Ga verder naar de inhoud

Charter van de advocaat

Op 25 november 1993 ondertekenden alle toenmalige stafhouders van de Ordes van Advocaten een charter van de advocaat: de essentiële kenmerken van de advocatuur in 10 punten.

  1. Iedereen heeft recht op de bijstand van een advocaat.
  2. Advocaten oefenen een vrij beroep uit: hun onafhankelijkheid en integriteit waarborgen een doeltreffende tussenkomst.
  3. Advocaten geven raad, onderhandelen en verdedigen met de toewijding die de eer van hun beroep vereist.
  4. Advocaten waken over de eerbiediging van rechten en vrijheden.
  5. Advocaten zijn de vertrouwenspersonen van hun cliënten en zijn gehouden tot het beroepsgeheim.
  6. De verdediging van de belangen van de cliënt die zij met eerbied voor de wet en de deontologie behartigen is de eerste bekommernis van advocaten.
  7. Advocaten houden hun cliënt nauwgezet op de hoogte van de evolutie van de hun vertrouwde opdracht.
  8. Advocaten zorgen ervoor steeds hun kennis te vervolmaken om de complexiteit en de evolutie van het recht te beheersen.
  9. Advocaten volgen de maatschappelijke ontwikkelingen. Zij moeten op de hoogte zijn van de internationalisering van het recht en richten hun praktijk hiernaar.
  10. De correcte uitvoering van het beroep van advocaat wordt gewaarborgd door de lokale en communautaire Ordes en de regels die zij uitvaardigen.

Ontdek meer

Deontologie

Deontologie

Op deze pagina vindt u uitgebreide informatie over deontologie binnen de advocatuur. Wij bieden een overzicht van de meest actuele adviezen, richtlijnen en tuchtprocedures die van belang zijn voor advocaten. Of u nu op zoek bent naar de laatste updates van de Codex Deontologie, adviezen over deontologische kwesties, of inzicht in tuchtprocedures en -uitspraken, u bent hier aan het juiste adres.

Meer lezen
Bibliotheek

Kennisbank

Ontdek hier alle juridische en praktische informatie die u als advocaat nodig kan hebben bij de uitoefening van uw beroep.

Meer lezen