Ga verder naar de inhoud

CGVS lanceert proef­pro­ject rond asiel­dos­siers

maandag 10 juli 2023

Vanaf september 2023 tot en met januari 2024 loopt een proefproject van het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) over de behandeling van asieldossiers. De ambitie is om het onderhoud korter te maken en te focussen op de kern van het asielrelaas, zonder aan kwaliteit in te boeten.

Deze zomer worden er daarvoor al vragenlijsten uitgestuurd aan de betrokken verzoeker. Het is van cruciaal belang dat de advocaat zijn cliënt daarin zo goed mogelijk bijstaat. Lees daarover meer.

Laurence Lambert

Jurist studiedienst
Laurence Lambert

Deel dit artikel

Nieuwe werk­me­tho­des wegens hoge werklast

Het CGVS heeft te kampen met een hoge werklast. Daarom werden de huidige werkprocedures tegen het licht gehouden en zal het CGVS nieuwe methodes uittesten. Het CGVS wil evolueren naar een efficiëntere organisatie die meer en sneller verzoeken om internationale bescherming behandelt.

Vra­gen­lijs­ten

Deze zomer al zal het CGVS vragenlijsten uitsturen aan de betrokken verzoeker voorafgaand aan het onderhoud. Dit voor een beperkt aantal herkomstlanden en enkel voor dossiers op de Franstalige rol.

De verzoeker krijgt een termijn van 30 dagen om die vragenlijst in te vullen. De bedoeling is dat hij de redenen van zijn vertrek uit zijn land van herkomst en ook de risico's die hij zou lopen bij terugkeer, in de vragenlijst uitlegt.

Het is van cruciaal belang dat de advocaat zijn cliënt daarin zo goed mogelijk bijstaat.

De ambitie van het proefproject is om het onderhoud korter te maken en te focussen op de kern van het asielrelaas, zonder aan kwaliteit in te boeten.

Proef­pro­ject

Van september 2023 tot januari 2024 zal het CGVS nieuwe nieuwe werkmethodes uittesten op een brede selectie aan herkomstlanden en binnen verschillende domeinen. 

Zo vangen met de BLUF-methode (bottom line up front) beslissingen aan met de kern van de beslissing om vervolgens pas de motivering gedetailleerd uiteen te zetten. Het CGVS test ook of de motivatie in ‘bullet points’ kan worden opgesteld.

Het proefproject focust zich ook op het bekomen van een vollediger dossier. Daarvoor vonden reeds tal van gesprekken met de Dienst Vreemdelingenzaken plaats over welke bijkomende informatie kan leiden tot een grondige beoordeling van alle elementen in het dossier (bv. visumaanvragen & aanvragen tot gezinshereniging). Het opzet daarvan is om te evolueren naar een beter zicht op het verzoek vooraleer het persoonlijk onderhoud plaatsvindt, met een grondigere screening wanneer een dossier binnenkomt op het CGVS. Een persoonlijk onderhoud moet dienen als ‘eindpunt’ van het onderzoek.

Tenslotte is er ook aandacht voor een andere manier van motiveringen schrijven.

Evaluatie

Het CGVS zal het proefproject permanent monitoren en evalueren. 

Het project start in september. De eerste vragenlijsten worden daarom al in de zomer verstuurd.

Ook interessant

Vreemdelingenrecht
woensdag 08 mei 2024

Nieuw aanklampend terugkeerbeleid goedgekeurd door Kamer

Op donderdag 2 mei 2024 keurde de Kamer het wetsontwerp van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor goed, dat een aanklampend terugkeerbeleid moet invoeren.

Meer lezen
Vreemdelingenrecht
donderdag 02 mei 2024

Voortaan D-visum met oog op huwelijk of wettelijke samenwoonst

Sinds 15 januari 2024 moet de feitelijke partner van een Belg of derdelander met verblijfsrecht in België een D-visum aanvragen met het oog op het afsluiten van een huwelijk of wettelijke samenwoning in België als het oogmerk daarna gezinshereniging in België is. Men kan daarvoor dus geen C-visum meer vragen.

Meer lezen