Ga verder naar de inhoud

OVB blikt tevreden terug op 1 jaar Op­lei­dings­in­sti­tuut

dinsdag 25 april 2023

Op 11 januari van dit jaar blies het Opleidingsinstituut 1 kaarsje uit. Het kwam er omdat de OVB in het beleidsplan 2020-2023 een kwalitatief opleidingsaanbod als een prioriteit zag. Erik Schellingen, OVB-bestuurder vorming en opleiding, is zeer tevreden over het voorbije jaar want al bijna 6.000 advocaten volgden een of andere opleiding via het Opleidingsinstituut. We gaan in gesprek met hem. 

Hoe kijkt u terug op 1 jaar Op­lei­dings­in­sti­tuut?

"Ik kijk zeer tevreden terug op 1 jaar OI. Het loopt als een trein, met meer dan 70 opleidingen en bijna 6.000 deelnemers sinds de start."

Enkele cijfers, sinds de lancering

Het Opleidingsinstituut bood in totaal al 74 opleidingen aan: 40 fysieke opleidingen, 20 on demands, 9 live webinars en 5 zogenaamde blended learningopleidingen. In totaal waren er daarvoor 5.915 deelnemers.

Wat zijn de troeven van het Op­lei­dings­in­stuut?

"Volgens mij zijn dit de belangrijkste troeven:

  • Het is heel gebruiksvriendelijk: op elk moment van de dag kan een advocaat een opleiding volgen.
  • Prijs/kwaliteit: een opleiding kost 35 euro per uur en aangezien een uur opleiding een punt permanente vorming oplevert kost een opleiding via het OI u als advocaat dus maar 35 euro per punt. Andere opleidingen, externe opleidingen die u volgt buiten de OVB, zijn vaak veel duurder. We hebben daarom ingezet op kwaliteit voor een betaalbare prijs voor onze advocaten.
  • We zetten in op blended learning, waarbij een advocaat zowel online als fysiek opleidingen kan volgen."
640 advocaten volgden sinds 2022 de opleiding Eerstelijnsbijstand, en die is daarmee de meest gevolgde opleiding.
Opleiding Supralat 2022
Opleiding Supralat 2022 - Orde van Vlaamse Balies

Wat zijn de best scorende of best lopende opleidingen tot nu toe?

"Op basis van het aantal deelnemers (nvdr: tot op heden 640 in totaal) scoort 'Eerstelijnsbijstand (Gratis Advocaten Advies)' het best. Maar dat komt natuurlijk omdat het verplicht is om die opleiding te volgen. Daarnaast is ook de Supralat-opleiding Salduz-bijstand nog altijd succesvol. Maar ik vestig toch graag even uw aandacht op het succes van de on demandopleidingen: 1.823 advocaten kochten al zo'n on demandopleiding aan, daar ben ik echt fier op!"

Opnamestudio webinars
Opnamestudio webinars - Orde van Vlaamse Balies

Waarom is de OVB gestart met het zelf aanbieden van opleidingen?

"Het is onze wettelijke opdracht om opleidingen te voorzien voor onze advocaten (zie artikel 495 Gerechtelijk Wetboek) en voorts: de opbrengst van de opleidingen komt rechtstreeks bij de OVB terecht en wordt op die manier opnieuw geïnvesteerd in de beroepsgroep, wat bij externe opleidingen uiteraard niet het geval is." 

Wat zijn de toe­komst­plan­nen met het het Op­lei­dings­in­sti­tuut?

"Het verder uitbouwen van het OI en aanbieden van topopleidingen die zowel in het kader van de permanente vorming als voor de beroepsopleiding kunnen dienen."

Welke boeiende opleidingen kunnen de advocaten vandaag en in de nabije toekomst volgen?

"Het zijn er teveel om op te noemen, het gaat werkelijk over een waslijst aan interessante opleidingen maar ik doe er even een greep uit. Het gaat onder meer over:

  • een opleidingstraject bewindvoering
  • het aannemingsrecht en privaat bouwrecht
  • justitie en actualiteit
  • overdracht familiaal vermogen
  • familierecht en alimentatie
  • energie- en milieurecht
  • workshops over agressie"
Ik wil graag een roadshow over het toekomstige strafrecht en strafprocesrecht aanbieden via het Opleidingsinstituut. Zo ziet u maar, het werk zal nooit af zijn!
— Erik Schellingen, bestuurder vorming en opleiding

Ook interessant

Opleidingsinstituut On demand
donderdag 09 november 2023

Dag van de Ondernemer: mis deze webinars niet

Op 17 november, ter ere van de Dag van de Ondernemer, hebben we drie boeiende webinars gepland die gericht zijn op de advocatuur en ondernemerschap. Deze sessies beloven inzichtelijke discussies en waardevolle informatie te bieden voor advocaten.

Meer lezen
Onderhandelen
Opleidingsinstituut Collaboratieve onderhandelingen
donderdag 31 augustus 2023

Een fijn verhaal over een succesvolle collaboratieve onderhandeling.

Mr. Kathleen De Cuyper en mr. Jorden Wouters, beiden verbonden aan de Nederlandstalige Orde bij de balie Brussel, volgden bij de OVB samen de opleiding collaboratieve onderhandelingen. Ze hebben zonet een succesvolle collaboratieve onderhandeling achter de rug. In een interview met hen en de cliënt van mr. Wouters willen ze u warm maken om de opleiding te volgen. Temeer nu er wetgeving in de maak is waardoor het collaboratief akkoord in de toekomst ook zal kunnen worden gehomologeerd. Vanaf eind september starten er nieuwe opleidingssessies.

Meer lezen