Ga verder naar de inhoud
dinsdag 22 maart 1977

Internationaalrechtelijke en Unierechtelijke regelgeving

Lees de relevante internationaalrechtelijke en Unierechtelijke bepalingen over de uitoefening van het beroep van advocaat in een Europese context.

Meer lezen
donderdag 24 november 2016

Wetgevingsdossier beleidsnota Justitie 2017

Met zijn beleidsnota Justitie 2017 gaat minister van Justitie Koen Geens verder op de ingeslagen modernisering van Justitie. De studiedienst las de nota zorgvuldig na en bezorgt u hierbij een becommentarieerde samenvatting van de verschillende deelluiken.

Meer lezen

Nog vragen? Onze specialisten ter zake

Ontdek alle medewerkers

Nico Moons

Jurist studiedienst
avatar

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Rusland
Europees & internationaal recht
woensdag 27 september 2023

Economische en financiële sancties tegen Rusland en zijn burgers

Als reactie op de Russische inval in Oekraïne, vaardigde de Europese Unie eind februari een eerste reeks economische en financiële sancties uit tegen Rusland en enkele van zijn prominente burgers.

Wanneer u optreedt voor cliënten die banden hebben met Rusland, moet u met deze sancties rekening houden. Maar wat houden de daaraan verbonden verplichtingen precies in?

Meer lezen
Kantoor
Europees & internationaal recht
donderdag 23 maart 2023

E-learning over Europese familiaalvermogensrechtelijke stelsels

De e-learning focust specifiek op de verordening inzake huwelijksvermogensstelsels en de verordening inzake vermogensrechtelijke gevolgen van geregistreerde partnerschappen. Deelnemen aan de e-learning is online, gratis en kan tot 9 september 2023.

Meer lezen
Rusland
Europees & internationaal recht
donderdag 19 januari 2023

Vernietigingsberoep tegen verbod op juridisch advies aan Russische entiteiten

Eind december werkte de Europese Commissie haar FAQ over de financiële sancties tegen Rusland bij met een onderdeel over het principiële verbod op juridisch advies aan Russische entiteiten.

Samen met Avocats.be en Brusselse balies, hebben we een beroep tot vernietiging ingediend tegen dat verbod. Iedereen heeft namelijk recht op bijstand van een advocaat. Het feit dat dit recht voorwaardelijk wordt gemaakt van een goedkeuring van de Thesaurie is een aanfluiting van de rechtstaat.

Meer lezen
Europees & internationaal recht ccbe
vrijdag 02 december 2022

Dit was de AV van de CCBE van 25 november

De laatste vergadering van de CCBE in 2022 stond voor een groot deel in het teken van de uitreiking van de jaarlijkse Human Rights Award aan de Oekraïense winnaars. Maar er werden ook teksten goedgekeurd in het kader van onder meer corporate social responsibility en de toekomstige Dataverordening.

Meer lezen
Europa
Europees & internationaal recht ccbe Rechtstaat
donderdag 01 december 2022

Advocatuur en rechtstaat onder druk: wat zijn uw ervaringen?

Naar jaarlijkse gewoonte leveren we via de CCBE informatie aan voor het Rule of Law Report van de Europese Commissie. Het is de uitgelezen kans om problematische ontwikkelingen en gevaren voor de advocatuur kenbaar te maken aan Europa. We horen daarover ook graag uw ervaringen.

Meer lezen
Europees & internationaal recht Stem van Europa Oekraïne
Persoonsgegevens
Europees & internationaal recht GDPR
Europees & internationaal recht GDPR
Europees & internationaal recht Stem van Europa