Ga verder naar de inhoud

Bent u weleens slachtoffer van agressie?

vrijdag 26 mei 2023

Verbale of fysieke agressie, bedreigingen, intimidatie, …: het kan niet door de beugel. Nochtans zijn advocaten niet zelden een doelwit. De commissie welzijn lanceert daarom een enquête om te zien hoe groot deze problemen exact zijn en hoe ze zich manifesteren. Enkel met de juiste info kunnen we nadien aan de slag om de advocatuur (nog) veiliger te maken. Neem nu deel!

Nico Moons

Jurist studiedienst
Avatar

Ilse De Cuyper

Directeur HR & welzijn
Avatar

Deel dit artikel

Nood aan cijfers

Een grootschalig onderzoek naar allerlei vormen van agressie tegen Vlaamse advocaten is nog niet eerder gevoerd. Hoewel onze welzijnsenquête uit 2019 niet specifiek gericht was op deze problematiek volgde daaruit wel al dat 22% van u te maken krijgt met agressie, pesten en ongewenst gedrag van derden

Gerichter onderzoek bij de Nederlandse advocatuur was al helemaal ontluisterend: de helft van de Nederlandse advocaten maakte in 2021 één of andere vorm van agressie mee. Uiteraard mogen we niet te snel vergelijkingen trekken, maar het noopt wel tot een rondvraag bij de Vlaamse advocaat.

Nood aan stappen?

De resultaten kunnen nadien beleidsmatig gebruikt worden. We denken bijvoorbeeld aan het nieuwe Strafwetboek. Zouden advocaten daarin ook niet beschouwd moeten worden als personen met een maatschappelijke functie zodat fysieke gewelddaden op advocaten in een hogere strafvork komen te zitten? 

De OVB zet reeds in op preventie en organiseert op 7 en 14 juni een opleiding over agressie in de advocatuur.

De CCBE speelt eveneens een belangrijke rol in dit verhaal. De vragenlijst die u invult wordt namelijk verdeeld binnen alle Europese Ordes. De resultaten ervan kunnen een belangrijke katalysator zijn voor een betere bescherming van de advocaat. We denken daarbij bijvoorbeeld aan het nieuwe Europese instrument ter bescherming van de advocaat dat nog volop in ontwikkelingsfase is.

Neem nu deel!

Het is essentieel dat u en uw confraters zich veilig kunnen voelen bij de uitoefening van uw beroep. Het is daarom van belang dat u onze enquête invult. Dat duurt slechts 5 à 10 minuutjes. De enquête is anoniem.

De deadline daarvoor is 30 juni 2023.

Ook interessant

Welzijn
vrijdag 26 mei 2023

Advocaat Bert Vanmechelen vecht (vaak letterlijk) voor het goede doel

Mr. Vanmechelen was vroeger profbokser. Vandaag is hij niet alleen advocaat maar ook voorzitter van de vzw Fighters Against Cancer. In een…
Meer lezen
Stem van Europa
woensdag 12 april 2023

Geen Europese steun in strijd tegen verbod op juridisch advies

Op de tweede CCBE Standing Committee van het jaar werd beslist dat de CCBE niet zal tussenkomen in het vernietingsberoep van OVB, OBFG en…
Meer lezen