Ga verder naar de inhoud

Collaboratieve advocaten

Enkel collaboratieve advocaten mogen collaboratieve onderhandelingen voeren. U moet daarvoor opgenomen zijn op de lijst van collaboratieve advocaten opgesteld door de OVB.

Laurence Lambert

Jurist studiedienst
Laurence Lambert

Deel dit artikel

Alleen advocaten die een bijzondere opleiding hebben gevolgd, de vereiste erkenning van collaboratieve advocaat hebben toegekend gekregen en het charter voor collaboratieve advocaten hebben onderschreven, kunnen opgenomen worden op die lijst. Het behoud op de lijst van collaboratieve advocaten is onderworpen aan het vervullen van de verplichtingen van de permanente vorming.

De collaboratieve advocaat treedt exclusief op binnen de perken van zijn mandaat. Dat is beperkt tot het bijstaan en raadgeven tijdens de collaboratieve onderhandeling met als doel het bereiken van een onderhandeld akkoord.

Als één van de partijen zich terugtrekt uit de collaboratieve onderhandeling of als de collaboratieve onderhandeling eindigt, met of zonder akkoord, is de collaboratieve advocaat ertoe gehouden zijn tussenkomst te beëindigen en mag hij niet meer optreden in een gerechtelijke procedure die betrekking heeft op het voorwerp van de collaboratieve onderhandelingen. Hetzelfde geldt voor iedere advocaat die van hetzelfde advocatenkantoor deel uitmaakt, inclusief de interne of externe medewerkers en stagiairs.

Nog vragen? Onze specialisten ter zake

Ontdek alle medewerkers

Laurence Lambert

Jurist studiedienst