Ga verder naar de inhoud

Peter Callens herverkozen voor de komende 3 jaar. Een interview.

vrijdag 05 mei 2023

Peter Callens werd opnieuw verkozen tot voorzitter door de leden van de algemene vergadering. Dat wil zeggen dat zijn mandaat wordt verlengd met de volgende beleidsperiode 2023 -2026. We spreken met hem over zijn visie en blikken alvast vooruit naar de nieuwe beleidsperiode.

Nina Van Cauwenberge

Coördinator communicatie
Nina Van Cauwenberge

Peter Callens

Voorzitter Orde van Vlaamse Balies
Portret voorzitter Peter Callens

Deel dit artikel

Wat heeft u ertoe aangezet om u opnieuw kandidaat te stellen?

"Om eerlijk te zijn, na drie jaar heb ik nog steeds de smaak te pakken. Het is een job waar ik wel van houd. En wij zitten nu volop in een hervormingstraject, op verschillende vlakken. Denk aan de tuchtprocedure en de beroepsopleiding. Er lopen ook nog een paar andere werven die mijn bijzondere belangstelling hebben, zoals de nadruk op kwaliteit en welzijn binnen het beroep. En dan zijn er nog een paar procedures in het Grondwettelijk Hof en het Europees Hof in Luxemburg. Die hebben wij in de afgelopen bestuursperiode opgestart. Zij moeten nog opvolging krijgen en natuurlijk wil ik er ook graag de uitkomst van kennen.

Dat wil niet zeggen dat ik niet mijn momenten van aarzeling gekend heb: moet ik dat wel doen, ben ik wel de juiste persoon, is er niet iemand anders om die taak op zich te nemen? Maar op een gegeven moment leg je je argumenten pro en contra in de weegschaal. De pro’s hebben het gehaald op de contra’s."

Voorzitter Peter Callens
De belangrijkste verwezenlijking van de OVB is voor mij de informatieomslag. We zijn zowel naar de advocaten als naar het grotere publiek toegestapt met een bevattelijker en veel toegankelijker pakket aan informatie en standpunten.
— Peter Callens

Er werd al heel wat ge­re­a­li­seerd tijdens deze be­leids­pe­ri­o­de. Denk aan het Op­lei­dings­in­sti­tuut, een ge­mo­der­ni­seer­de be­roeps­op­lei­ding, een nieuwe BJB-module, een nieuwe huisstijl, de organisatie van een eerste OVB Congres, twee nieuwe websites, … en dan sommen we de vele tus­sen­kom­sten in wetgevende processen nog niet op. Waar bent u het meest trots op?

"Voor mij is de belangrijkste verwezenlijking vooral de informatieomslag. Daar mee bedoel ik dat de OVB zowel naar de advocaten als naar het grotere publiek is toegestapt met een bevattelijker en veel toegankelijker pakket aan informatie en standpunten. Wij deden dat via heel wat nieuwe kanalen. Het OVB-congres maakte daar deel vanuit. Het was overigens niet het eerste congres, op dat punt moet ik u enigszins corrigeren, want tien jaar geleden was er ook een groot congres. Maar wij hebben na de pandemie de draad terug opgepikt met een frisse en professionele organisatie. De aanwezigen waren opgetogen. Die trend zouden wij in de komende jaren moeten consolideren en nog verbeteren, met de teamspirit die binnen de OVB leeft. Daar ben ik trots op."

De algemene vergadering besliste om verder te gaan met 8 bestuurders (inclusief u als voorzitter). Dat was ook het voorstel vanuit de huidige raad van bestuur. Hoe kijkt u tegen die beslissing aan?

"Zoals u aangeeft, was dat inderdaad het voorstel van de huidige bestuursploeg. Ook in de lopende beleidsperiode zijn wij als raad van bestuur van start gegaan met acht. Dat wij nu met zeven zijn, was niet voorzien. Wij hebben de taken onderling goed kunnen verdelen, al moet ik zeggen dat bij momenten mijn eigen takenpakket nogal goed gevuld was … Maar u hoort mij niet klagen. Acht bestuurders biedt de raad van bestuur de mogelijkheid om een betere taakverdeling te realiseren en tegelijk meer en verschillende competenties aan te trekken. En met acht bestuurders kun je een betere territoriale spreiding hebben: ook dat draagvlak is belangrijk in een instelling als de OVB."

Hoe ziet uw ideale raad van bestuur eruit?

"Vraag mij niet naar de namen die ik in een ideale wereld in de raad van bestuur zou willen hebben! Ik heb wel een verlanglijstje, maar het is niet aan mij om de bestuurders te kiezen, wel aan de algemene vergadering om dat te doen. En dat op basis van de kandidaturen die zich zullen aandienen. Wat voor mij centraal staat, zijn in feite drie dingen: competentie, gedrevenheid en diversiteit. Waar ik mij aan verwacht, is dat er bij de kandidaten een paar mensen zullen zijn met zeer uitgesproken competenties. Dat is uitstekend, specialisten met een diepgaande kennis van de materie hebben wij zeker nodig. Maar een raad van bestuur moet collectief alles aankunnen wat onder de aandacht komt. Daarom hoop ik op een paar kandidaten met een minder uitgesproken profiel, maar wel met de bereidheid om zich in te werken in de materies waarvoor de meer uitgesproken profielen minder geschikt zullen zijn. Voor wat de diversiteit betreft, die is voor mij zeer belangrijk. Nu hebben wij op zeven bestuurders slechts één vrouw. Dat is te weinig. Natuurlijk gaat diversiteit veel verder dan enkel gender. Ook die ruimte moet invulling krijgen. Dat is niet iets wat je in één keer realiseert, maar op termijn zullen wij er komen, daar twijfel ik niet aan. Wat niet betekent dat wij er niet moeten voor ijveren."

Voorzitter Peter Callens
Verkiezingen zijn van het allergrootste belang. Het is via verkiezingen dat de advocaten de organen van hun eigen beroepsgroep aanwijzen.
— Peter Callens

Waarom zijn de ver­kie­zin­gen relevant voor elke advocaat, ook al kunnen zij niet stemmen? En waarom is, bij uitbreiding, de OVB relevant voor elke advocaat?

"Verkiezingen zijn van het allergrootste belang. Het is via verkiezingen dat de advocaten de organen van hun eigen beroepsgroep aanwijzen. Het is dus het moment bij uitstek om het vertrouwen – of precies het gebrek aan vertrouwen uit te spreken. Of om het beleid om te gooien voor wie een andere politiek wil voeren, bijvoorbeeld door zelf kandidaat te zijn en de instemming van de kiezer na te streven, of het gevaar op censuur vanwege diezelfde kiezer. Het is de democratie binnen de beroepsgroep die de onontbeerlijke legitimiteit verleent aan diegenen die verantwoordelijkheid opnemen. Dat is iets dat al eeuwenoud is. Zelfs onder het Ancien Régime hielden de advocaten al verkiezingen voor de stafhouders en leden van de raden van de Orde.

Natuurlijk is het zo dat bij de verkiezing van de bestuurders enkel de leden van de algemene vergadering zich uitspreken: het gaat hier om indirecte democratie. Maar de algemene vergadering is wel de vertegenwoordiging van de hele Vlaamse advocatuur.

Uw vraag naar het belang van de OVB voor elke advocaat is eigenlijk een andere vraag. Het antwoord daarop kan niet in enkele pennentrekken gegeven worden, maar ik doe een poging om een samenvatting te geven. Bovenal is OVB de regulator van het beroep, de wetgever als u wil. De OVB zorgt ook voor de logistiek rond de tuchtrechtspraak, ook al is die rechtspraak in handen van onafhankelijke tuchtraden.

De OVB vertegenwoordigt vervolgens de advocatuur in haar relatie tot de politiek en de andere juridische beroepen. Het is naar de communautaire Ordes dat de Kamer van volksvertegenwoordigers wil luisteren, en dat geldt ook voor de minister van Justitie: het is langs die weg dat onze beroepsgroep een stem krijgt.

Met enige regelmaat procedeert de OVB ook, voor het Grondwettelijk Hof of het Europese Hof van Justitie bijvoorbeeld, om de kernwaarden van ons beroep te verdedigen.

Verder zorgt de OVB voor de collectieve voorzieningen van de balie, zoals de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Zij doet dat, dat kan ik u garanderen, tegen acceptabele prijzen die een individuele advocaat alleen niet zou kunnen onderhandelen.

Voorts staat de OVB in voor de beroepsopleiding en voor het organiseren van permanente opleiding, eveneens tegen tarieven die advocaten anders niet zouden vinden in het reguliere marktaanbod.

Daarnaast speelt de OVB een essentiële rol in de digitalisering van het beroep, denk bijvoorbeeld aan de modules voor de werking van de tweedelijnsbijstand, Salduz, Regsol en dergelijke.

Ten slotte zorgt de OVB voor algemene informatie naar het publiek toe, rond de opdracht van de advocatuur en de klachtenbehandeling. Er is nog veel meer, maar dat zijn de belangrijkste zaken."

U zei bij de start van uw voor­zit­ter­schap dat u de OVB dichter naar de advocaat wou brengen. Bent u daarin geslaagd, vindt u?

"Wij hebben grote stappen gezet, maar wij zijn er nog niet. Overigens is dat een strijd die nooit zal gestreden zijn: het is, zoals ik al zei, nooit een verworvenheid. Vandaag duidelijk nog minder dan pakweg 20 of 30 jaar geleden. De uitzending van een video met een samenvatting van de algemene vergaderingen onmiddellijk na afloop daarvan, de ombouw van de twee websites advocaat.be en ordevanvlaamsbalies.be en de verbetering van de beschikbare informatie, het tweejaarlijkse congres, de nieuwe vormgeving van OrdeExpress, de frequente communicatie via sociale media: het zijn allemaal nieuwigheden van deze legislatuur. Op dat elan gaan wij door."

Voorzitter Peter Callens
Het verheugt mij dat wij met respect voor de kernwaarden van ons beroep, samen met het kabinet, stappen zullen kunnen zetten in de richting van een modernisering van belangrijke aspecten van onze beroepsuitoefening.

Hoe blikt u vooruit op de komende be­leids­pe­ri­o­de?

"Met veel vertrouwen. Veel zal natuurlijk afhangen van de nieuwe bestuursploeg. Maar ik heb er het grootste vertrouwen in dat wij mensen met veel dynamisme en daadkracht aan boord zullen krijgen."

Welke speerpunten wil u hoog op de agenda zetten voor de komende be­leids­pe­ri­o­de?

"Voor wat mijzelf betreft, zal het vooral gaan over de inhoud – de positie van de advocaat in de evoluerende maatschappij, met beleidsmensen in binnen- en buitenland die het niet begrepen hebben op onze onafhankelijkheid en ons beroepsgeheim – en de communicatie daarrond. Ook naar de burgers toe. Daar hebben wij nog een slag te slaan. Wij staan op dat laatste punt al verder dan andere vrije beroepen, maar toch kunnen wij nog scoren."

U gaf deze be­leids­pe­ri­o­de bijzonder veel aandacht aan de rechtstaat, en maakte er zelfs een bestuurder voor bevoegd. De verdediging van de rechtstaat is vandaag be­lang­rij­ker dan ooit. Welke rol ziet u de komende drie jaar daarin voor de OVB weggelegd?

"Ja, daar hebt u gelijk in. De OVB moet blijven hameren op de essentiële meerwaarde die de advocaat heeft in onze gedigitaliseerde wereld. Die meerwaarde is van belang voor elke cliënt, elke rechtzoekende, maar bij uitbreiding voor de maatschappij als geheel. Aan de waarden van de advocatuur ligt een heel mensbeeld en een hele maatschappijvisie ten grondslag. Het lijkt soms alsof transparantie het hoogste goed geworden is, maar de mens heeft nood aan vertrouwelijkheid. De advocaat kan die bieden en moet die kunnen blijven bieden. Niet iedereen is daarvan overtuigd. Er gaan bijvoorbeeld steeds meer stemmen op dat een advocaat alleen maar zou mogen optreden voor de deugdzame burgers, zeker in burgerlijke zaken. Cliënten die niet aan dat profiel beantwoorden, zouden wij moeten afwijzen of, erger nog, aangeven. Ik chargeer het nu een beetje, maar dat is wel de tendens. Daar moeten wij tegen ingaan. Dat is, voor de komende jaren, één van de centrale opdrachten van de Orde van advocaten en dus natuurlijk ook van de OVB."

Wat mogen we nog van de OVB verwachten in het kader van de mo­der­ni­se­rings­plan­nen van de minister van Justitie?

"Wij zitten nu in een zeer constructieve fase, met creatieve en open gesprekken met de minister van Justitie en zijn medewerkers. Het verheugt mij dat wij met respect voor de kernwaarden van ons beroep, samen met het kabinet, stappen zullen kunnen zetten in de richting van een modernisering van belangrijke aspecten van onze beroepsuitoefening. De beroepsopleiding en tuchtrechtspraak vormen daar twee wezenlijke onderdelen van. Het resultaat van die oefening zal nu snel duidelijk worden, ik schat nog voor de zomervakantie."

Ook interessant

Community Interview
maandag 15 april 2024

Kat Van Nuffel: "Ik zie meer dan ooit bereidheid to walk the talk"

Kat Van Nuffel is een toonaangevend figuur in HR en diversiteit en inclusie beleid, en voorzitter van de Legal Diversity & Inclusion Alliance. Haar passie voor diversiteit, gelijkheid en inclusie zal bijdragen tot een interessant debat tijdens de sessie 'Diversiteit en inclusie in de advocatuur' op het OVB Congres op 26 april. In dit interview benadrukt ze het belang van open dialoog en het omarmen van werknemersfeedback.

Meer lezen
Community Video
donderdag 28 maart 2024

Verslag algemene vergadering maart 2024

In een videoverslag vertelt bestuurder Marnix Moerman u wat er besproken en beslist werd op de algemene vergadering van 27 maart 2024.

Meer lezen