Proficiat, Florian! Florian Pollefeyt wint Scriptieprijs 2023
Florian Pollefeyt studeerde af aan de faculteit rechtsgeleerdheid en criminologische wetenschappen aan de KU Leuven met eersteklas onderscheiding voor zowel zijn bachelor- als masterdiploma. Met zijn masterproef "(On)zin van de b2b-onrechtmatige bedingenleer na de hervorming van het verbintenissenrecht" heeft hij onze Scriptieprijs ter waarde van 2.500 euro in de wacht gesleept.
Auteur
Dagmar Vanbergen
Wij interviewden scriptiewinnaar Florian Pollefeyt over zijn masterproef.
Het onderwerp (On)zin van de b2b-onrechtmatige bedingenleer na de hervorming van het verbintenissenrecht
In zijn masterproef neemt Florian het leerstuk van de b2b-onrechtmatige bedingen onder de loep, ingevoerd in het Belgisch wetgevend kader in 2019 en kritisch onthaald in de doctrine.
Florian boog zich over de vraag of het voorgenoemde leerstuk van de b2b-onrechtmatige bedingen haar bestaansreden nog behoudt na de hervorming van het verbintenissenrecht, waarin er een algemeen leerstuk over onrechtmatige bedingen werd ingevoerd. Zijn inzet resulteerde in een systematische analyse van de mate waarin de oude regeling haar bestaansreden nog behoudt onder het nieuwe recht, inclusief een diepgaand rechtsvergelijkend onderzoek waarbij de resultaten van die rechtsvergelijking functioneel worden aangewend.
Florians masterproef is niet louter beschrijvend. Door op diverse plaatsen een eigen kritische mening te poneren en zelfs eigen voorstellen te formuleren, overstijgt de scriptie de gewone weergave van de stand van zaken. De masterproef is bovendien opgebouwd rond een duidelijke onderzoeksvraag die als een rode draad door het onderzoek loopt. Het volgt tevens een logische structuur en bevat strekkingen in de rechtsleer en veelvuldige verwijzingen naar rechtspraak, rechtsleer en wetgeving.
U kan de scriptie lezen in het Tijdschrift voor Privaatrecht (TPR 2023/4), beschikbaar via Jura.
Prijzen
Eerder won Florian Pollefeyt met zijn bachelorproef al de Jura Falconis Prijs. Nu wint hij ook de Scriptieprijs 2023 die uitgereikt werd op de nieuwjaarsreceptie van de OVB. Momenteel doctoreert hij aan de KU Leuven onder prof. dr. Tilleman.
Over de Scriptieprijs
De Orde van Vlaamse Balies wil een brug slaan tussen de wereld van de advocaten en studenten. Wij moedigen studenten aan hun masterproef te wijden aan de advocatuur of de organisatie en werking van justitie. Daarom reiken we jaarlijks een prijs uit ter waarde van 2.500 euro aan de student die het beste werk maakt over de advocatuur.
Doe mee en waag uw kans
Interesse om ook mee te dingen naar deze mooie prijs? Stuur uw masterproef van het schooljaar 2022-2023 in drie exemplaren naar de OVB per post (Staatsbladsstraat 8, 1000 Brussel) én per e-mail naar info@advocaat.be, vóór 15 november 2024.
Ook interessant
Kato Aerts: "Netwerken moet geen 'bijzaak' zijn"
Het is niet elke dag dat een Vlaamse advocaat voorzitter is van AIJA (International Association of Young Lawyers). Kato Aerts licht toe wat een internationaal netwerk zo waardevol maakt en waarom jonge Vlaamse advocaten de AIJA Half-Year Conference in Brugge in mei 2026 niet mogen missen. "AIJA blinkt uit in het samenbrengen van mensen," benadrukt mr. Aerts. "Dat is van onschatbare waarde, zeker na de isolatie die COVID met zich meebracht."
Nieuwe aansprakelijkheidsregels voor advocaat-voogden van minderjarigen vanaf 1 januari 2025
Met de inwerkingtreding van het nieuwe Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek op 1 januari 2025, worden enkele belangrijke wijzigingen doorgevoerd in het aansprakelijkheidsrecht. Een van de wijzigingen betreft de foutloze aansprakelijkheid van advocaat-voogden die door de vrederechter zijn aangesteld.