Ga verder naar de inhoud

Advocaat op School

Als advocaat heeft u de kracht om niet alleen individuen te vertegenwoordigen en beschermen, maar ook om de fundamenten van rechtvaardigheid te verspreiden onder de volgende generatie. Met ons project "Advocaat op School" draagt u daaraan bij door aan kinderen en jongeren uit te leggen wat de rechtstaat is, waarom individuele rechten belangrijk zijn en wat advocaten doen. Uw inzet als Advocaat op School zal de toekomstige generaties inspireren.

Advocaat voor de klas

Bereik kinderen en jongeren rechtstreeks in de klas en deel uw juridische kennis op een interactieve manier. We ondersteunen u met drie speciaal ontwikkelde tools bij het geven van een boeiende en informatieve les.

Alle tools zijn op maat van 11-jarigen (6de leerjaar) en 17-jarigen (5de en 6de middelbaar). Het lesmateriaal is aangepast aan een klascontext.

Kaartspel Advocaat op School
Kaartspel Advocaat op School - Stardust

Kaartspel: wat zijn (mijn) rechten?

Speel dit kaartspel met de leerlingen om ze bewust te maken van hun rechten en deze op een leuke manier te bespreken. Het spel is aangepast aan de doelgroep en zorgt voor betrokkenheid en begrip. Interesse? De kaartspellen kan u uitlenen bij uw eigen balie, zodat u goed voorbereid voor de klas staat.

Quiz Advocaat op School
Quiz Advocaat op School - Stardust

Quiz: hoe werkt het gerecht?

Test de kennis van de leerlingen over het gerechtelijk systeem met deze quiz. Laat ze spelenderwijs leren over de verschillende aspecten van het rechtssysteem en beloon hun inzet met een dieper begrip van de rechtspraak.

Fotoverslag advocaat op school
Fotoverslag advocaat op school - Orde van Vlaamse Balies

Fotoverslag: wat doet een advocaat?

Laat de leerlingen een kijkje nemen in het dagelijkse leven van een advocaat aan de hand van een visueel fotoverslag. ZO krijgen ze een concreet beeld van wat de job als advocaat allemaal inhoudt. Het fotoverslag kan u personaliseren.

Het wachtwoord om de presentatie te openen en te downloaden vindt u bij de instructies.

Rollenspel in een zit­tings­zaal

Geef de leerlingen de kans om de rechtbankomgeving te ervaren door middel van een educatief rollenspel. Begeleid samen met de leerkracht het rollenspel en bied juridische inzichten om hun begrip van gerechtelijke procedures te verdiepen. 

Het rechtbankbezoek kan u regelen met uw balie. In samenspraak kan u een zittingszaal reserveren om dit rollenspel in een levensechte omgeving te voorzien.

Hoe kan u deelnemen?

Uw enthousiasme en expertise als advocaat zijn van onschatbare waarde voor het project "Advocaat op School". Vrijwillig advocaat op school worden doet u zo:

  1. Aanmelden: Meld u aan bij uw balie om uw interesse te tonen en deel te nemen aan het programma.
  2. Planning: Samen met de balie stemt u af welke scholen en klassen u kan bezoeken. Leerkrachten melden zich namelijk ook bij uw balie via een online-inschrijfformulier.
  3. Voorbereiding: Op deze pagina vindt u alle didactische tools en informatie die u kan nodig hebben. Enkel het fysieke kaartenspel wordt verdeeld door uw balie.

Het concept van een 'Advocaat in de school' bestaat al jaar en dag. We vinden het namelijk een prioriteit dat ook de jongste generatie mee is wat het belang van de rechtstaat is en de rol van een advocaat daarin duidelijk te maken. 

Dit project werd recent vernieuwd onder de professionele begeleiding van Allyens. Zij voerden een grondig vooronderzoek en namen interviews af met kinderen, jongeren, studenten rechten en advocaten-stagiairs. We kunnen ook rekenen op een enthousiaste werkgroep van advocaten, baliemedewerkers en leerkrachten.