Ga verder naar de inhoud

Aangepaste richtlijnen voor uw ge­van­ge­nis­be­zoek

donderdag 20 juli 2023

Het Directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen heeft een geactualiseerde versie van de ministeriële omzendbrief nr. 1821 van 30 juli 2020 verspreid. Deze omzendbrief bepaalt de controle- en veiligheidsmaatregelen bij toegang tot de gevangenis. Lees hier de (beperkte) aanpassingen of fris uw geheugen op met de geldende toegangsregels.

Nico Moons

Jurist studiedienst
Avatar

Deel dit artikel

De nieuwe versie van de omzendbrief past slechts erg beperkt de toegangsregels voor advocaten aan. Zo wordt nu verduidelijkt dat professionele bezoekers, waaronder ook advocaten vallen, na inschrijving hun identiteitsdocument niet in bewaring moeten geven en dus kunnen bijhouden voor de duur van het bezoek. Zij krijgen een badge mee die ze te allen tijde zichtbaar moeten dragen.

Daarnaast wordt de gsm of smartphone expliciet vermeld bij de voorwerpen die noodzakelijk zijn voor de uitoefening van de taak van de advocaat en daarom meegenomen mogen worden in de gevangenis. Net als bij laptops of dossiers worden deze voorwerpen geregistreerd bij binnenkomst en wordt er bij vertrek nagegaan of deze opnieuw mee naar buiten worden genomen.

Ook interessant

Handboeien
Strafrecht
vrijdag 19 april 2024

Nieuwe wetgeving over Salduz en videoconferentie aangenomen

De plenaire vergadering van de Kamer heeft twee wetsontwerpen goedgekeurd waarbij we in de loop van het wetgevingsproces een advies hebben afgeleverd. De stemming van een derde wetsontwerp waarbij we betrokken waren, over de persoon van de geesteszieke, is uitgesteld tot volgende week. De uiteindelijke balans is gemengd.

Meer lezen
Strafrecht
maandag 15 april 2024

Wetgever rijdt door het rood: een automatische uitvoering van het rijverbod is problematisch

We hebben op vraag van de Kamercommissie Mobiliteit een advies verleend over het wetsvoorstel tot wijziging van de Wegverkeerswet voor wat betreft de ingangsdatum van een verval tot het recht van sturen.

Meer lezen