Ga verder naar de inhoud

Aangepaste richtlijnen voor uw ge­van­ge­nis­be­zoek

donderdag 20 juli 2023

Het Directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen heeft een geactualiseerde versie van de ministeriële omzendbrief nr. 1821 van 30 juli 2020 verspreid. Deze omzendbrief bepaalt de controle- en veiligheidsmaatregelen bij toegang tot de gevangenis. Lees hier de (beperkte) aanpassingen of fris uw geheugen op met de geldende toegangsregels.

Nico Moons

Jurist studiedienst
Avatar

Deel dit artikel

De nieuwe versie van de omzendbrief past slechts erg beperkt de toegangsregels voor advocaten aan. Zo wordt nu verduidelijkt dat professionele bezoekers, waaronder ook advocaten vallen, na inschrijving hun identiteitsdocument niet in bewaring moeten geven en dus kunnen bijhouden voor de duur van het bezoek. Zij krijgen een badge mee die ze te allen tijde zichtbaar moeten dragen.

Daarnaast wordt de gsm of smartphone expliciet vermeld bij de voorwerpen die noodzakelijk zijn voor de uitoefening van de taak van de advocaat en daarom meegenomen mogen worden in de gevangenis. Net als bij laptops of dossiers worden deze voorwerpen geregistreerd bij binnenkomst en wordt er bij vertrek nagegaan of deze opnieuw mee naar buiten worden genomen.

Ook interessant

Videconferentie
Burgerlijk recht Strafrecht
vrijdag 08 december 2023

Wettelijk kader voor videoconferentie komt dichterbij

Het wetsontwerp tot organisatie van zittingen via videoconferentie in het kader van gerechtelijke procedures werd op 1 december 2023 in de Kamer ingediend. Meer dan een jaar geleden al adviseerden we bij het voorontwerp. We stellen vast dat onze inspanningen zich vertaald hebben in een sterkere tekst die de fysieke verschijning en de toestemming door de partijen centraal stelt en de rechten van verdediging beter waarborgt. Toch blijven er ook aandachtspunten.

Meer lezen
Strafrecht
donderdag 26 oktober 2023

Advocaten verdienen meer bescherming in het nieuwe Strafwetboek

Tijdens een hoorzitting van de Kamercommissie Justitie over het ontwerp van Boek II van het nieuwe Strafwetboek, brak bestuurder Nicolaas Vinckier een lans voor een gelijke bescherming van advocaten tegen geweld en agressie in vergelijking met andere beroepsgroepen met een maatschappelijke functie.

Meer lezen