Ga verder naar de inhoud

Eerste jaarverslag College van Toezicht beschikbaar

maandag 17 mei 2021

Het College van Toezicht werd in januari 2020 geïnstalleerd en komt nu met zijn eerste jaarverslag naar buiten.

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

Het College

Het belang van een goed functionerend tuchtbeleid is zowel voor de beroepsgroep zelf als de rechtzoekende groot, dus voorzag de Orde van Vlaamse Balies in een reglement tot de oprichting van een College van Toezicht.

Het College van Toezicht is geen tuchtorgaan en is dus niet bevoegd om klachten tegen advocaten of tuchtorganen (stafhouders en tuchtraden) te behandelen, maar is wel bedoeld om ‘toezicht’ uit te oefenen met het oog op een performant en geharmoniseerd tuchtbeleid. Voor het eerst in de geschiedenis van het tuchtrecht voor advocaten is er dus sprake van een extern toezicht. Immers, in het College van Toezicht zetelen ook twee leden die geen advocaat zijn.

Eerste jaarverslag

Het College van Toezicht werd in januari 2020 geïnstalleerd en brengt nu voor de eerste maal verslag uit, met dank aan de stafhouders van de acht Vlaamse balies en de voorzitters van de tuchtraden, zonder wiens inspanningen, medewerking en transparantie het niet mogelijk zou zijn geweest om een en ander op geanonimiseerde wijze in kaart te brengen.

In het jaarverslag wordt stilgestaan bij het ontstaan en de samenstelling van het College van Toezicht en wordt een woordje uitleg gegeven bij begrippen die specifiek zijn voor het tuchtrecht voor advocaten.

Het eerste jaarverslag van het College van Toezicht geeft een inkijk in de wijze van registratie van de tuchtklachten door de balies en de voorzitters van de tuchtraden en maakt de daaraan gekoppelde cijfers en statistieken publiek.

Met de conclusies uit dit jaarverslag zal het College aanbevelingen formuleren aan de stafhouders en de voorzitters van de tuchtraden.

Ook interessant

Deontologie Podcast
vrijdag 29 maart 2024

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens
donderdag 25 januari 2024

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen