Ga verder naar de inhoud

Advocaat Bert Vanmechelen vecht (vaak letterlijk) voor het goede doel

vrijdag 26 mei 2023

Bert Vanmechelen is al 20 jaar verbonden aan de balie Limburg. In 2014 richtte hij Fighters Against Cancer op, de naam moet u letterlijk nemen: het begon met een team van vechtsporters die zich inzetten voor kinderen met kanker. We interviewen hem daarover.

Deel dit artikel

U was vroeger zelf profbokser en se­mi­pro­fes­si­o­neel thaibokser, momenteel bent u zelfs nog voorzitter van de Thaiboks en MMA-club Death Row in St-Truiden, het is niet moeilijk om te begrijpen waarom u de vechtsport promoot maar vanwaar komt uw ge­dre­ven­heid om u in te zetten voor kinderen? met kanker?

Mr. Vanmechelen: Ik heb het altijd moeilijk gehad met onrecht in de meest brede zin van het woord. Een kind dat kanker krijgt of ongeneeslijk ziek wordt is voor mij het meest onrechtvaardige wat er op deze wereld bestaat. Een kind krijgt geen kanker door een of andere ongezonde levensstijl, een kind  heeft gewoon brute pech als het kanker krijgt.

Kan u vzw Fighters Against Cancer even voorstellen? Wat doet de vzw precies?

Mr. Vanmechelen: In 2014 heb ik Fighters Against Cancer opgericht, het begon met fondsenwerving via een team van vechtsporters dat meedeed aan Levensloop van Kom Op Tegen Kanker (nvdr 24 uur lopen voor het goede doel). De opbrengst van ons team leverde het eerste jaar al meteen 30.000 euro op voor KOTK. Maar na verloop van tijd kon ik me niet meer vinden in de visie van Levensloop, ik wou mijn eigen weg zoeken en dus werd Fighters Against Cancer in 2016 een vzw. 

De vzw had 2 doelen voor ogen: enerzijds de vechtsport in een goede daglicht plaatsen en anderzijds fondsen vergaren ten voordele van kinderen met kanker. Tijdens het tweede weekend van mei hielden we nog eens een bokszakmarathon waarbij we 24 uur aan een stuk op een bokszak rammen voor het goede doel. 

Wat ooit begon met boksen...

Mr. Vanmechelen: Wat ooit begon met vechtsporters die zich inzetten voor het goede doel is ondertussen geëvolueerd naar sporters in het algemeen. Zo zijn we sinds kort een nieuw concept aan het uitwerken rond Racing Against Cancer waarin we gaan samenwerken met een autoteam, een racingteam dat de wrap van 3 wagens heeft laten bedekken met het logo van Fighters Against Cancer.

We hebben ook een aantal vliegtuigjes en helikopters die Racing Against Cancer ondersteunen en die binnenkort een dag organiseren voor patiëntjes met kinderkanker of een andere levensbedreigende ziekte. Op die dag worden dan vluchten met die vliegtuigjes en helikopters verloot. 

Kanker is niet langer het enige goede doel van de vzw

Mr. Vanmechelen: Gaandeweg heeft onze werking zich uitgebreid, zo hebben we recent nog meer dan 159.000 euro ingezameld voor een huisdierenpaviljoen dat over enkele weken al opent bij het Sint-Trudoziekenhuis in Sint-Truiden. Dat is een paviljoen waar langdurig zieken hun huisdier op bezoek kunnen laten komen en dat op een veilige en hygiënische manier.

Dit jaar zamelen we fondsen in om een belevingstuin voor kinderen met een meervoudige beperking en zwaar zieke kinderen te laten aanleggen bij het respijthuis Villa Rozerood in De Panne. Een soort snoezelruimte buiten in de tuin met onder meer een blotevoetenpad, een watergordijn en een geurtuin, om zintuigelijke prikkels te bieden aan kinderen met een beperking.

Verder werken we ook samen met Vincentius, een armoedebestrijdingsorganisatie. Vorig najaar hebben we bijna 25.000 euro aan Vincentius Sint-Truiden gedoneerd, geen geld maar duidelijk afgebakende giften in de vorm van dekens, beddengoed en kleding.

Sponsors zorgen voor fondsen

Mr. Vanmechelen: Voor al onze projecten zijn we dus altijd op zoek naar sponsors. Dat is organisch gegroeid. In het begin klampte ik zowat iedereen aan met een vraag om te sponsoren, we hebben sinds vorig jaar al over de honderd sponsors en die zijn heel divers. Er zitten deurwaarders tussen maar ook juweliers of paardenhandelaars. 

Voor het huisdierenpaviljoen bijvoorbeeld kregen we plots een heleboel sponsors uit onverwachte hoek: dierenliefhebbers maar ook motorclubs die benefiets organiseerden om fondsen in te zamelen.  We zijn al die gulle mensen heel erg erkentelijk, ik vind het belangrijk om iedereen altijd correct te bedanken, dat doen we dan bijvoorbeeld door onze sponsors een fles te bezorgen met een cocktail die samengesteld werd door Jurgen Lijcops, vroeger ooit nog Eerste Sommelier van België.

Een zoektocht naar telkens nieuwe gadgets helpt ons ook vaak aan fondsen. Zo bracht een groep enthousiaste brouwers onlangs nog het FAC.Triple.X-bier op de markt waarvan bij verkoop een derde van de winst naar de vzw Fighters Against Cancer gaat. Het bier heeft overigens een tweetal weken geleden een gouden medaille ontvangen op een Europese biercompetitie. 

U bent de voorzitter van Fighters Against Cancer, vormt het voor de vzw een meerwaarde dat u ook advocaat bent?

Mr. Vanmechelen: Nee, het gaat om twee compleet aparte werelden en ik houd die ook zoveel mogelijk gescheiden. Ik moet wel zeggen dat ik veel tijd en energie in de vzw steek, het gaat toch gemiddeld om 3 uur per dag: mailverkeer, administratie, de sponsorwerking, ... Ik krijg daarbij veel hulp van mijn vrouw maar ook van een medebestuurder die instaat voor de boekhouding en een andere die instaat voor alles van communicatie. Onderschat daarbij toch zeker ook niet de inzet van die vele tientallen vrijwilligers die helpen tijdens onze acties of bij de verkoop van onze gadgets. 

Anderzijds: u volgt momenteel op de OVB de bijzondere opleiding jeugdrecht, in uw vzw zet u zich in voor kinderen met kanker, daar zie ik toch wel een raakvlak tussen uw beroep en uw engagement binnen uw vzw?

Mr. Vanmechelen: Ik zei het al, ik heb het moeilijk met onrecht, ik zal het ook altijd eerder opnemen voor de underdog, dat is misschien ook de reden waarom ik eigenlijk bijna alleen strafrecht doe. Ook de vechtsport neemt zo een beetje die underdog positie in, de vechtsport heeft in de sportwereld nog altijd vaak een slechte naam en volledig onterecht volgens mijn bescheiden mening.  Ik voel me dus meer comfortabel als ik de rol van de underdog opneem en als ik de zogenaamde underdogs kan verdedigen.

Ik begon fondsen in te zamelen voor kinderen met kanker omdat ik het altijd al moeilijk gehad heb met onrecht in de meest brede zin van het woord. Een kind dat kanker krijgt of ongeneeslijk ziek wordt is voor mij het meest onrechtvaardige wat er op deze wereld bestaat.
— Bart Vanmechelen

Heeft u nog een droom die u wil ver­we­zen­lij­ken met Fighters Against Cancer?

Mr. Vanmechelen: Tot nu toe hebben we met al onze projecten samen over de jaren heen ongeveer 400.000 euro binnengehaald, ik zou graag aan een miljoen euro willen komen en ik zou het ook fijn vinden als de organisatie zou blijven bestaan ook als ik er niet meer ben om zo toch een klein kiezeltje te kunnen verleggen in de rivier.

Ook interessant

Welzijn
vrijdag 24 november 2023

Hoe gaat het met u?

Uw welzijn ligt ons nauw aan het hart. Daarom nodigen we u uit om deel te nemen aan onze tweede welzijnsenquête. Uw stem is van onschatbare waarde om een diepgaand inzicht te krijgen in de uitdagingen waarmee advocaten worden geconfronteerd op het gebied van stress, burn-out en grensoverschrijdend gedrag.

Meer lezen
Community Welzijn Kantoororganisatie
donderdag 23 november 2023

Transparante communicatie, betrokkenheid en zinvol werk: sleutels tot HR-succes in uw advocatenkantoor

Transparante communicatie, betrokkenheid en betekenisvol werk zijn slechts enkele topics die tijdens het debat aan bod kwamen. Keynote-spreker Stijn Baert en de deskundige panelleden identificeerden de uitdagingen op vlak van HR en reikten oplossingen aan om een solide basis te leggen voor advocatenkantoren en hun medewerkers. Herbekijk de uitzending en krijg een dieper inzicht in de dynamiek van de advocatuur en hoe een goed HR-beleid een aanzienlijk verschil kan maken.

Meer lezen