Ga verder naar de inhoud

Hoog­drin­gend­heid voor evaluatie no­men­cla­tuur na ver­nie­ti­ging MB door Raad van State

dinsdag 21 november 2023

Bij arrest van 22 september 2023 heeft de Raad van State het Ministerieel Besluit van 19 juli 2016 vernietigd. Dat besluit bevat de nomenclatuur die in de tweedelijnsbijstand (pro Deo) wordt gehanteerd voor de vergoeding van de medewerkende advocaten.

18 maanden tijd voor nieuw MB

De reden van vernietiging is het ontbreken van een voorafgaande adviesaanvraag bij het uitvaardigen van de nomenclatuur aan de Afdeling Wetgeving van de Raad van State. De vernietiging heeft géén onmiddellijke impact op de werking omdat de gevolgen ervan zijn uitgesteld met 18 maanden.

Onze minister van Justitie heeft dus 18 maanden de tijd om, mits de nodige voorafgaande adviezen, een nieuw ministerieel besluit uit te vaardigen en contacteerde reeds de communautaire ordes om onmiddellijk met de evaluatie van het Besluit van 2016 aan de slag te gaan.

De nood aan een nieuw Ministerieel Besluit plaatst de door de Orde van Vlaamse Balies sinds lange tijd gevraagde evaluatie van de nomenclatuur met hoogdringendheid op de agenda.

De OVB is al langer vragende partij om de nomenclatuur juridische tweedelijnsbijstand van 2016 te evalueren. Nu moet het er wel van komen.
— Bestuurder Marnix Moerman

Heeft u vanuit uw ervaring een inzicht, bezorgdheid of suggestie die kan bijdragen tot een betere of performantere vergoeding van de prestaties in tweedelijnsbijstand (of de controle erop), uw idee is welkom op marnix.moerman@ordevanvlaamsebalies.be.

Ook interessant

Tweedelijnsbijstand
maandag 10 juni 2024

Uw vergoeding tweedelijnsbijstand staat weldra op uw rekening

De vergoedingen voor de advocaten die prestaties hebben geleverd in het kader van de juridische tweedelijnsbijstand zijn vandaag binnengekomen en meteen doorgestort. Hebt u een rekening bij ING, dan mag u de vergoeding vandaag verwachten. Voor klanten van andere banken duurt het een paar dagen langer voordat de vergoeding op hun rekening staat.

Meer lezen
Tweedelijnsbijstand
dinsdag 28 mei 2024

Positief advies versnelt uitbetalingen voor juridische tweedelijnsbijstand

Op 24 mei 2024 heeft de Inspectie Financiën positief advies gegeven over de uitbetaling van vergoedingen aan advocaten die voor juli 2023 juridische tweedelijnsbijstand hebben verleend. Volgens de huidige verwachtingen is het doel om de betalingen in de eerste week van juni 2024 te realiseren.

Meer lezen