Ga verder naar de inhoud

Politici debatteren over toekomst justitie tijdens M&M Jus­ti­tie­de­bat 2024

vrijdag 23 februari 2024

Politici buigen zich over de toekomst van justitie tijdens het M&M Justitiedebat 2024 op woensdagavond 20 maart 2024 in het Vlinderpaleis in Antwerpen. Ontdek de insteek en de sprekers.

Deel dit artikel

Programma

Hoe kijken politici in 2024 tegen justitie aan? Het M&M Justitiedebat 2024 kan het ons leren. Bij het vorig M&M Justitiedebat 2019 braken ze allen een lans voor investeringen in justitie. Er volgde wat beterschap maar helaas blijft de onderfinanciering structureel.

De vraag is ontzettend belangrijk want Vrouwe Justitia heeft het zwaar. Fixatietermijnen tot in 2040. Alle gestraften opsluiten, soms op mensonwaardig wijze en zonder performante begeleiding naar herinschakeling. Is die justitie eigenlijk nog wel zinvol? Wat met de soms goedkope beschuldigingen aan het adres van justitie? En dan zijn er ‘vonnissen met een prijskaartje’ - die de overheid niet uitvoert. Heeft de rechtsstaat dan nog zin? Maar misschien is er een oplossing, een deus ex machina: defederaliseer de hele zwik?! De burger weet het niet, maar kijkt wel toe. Was het eigenlijk niet de bedoeling dat zij/hij/x aanspraak moet kunnen maken op recht?

Het M&M Justitiedebat 2024 biedt een platform waarop vooraanstaande politici van diverse partijen hun visie op justitie delen. Onder leiding van Bruno Lietaert en gemodereerd door John Vandaele, zullen onder anderen minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld), Koen Geens (CD&V), Jinnih Beels (Vooruit), Stefaan Van Hecke (Groen), Sophie De Wit (N-VA), Marijke Dillen (Vlaams Belang), en Peter Mertens (PVDA) hun standpunten presenteren.

Mis het M&M Justitiedebat 2024 niet en denk mee.

Praktisch

  • Plaats: Vlinderpaleis Antwerpen (zittingszaal E1) - Bolivarplaats 20, 2000 Antwerpen
  • Datum: 20 Maart 2024 – deuren vanaf 19u30, start om 20u

Het debat is gratis toegankelijk, maar inschrijven is verplicht.

Ook interessant

Community Interview
maandag 15 april 2024

Kat Van Nuffel: "Ik zie meer dan ooit bereidheid to walk the talk"

Kat Van Nuffel is een toonaangevend figuur in HR en diversiteit en inclusie beleid, en voorzitter van de Legal Diversity & Inclusion Alliance. Haar passie voor diversiteit, gelijkheid en inclusie zal bijdragen tot een interessant debat tijdens de sessie 'Diversiteit en inclusie in de advocatuur' op het OVB Congres op 26 april. In dit interview benadrukt ze het belang van open dialoog en het omarmen van werknemersfeedback.

Meer lezen
Community Video
donderdag 28 maart 2024

Verslag algemene vergadering maart 2024

In een videoverslag vertelt bestuurder Marnix Moerman u wat er besproken en beslist werd op de algemene vergadering van 27 maart 2024.

Meer lezen