Ga verder naar de inhoud

OVB overlegt met Raad van State

donderdag 23 maart 2023

Begin maart vond een informeel overleg plaats tussen vertegenwoordigers van de Raad van State en OVB-voorzitter Peter Callens, bijgestaan door enkele leden van de OVB-commissie publiek recht.

Tijdens het overleg gingen we onder meer in op de aanstaande hervorming van de procedures bij de afdeling Bestuursrechtspraak, het elektronisch platform en de manier waarop jonge advocaten kennis kunnen maken met de werking van de Raad.

Ben Claes

Jurist studiedienst
Ben Claes

Deel dit artikel

Voorzitter Peter Callens
Voorzitter Peter Callens - De Klikfabrik

Op vrijdag 3 maart 2023 vond een informeel overleg plaats tussen de Raad van State, vertegenwoordigd door zijn eerste voorzitter en voorzitter van de afdeling Wetgeving, de voorzitter van de afdeling Bestuursrechtspraak, de korpschefs van het auditoraat, en de hoofdgriffier. De OVB werd vertegenwoordigd door haar voorzitter en enkele leden van de commissie publiekrecht.

Inhoud overleg

Tijdens het overleg kwamen de volgende topics aan bod:

  • stand van zaken van de hervorming van de procedures van de afdeling Bestuursrechtspraak
  • werking van het elektronisch platform
  • oprichting van een permanent overlegcomité tussen de advocatuur en de Raad van State
  • kijkdag voor geïnteresseerde advocaat-stagiairs in het kader van hun beroepsopleiding
  • uitwerking van een vademecum bestuursrechtspraak
  • problematiek hakbijltermijnen

STAVAZA hervorming procedures afdeling Be­stuurs­recht­spraak

Een eerste item tijdens het overleg was de aanstaande hervorming van de procedures voor de afdeling Bestuursrechtspraak. In september 2022 vond er reeds een overleg plaats over die hervorming tussen vertegenwoordigers van de OVB, de OBFG, de Raad van State en het kabinet van de minister van Binnenlandse Zaken. Tijdens dat overleg hebben we ons advies bij de tekst van het voorontwerp toegelicht.

Op het overleg van 3 maart meldde de Raad dat het kabinet rekening heeft gehouden met enkele van onze opmerkingen, bijvoorbeeld op het vlak van de procedure over de beslissing tot herstel. Verder gaf de Raad duiding bij aspecten die grondiger werden uitgewerkt, zoals de regeling ter organisatie van zittingen via videoconferentie. De tekst van het wetsontwerp is ondertussen ingediend in het parlement.

Eenmaal de hervorming in het parlement is goedgekeurd, zal de Raad ook een vademecum opstellen. Hoewel een dergelijk vademecum al bestaat voor regelgevende instanties die een tekst ter advies voorleggen aan de afdeling Wetgeving, bestaat dat nog niet voor procedures voor de afdeling Bestuursrechtspraak. Een werkgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van de Raad en de advocatuur, zal het vademecum vormgeven.

Werking van het elek­tro­nisch platform

We hebben opgemerkt dat het elektronisch platform niet altijd optimaal werkt, maar we erkenden wel dat fouten vrijwel onmiddellijk worden rechtgezet.

De Raad meldde van zijn kant dat er IT'ers zijn aangeworven om de performantie van het elektronisch platform permanent te garanderen en op termijn te optimaliseren.

Oprichting van een permanent over­leg­co­mi­té

We zijn verder het idee genegen om een permanent overlegcomité tussen vertegenwoordigers van de OVB, de OBFG en de Raad van State te creëren. Dat moet de communicatie tussen de advocatuur en de Raad stroomlijnen.

Introductie tot de Raad van State voor advocaat-stagiairs

Verder lanceerde de Raad het voorstel om een kijkdag te organiseren voor geïnteresseerde advocaat-stagiairs in het kader van hun beroepsopleiding.

Tijdens die kijkdag zouden ze kennis kunnen maken met de werking van de Raad van State door middel van rondleidingen, gesprekken met de medewerkers (auditeurs, staatsraden, griffiers, ... ) en het bijwonen van een zitting waar bijvoorbeeld een specifieke procedure aan bod komt, zoals een schorsingsprocedure of een pleitzitting op basis van vooraf gestelde vragen door een staatsraad.

We zijn dat idee zeker genegen en zullen het nodige doen om een en ander mee op touw te zetten.

Pro­ble­ma­tiek hak­bijl­pro­ce­du­re

Tot slot gaven we onze visie op de procedure ten gronde voor de Raad van State, die gekend staat als een guillotine- of hakbijlprocedure: indien de partijen bepaalde proceshandelingen niet stellen binnen de daartoe voorziene korte proceduretermijnen, en dus 'stilzitten', leidt dat vaak tot de beëindiging van de procedure.

We erkenden het belang van de hakbijlprocedure om de gemiddelde doorlooptijd te beheersen. Een herziening van de hakbijlprocedure zou dus niet bijdragen tot de ambitie van de minister om de doorlooptijd van een dossier tot 18 maanden te beperken.

Wel hebben we ervoor geijverd om in een volgende hervormingsfase de scherpe kanten van die hakbijlen af te vijlen.

Ook interessant

Publiekrecht
vrijdag 18 augustus 2023

Koninklijke besluiten voltooien recente procedurele hervorming Raad van State

Recent verschenen twee koninklijke besluiten die het sluitstuk vormen van de procedurele hervorming van Raad van State, afdeling bestuursrechtspraak, eerder dit jaar. Het ene Koninklijk Besluit brengt tal van wijzigingen aan in de procedurereglementen, terwijl het andere “de zaken van hoger algemeen belang” opsomt ten aanzien waarvan het College van korpschefs van de Raad maatregelen kan treffen om die zaken met voorrang te behandelen.

Meer lezen
Publiekrecht
vrijdag 28 april 2023

Kamer keurt procedurele hervorming Raad van State goed

De Kamer stemde op 27 april 2023 in met de hervorming van de procedures bij de Raad van State. Die hervorming beoogt onder meer om de gemiddelde doorlooptijd bij de afdeling bestuursrechtspraak terug te brengen tot 18 maanden.

Meer lezen