, rechtsleer en wetgeving.

U kan de scriptie lezen in het Tijdschrift voor Privaatrecht (TPR 2023/4), beschikbaar via Jura.

Prijzen

Eerder won Florian Pollefeyt met zijn bachelorproef al de Jura Falconis Prijs. Nu wint hij ook de Scriptieprijs 2023 die uitgereikt werd op de nieuwjaarsreceptie van de OVB. Momenteel doctoreert hij aan de KU Leuven onder prof. dr. Tilleman. 

Over de Scrip­tie­prijs

De Orde van Vlaamse Balies wil een brug slaan tussen de wereld van de advocaten en studenten. Wij moedigen studenten aan hun masterproef te wijden aan de advocatuur of de organisatie en werking van justitie. Daarom reiken we jaarlijks een prijs uit ter waarde van 2.500 euro aan de student die het beste werk maakt over de advocatuur.

Doe mee en waag uw kans

Interesse om ook mee te dingen naar deze mooie prijs? Stuur uw masterproef van het schooljaar 2022-2023 in drie exemplaren naar de OVB per post (Staatsbladsstraat 8, 1000 Brussel) én per e-mail naar info@advocaat.be, vóór 15 november 2024.

Ook interessant

Community Scriptieprijs
donderdag 27 juni 2024

Waag uw kans op de Scriptieprijs en win €2.500!

Heeft u het afgelopen jaar uw hart en ziel gewijd aan uw bachelor- of masterproef? Was uw scriptie gericht op de advocatuur, of heeft u uitgebreid onderzoek gedaan naar de organisatie en werking van justitie? Dan bieden wij u nu de unieke kans om uw inspanningen te laten belonen! Wij nodigen u graag uit om deel te nemen aan de prestigieuze Scriptieprijs, een onderscheiding die een brug slaat tussen de wereld van de advocaten en ambitieuze studenten zoals u.

Meer lezen
Community Interview
maandag 15 april 2024

Kat Van Nuffel: "Ik zie meer dan ooit bereidheid to walk the talk"

Kat Van Nuffel is een toonaangevend figuur in HR en diversiteit en inclusie beleid, en voorzitter van de Legal Diversity & Inclusion Alliance. Haar passie voor diversiteit, gelijkheid en inclusie zal bijdragen tot een interessant debat tijdens de sessie 'Diversiteit en inclusie in de advocatuur' op het OVB Congres op 26 april. In dit interview benadrukt ze het belang van open dialoog en het omarmen van werknemersfeedback.

Meer lezen