Ga verder naar de inhoud

CCBE krijgt opnieuw een Belgische voorzitter

donderdag 07 december 2023

Stafhouder Alex Tallon maakt vanaf 2024 deel uit van de CCBE Presidency, er is een vernieuwde EHRM-gids met handige Q&A voor advocaten en de Human Rights Award gaat dit jaar naar 3 Chinese advocaten

Nico Moons

Jurist studiedienst
Avatar

Deel dit artikel

Stafhouder Alex Tallon verkozen tot CCBE-voor­zit­ter­schap

Op de laatste Algemene Vergadering van de CCBE van het jaar werd stafhouder Alex Tallon unaniem tot derde vicevoorzitter gestemd. Dit betekent dat hij in 2027 voorzitter zal zijn. In 2024 staat Pierre-Dominique Schupp (Zwitserland) aan het CCBE-roer.

    

De prijs werd in ontvangst genomen door de vrouw van Ding Jianxi en een collega van Hang Tung Chow.
De prijs werd in ontvangst genomen door de vrouw van Ding Jianxi en een collega van Hang Tung Chow.

CCBE Human Rights Award

De jaarlijkse CCBE-mensenrechtenprijs werd toegekend aan advocaten Hang Tung Chow, Xu Zhiyong en Ding Jiaxi voor hun strijd voor de bescherming van de democratie en fundamentele rechten in China en Hong Kong. Zij hebben hun inspanningen moeten bekopen met hun vrijheid:

  • Hang Tung Chow zit gevangen voor haar werk in het kader van de herdenking van de bloedige verdrukking van de protesten op het Tiananmenplein
  • Xu Zhiyong en Ding Jiaxi zitten gevangenisstraffen uit van respectievelijk 14 en 12 jaar voor ondermijning van het staatsgezag. In voorhechtenis (die drie jaar heeft geduurd) werden ze gefolterd. Zij zaten eerder al in de gevangenis voor hun deelname aan een burgerbeweging die campagne voerde voor grondwetshervormingen, overheidstransparantie en mensenrechten meer in het algemeen.

Met deze prijs betuigt de Europese advocatuur haar steun aan de laureaten en beoogt zij de zichtbaarheid van hun onrechtvaardige en onmenselijke behandeling te vergroten.

Nieuwe EHRM-gids

De CCBE heeft na consultatie met de Raad van Europa en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens een volledig hervormde editie van de EHRM-gids voor advocaten gepubliceerd. De gids is een uitgebreide Q&A over hoe het Hof te werk gaat, hoe je verzoeken moet indienen, enz.

Kortom, een must-read voor wie met het Hof in Straatsburg te maken heeft.

Ook interessant:

ccbe Rechten van de mens

Inzichten uit overleg EHRM met nationale balies

Op 1 december 2023 organiseerde het EHRM een overleg met de nationale balies om de praktische aspecten te bespreken van het procederen voor het Hof. Centraal daarbij waren de zogenaamde Rules of Court. Bestuurder Nicolaas Vinckier nam deel aan het overleg en brengt verslag uit.

Meer lezen

Ook interessant

Europa
Stem van Europa
vrijdag 16 februari 2024

De CCBE walst het nieuwe jaar in met de blik op de toekomst

In Wenen vond op 8 februari de eerste standing committee van 2024 plaats. Het wordt een belangrijk jaar voor de CCBE, dat gestart is met het uitwerken van een nieuwe toekomststrategie.

Meer lezen
ccbe Witwaspreventie
dinsdag 06 februari 2024

Webinar over anti-witwaspraktijken voor advocaten

Op 26 februari 2024 vindt de webinar "Anti-Money Laundering for Lawyers" met info en praktische tips naar aanleiding van het nieuwe AML-package van de Europese Unie.

Meer lezen