Ga verder naar de inhoud

Het kwam altijd allemaal goed. Ervaringen van 3 advocaten die het ter­reur­pro­ces meemaakten

vrijdag 29 september 2023

Op 15 september 2023 viel het doek over de grootste assisenzaak ooit in ons land. Over de straffen of de inhoud van het terreurproces gaan we het hier niet meer hebben, daarover is al genoeg gezegd en geschreven. We laten mr. Sanne De Clerck, mr. Nina Van Eeckhaut en mr. Jean-Christophe De Block aan het woord: 3 advocaten die het proces van het begin tot het einde hebben gevolgd, om te weten hoe zij het zelf allemaal beleefd hebben.

Sanne De Clerck
Ik heb genoten van de pleidooien van vaak zeer eminente Franstalige pleiters, vaak iets langer en iets breedvoeriger dan aan Nederlandstalige zijde maar ze hebben wel een mooie debatcultuur.
— Mr. Sanne De Clerck

Over de in­ter­vie­wees

Mr. Sanne De Clerck is verbonden aan de balie van Antwerpen, zij verdedigde verschillende slachtoffers en nabestaanden van slachtoffers via de organisatie V-Europe, mr. Nina Van Eeckhaut van de Gentse balie vertegenwoordigde de weduwe van een slachtoffer op de luchthaven en mr. Jean-Christophe De Block is van de Franstalige orde bij de balie van Brussel, hij is de advocaat van Ali El Haddad Asufi die tot 20 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld.

CREDITS:

  • Gasten: mr. Sanne De Clerck, mr. Nina Van Eeckhaut en mr. Jean-Christophe De Block
  • Presentatie: Sofie Demeyer
  • Montage: Sarah Roggeman
  • Eindredactie: Nina Van Cauwenberge

Ook interessant

Strafrecht
donderdag 22 februari 2024

Napoleon verbannen uit het strafrecht: het tijdperk van een nieuw Strafwetboek

Het is zover! Na decennia zwoegen is het nieuwe Strafwetboek er. De Kamer keurde beide Boeken goed, alsook de wet tot invoering van een beveiligingsmaatregel ter bescherming van de maatschappij. Op de inwerkingtreding is het nog zeker 2 jaar wachten.

Meer lezen
Strafrecht
dinsdag 16 januari 2024

SMS III bestraft geweld tegen advocaten strenger

De SMS III-wet werd vorige week goedgekeurd in de Kamer: naast de herinvoering van de snelrechtprocedure en de strengere bestraffing van agressie tegen advocaten, behandelt de wet onder meer het hersteltraject en de risicotaxatie, maar niet – zoals initieel voorzien – het gerechtelijk verbod op deelname aan protestbijeenkomsten.

Meer lezen