Ga verder naar de inhoud

Willem Hengeveld over zijn boek "De advocatuur als onderneming"

woensdag 07 december 2022

Onze raad van bestuur had vanmiddag een Nederlandse auteur te gast, meer bepaald Willem Hengeveld, een voormalig advocaat bij onze noorderburen. Willem Hengeveld kwam er zijn boek ‘De advocatuur als onderneming’ voorstellen. OVB-woordvoerder Sofie Demeyer maakte van de gelegenheid gebruik om hem daarover te interviewen.

Deel dit artikel

Het gaat al om de derde druk van het boek, de eerste druk verscheen 4 jaar geleden. Initiatiefnemer Willem Hengeveld vond dat er nood was aan een dergelijk boek omdat de rechtenstudie noch in Nederland noch in Vlaanderen veel aandacht besteedt aan de bedrijfseconomische aspecten van de advocatuur. Ook nu weer schreef Hengeveld het boek samen met experts in allerlei deelgebieden.

Waar zitten de nieu­wig­he­den in deze druk van uw boek?

Willem Hengeveld: "Alle hoofdstukken zijn uitgebreid en aangepast aan de actualiteit. Waarmee ik niet wil zeggen dat er rekening werd gehouden met de oorlog in Oekraïne, dat niet, dat kon ook niet want toen die uitbrak waren alle teksten al geschreven. Maar in het boek hebben we het wel over de coronapandemie en wat die heeft betekend voor de digitalisering in de dagelijkse uitoefening van een advocatenpraktijk."

"We hebben ook de ethiek wat ruimer behandeld en een aantal praktische handvaten toegevoegd aan het boek. Ik denk daarbij aan een agenda voor bestuursvergaderingen en het schema dat een oud-bankier bespreekt in het hoofdstuk 'Strategieontwikkeling'." Hij baseert zich daarbij trouwens op het zogenaamde Startkompas dat ontwikkeld werd door het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen, kortweg VLAIO, omdat hij dat een bijzonder goede basis vindt voor de uitrol van een goed businessplan.

Ik stel wel vast dat uw boek vooral refereert aan Nederlandse wetgeving en regels (het Dekenberaad, de Wet ter voorkoming van witwassen en fi­nan­cie­ring van terrorisme Wwft…) waar zit de meerwaarde voor de Vlaamse advocaat?

Willem Hengeveld: "Het gaat natuurlijk om Europees recht dat wordt uitgevoerd maar het klopt dat de Vlaamse advocaat in het boek dan niet verwezen wordt naar wetteksten die er voor hem toe doen, daar zijn we ons van bewust en ik wil u wel al verklappen dat wij er stilaan ook nadenken over een echt Vlaamse editie. Het is nog lang niet gezegd dat die er ook effectief komt en als die er komt dan verschijnt die ten vroegste halfweg volgend jaar."

Los van die Nederlandse wetgeving zijn er wellicht wel andere aspecten die ook de Vlaamse advocaat kunnen aanspreken?

Willem Hengeveld: "Jazeker, dan denk ik vooral aan alle informatie rond het ondernemerschap op zich, dat is sowieso het belangrijkste onderdeel van het boek. Wij behandelen vragen die een advocaat zich vooral moet stellen voor hij een kantoor opricht. Daarbij draait het vooral om het uitdenken van de juiste strategie:"

Wat kan ik, wat wil ik en wat vraagt de markt?
— Willem Hengeveld

Ook interessant

Community
dinsdag 30 april 2024

Oproep kandidaat voor wetenschappelijk comité IGO

In het Belgisch Staatsblad van 25 april 2024 werd een oproep tot kandidaat bekendgemaakt voor een mandaat van lid van het wetenschappelijk comité van het Instituut voor gerechtelijke opleiding waaronder één advocaat. Bent u geïnteresseerd? Stel u dan kandidaat ten laatste op 23 mei 2024.

Meer lezen
Community
dinsdag 30 april 2024

Kansspelcommissie informeert professionals met bijgewerkte brochure over spelerbescherming

De Kansspelcommissie (KSC), de officiële regulator van de kansspelsector, heeft haar recent geactualiseerde brochure gelanceerd, gericht op professionals die in contact komen met personen met gokproblemen. Deze brochure belicht de verschillende uitsluitingsprocedures zoals voorzien in de Kansspelwet, evenals beschikbare hulp voor spelers in moeilijkheden.

Meer lezen