Ga verder naar de inhoud

Nieuwe richtlijnen: Advocaten en het gebruik van Artificiële In­tel­li­gen­tie

vrijdag 31 januari 2025

Artificiële intelligentie (AI) verovert stormenderhand alle sectoren, ook de juridische wereld. Maar hoe kan u als advocaat AI inzetten zonder in te boeten op vertrouwelijkheid, deontologie en kwaliteit? Samen met Avocats.be hebben we met de commissies Digitalisering en Deontologie hier een duidelijk antwoord op geformuleerd.

De nieuwe richtlijnen bieden een praktisch en ethisch kader voor advocaten die AI willen integreren in hun praktijk. Het resultaat van overleg en expertise is nu beschikbaar op onze website.

Auteur

Arthur Ockerman

Jurist studiedienst
Arthur Ockerman

Deel dit artikel

Be­lang­rijk­ste aan­dachts­pun­ten

De richtlijnen zijn geen droge opsomming van regels, maar een richtlijn die advocaten begeleidt in het verantwoord gebruik van AI. Enkele hoogtepunten:

  • Vrijheid en verantwoordelijkheid
    Het gebruik van AI is niet verplicht noch verboden. Advocaten hebben de vrijheid om AI-tools te gebruiken, maar dragen ook de verantwoordelijkheid voor het correcte gebruik ervan.
  • Competentieplicht en cliëntinformatie
    Advocaten moeten een basiskennis hebben van AI en Large Language Models (LLMs). Ze dienen kritisch om te gaan met de output van AI-tools en resultaten grondig te controleren, inclusief aangehaalde bronnen zoals wetten en rechtspraak.
  • Gegevensbescherming en beroepsgeheim
    Advocaten mogen geen persoonsgegevens invoeren in AI-tools zonder pseudonimisering.
    Het beroepsgeheim blijft onverkort van toepassing. Alleen in een volledig gesloten en veilige omgeving mogen vertrouwelijke gegevens worden verwerkt.
  • Transparantie en aansprakelijkheid
    Cliënten moeten worden geïnformeerd bij het gebruik van chatbots of andere AI-systemen.
    De advocaat blijft ook eindverantwoordelijk voor de output van AI-tools en alle aansprakelijkheidsregels blijven gelden.

Deze richtlijnen bieden advocaten een kader om AI op een deskundige en ethische manier te integreren in hun praktijk.

De advocaat van morgen combineert juridische kennis met technologische inzichten. Deze richtlijnen vormen een eerste stap in die evolutie.
— Erik Valgaeren, bestuurder digitalisering
Deze richtlijnen bieden een duidelijk kader dat advocaten helpt om AI-tools te gebruiken zonder de grenzen van het beroep te overschrijden.
— Jan Meerts, bestuurder deontologie

Meer informatie

Benieuwd hoe u AI veilig en effectief kunt gebruiken in uw praktijk? De volledige richtlijnen zijn nu beschikbaar.

Ook interessant

Databank
Digitalisering
woensdag 23 april 2025

Toegang Rijksregister - twee extra velden

Op 23 december 2024 breidde de minister van Binnenlandse Zaken de toegangsrechten van advocaten tot het Rijksregister uit. Dankzij die nieuwe machtiging, die minstens één jaar geldig blijft, kunnen advocaten voortaan twee extra gegevens uit het Rijksregister raadplegen.

Meer lezen
Databank
Digitalisering
maandag 31 maart 2025

Toegang Databank voor de Akten van de Burgerlijke Stand

Sinds 1 januari 2025 is de toegang van advocaten tot de Databank voor de Akten van de Burgerlijke Stand (DABS) ingeperkt. Nieuwe wettelijke bepalingen vereisen een protocol tussen de Ordes en de FOD Justitie, maar ondanks onze inspanningen is dit protocol nog niet opgesteld. Daardoor ondervinden advocaten moeilijkheden bij het verkrijgen van akten van de burgerlijke stand.

Meer lezen