Ga verder naar de inhoud

Advocaten verdienen meer bescherming in het nieuwe Straf­wet­boek

donderdag 26 oktober 2023

Tijdens een hoorzitting van de kamercommissie Justitie over het ontwerp van Boek II van het nieuwe Strafwetboek, brak bestuurder Nicolaas Vinckier een lans voor een gelijke bescherming van advocaten tegen geweld en agressie in vergelijking met andere beroepsgroepen met een maatschappelijke functie.

Nico Moons

Jurist studiedienst
Avatar

Deel dit artikel

Advocaten hebben maat­schap­pe­lij­ke functie

Artikel 79, 4° van het wetsontwerp tot invoering van een nieuw Strafwetboek somt de beroepen met een maatschappelijke functie op. Geweld tegen een dergelijke beroepsbeoefenaar wordt beschouwd als een verzwarend bestanddeel. Daaronder vallen onder meer magistraten, griffiers, getuigen en journalisten, maar geen advocaten. Nochtans staan advocaten net zo veel en vaak zelfs nog directer in de vuurlinie, zo stelt bestuurder Vinckier.

Ten eerste kan men bezwaarlijk stellen dat advocaten geen maatschappelijke functie vervullen. Niet enkel wordt dat algemeen aanvaard in internationale rechtspraak (Michaud t. Frankrijk), de Belgische wetgever erkende het zelf toen de advocatuur tijdens de coronacrisis bij ministerieel besluit werd omschreven als “een noodzakelijke dienst voor de bescherming van de vitale belangen van de natie en de behoeften van de bevolking”.

Advocaten begeven zich beroepshalve in erg conflictueuze situaties en worden daarbij vaak geconfronteerd met agressie. Ze doen dit om hun maatschappelijke rol te vervullen. Het nieuwe strafwetboek beschermt personen met zo’n maatschappelijke functie op een bijzondere wijze. Het zou bijzonder slecht signaal zijn mochten advocaten daarbij over het hoofd worden gezien
— Nicolaas Vinckier, bestuurder studiedienst

Agressie tegen de advocaat in cijfers

Geweld en agressie tegen advocaten is geen uitzondering. Anekdotische voorbeelden zijn er voldoende, maar OVB heeft de problematiek ook in kaart gebracht via een enquête. Uit de antwoorden van meer dan 600 deelnemende advocaten volgt onder meer dat:

  • 81% heeft de afgelopen 2 jaar minstens één keer te maken gekregen met een vorm van agressie. Bij bijna 1 op 5 advocaten gaat het om fysieke agressie.
  • Agressie heeft een duidelijke impact op de jobtevredenheid en de mentale gezondheid van de deelnemende advocaten, in die mate dat bijna 1 op 4 soms tot vaak overweegt om het beroep daarom te verlaten.
  • Iets meer dan de helft van de deelnemende advocaten meent dat agressie en geweld tegen advocaten de afgelopen 5 jaar gestegen is.

Conclusie

De conclusie van bestuurder Vinckier is even kort als helder: voeg de advocaat toe aan de lijst van personen met een maatschappelijke functie in artikel 79, 4° van het wetsontwerp zodat ook zij van de extra bescherming van het Strafwetboek kunnen genieten.

Ook interessant

Strafrecht
vrijdag 07 juni 2024

Nieuwe regels voor plaatsvervangende rechters: voorrecht van rechtsmacht vervalt

De Digitaliseringswet II heft vanaf 28 november 2024 het voorrecht van rechtsmacht op voor plaatsvervangende rechters, rechters in ondernemingszaken en lekenrechters.

Meer lezen
Gevangenis binnen 2
Strafrecht
donderdag 30 mei 2024

Verlengd penitentiair verlof uitgebreid

Om de overbevolking te doen dalen en de omstandigheden in de gevangenissen te verbeteren, is het plafond van de uitgesloten strafmaat voor verlengd penitentiair verlof categorie A opgetrokken van meer dan 10 jaar naar meer dan 15 jaar.

Meer lezen