Nieuwe video’s toegevoegd aan het lesmateriaal van Advocaat op School
Voorzitter op vrijdag: "Met onze Belgische zin voor relativering en zelfhumor kunnen wij veel aan. Te veel, soms."
Onrechtmatig verzet niet langer mogelijk in procedures zoals in tucht
Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 een wijzigingsreglement goed dat voortaan (onder meer) de mogelijkheid biedt aan de raad van de Orde om verzet in procedures zoals in tucht ongedaan te verklaren. Dat reglement trad recent in werking.
Onze algemene vergadering keurde op 8 februari 2023 het reglement tot wijziging van de artikelen 197, 202, 203 en 204 in deel VII. “procedures zoals in tucht” van de Codex Deontologie voor Advocaten goed. Het werd op 9 maart 2023 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad, en trad recent in werking.
Dat reglement voert voortaan de mogelijkheid in voor de raad van de Orde om verzet ongedaan te verklaren indien de betrokken persoon:
- nogmaals verstek laat gaan bij zijn verzet en het vaststaat dat hij kennis heeft gehad van de oproeping in de procedure op verzet, of
- wanneer hij op verzet verschijnt, vaststaat dat hij kennis heeft gehad van de oproeping in de procedure waarin hij verstek heeft laten gaan en geen gewag maakt van overmacht of van een wettige reden van verschoning ter rechtvaardiging van zijn verstek bij de bestreden rechtspleging. De raad van de Orde oordeelt soeverein of hij de aangevoerde overmacht of reden erkent.
Om te vermijden dat een partij die verzet aantekent, omwille van het doorlopen van de procedure op verzet (waarin zijn verzet ongedaan wordt verklaard) te laat zou zijn om nog hoger beroep in te stellen tegen de beslissing op verstek, werd in artikel 204 van de Codex Deontologie voor Advocaten een vierde lid toegevoegd, dat luidt als volgt:
"Hoger beroep tegen de beslissing die het verzet als ongedaan beschouwt, houdt in dat de grond van de zaak aanhangig wordt gemaakt bij de rechter in hoger beroep, ook al is er geen hoger beroep ingesteld tegen de bij verstek gewezen beslissing."
De ongedaan verklaring van verzet houdt in dat men met zekerheid moet kunnen nagaan dat de oproeping de geadresseerde goed heeft bereikt. Daarom worden in artikel 197 van de Codex Deontologie de woorden ‘aangetekende brief’ vervangen door ‘aangetekende brief met ontvangstbewijs’.” Op die manier kan men nagaan dat wel degelijk de geadresseerde de oproeping heeft ontvangen. In geval van twijfel zal de raad van de Orde het verzet niet ongedaan kunnen verklaren.
Dat impliceert krachtens artikel 53bis van het Gerechtelijk Wetboek evenwel dat de termijn van 15 dagen om verzet aan te tekenen tegen een bij verstek gewezen beslissing door de raad van Orde voortaan zal ingaan vanaf de eerste dag die volgt op deze waarop de brief aangeboden werd op de woonplaats of kantooradres van de geadresseerde of in voorkomende geval op zijn verblijfplaats of gekozen woonplaats.
Tot slot werd in artikel 202 van de Codex Deontologie voor Advocaten eveneens een ontvangstbewijs voor kennisgevingen ingevoerd.
Ook interessant
Nieuwe tutorials helpen cliënten met klachten over hun advocaat
We hebben vijf duidelijke en toegankelijke tutorials ontwikkeld voor cliënten die een klacht willen indienen tegen hun advocaat. In deze serie van korte video's legt OVB-voorzitter Peter Callens stap voor stap uit hoe het klachtenproces werkt en wat cliënten kunnen verwachten.
16 advocaten geschrapt in 2022-2023
Het College van Toezicht van de Vlaamse advocatuur heeft zijn vierde verslag gepubliceerd. Dat geeft een overzicht van de tuchtprocedures tegen advocaten in Vlaanderen (inclusief Brussel-Nederlands) in het gerechtelijk jaar dat loopt van 1 september 2022 tot 31 augustus 2023.