Ga verder naar de inhoud

Nieuwbakken stagiair? Dan is deze podcast geknipt voor u. Lees en luister!

vrijdag 02 september 2022

Als nieuwbakken stagiair zit u ongetwijfeld met heel veel vragen. In deze podcast Ten Gronde praat OVB-woordvoerder Sofie Demeyer met David Dendoncker, iemand die 3 jaar geleden even onzeker als u aan zijn stage begon. Binnenkort rondt hij zijn stage af bij het kantoor Alphalex-Avocats in Brussel. Een ideaal moment om met hem eens terug te blikken op de drie voorbije jaren, samen met OVB-bestuurder Stefan Pieters die bevoegd is voor de stages en de beroepsopleiding.

Ere wie ere toekomt: het idee voor deze podcast Ten Gronde komt van mr. Jewel De Vos, advocaat-stagiair bij de balie provincie Antwerpen. Zij had de communicatiedienst van de OVB in april al gecontacteerd met de bemerking dat stagiairs vaak met vragen zitten waarvan ze niet weten bij wie ze terecht kunnen om er een antwoord op te krijgen. Ze stuurde ons een waslijst met vragen en vroeg ons of die niet aan bod konden komen in een podcast Ten Gronde. Die is nu een feit en die podcast Ten Gronde wordt nu via de Stage/Gazet onder de aandacht gebracht van de stagiairs die nu bij het begin van het nieuwe gerechtelijk jaar in het beroep stappen.

In deze podcast Ten Gronde gaat OVB-woordvoerder Sofie Demeyer in gesprek met derdejaarsstagiair David Dendoncker en Stefan Pieters, de OVB-bestuurder die bevoegd is voor de stage en de beroepsopleiding.

Hieronder leest u een impressie van de podcast door Sofie Demeyer.

"Een goede stage valt of staat met de wijze waarop uw patron u begeleidt", aldus mr. Dendoncker. Hij had het geluk dat zijn stagemeester (nvdr: mr. Nathalie Buisseret) altijd voor hem klaarstond, zowel voor professionele vragen als voor de nodige feedback.

"Zeker tijdens de eerste maanden van de stage is zo'n stagemeester goud waard", zegt mr. Dendoncker, "want alles is nieuw: van een puur theoretische benadering aan de universiteit moet je plots naar zittingen op de rechtbank en word je geconfronteerd met echte dossiers met menselijke contacten. Dan kan het al eens fout lopen."

Uiteraard hengelde ik meteen naar een voorbeeld van zo'n beginnersfout. Mr. Dendoncker schetste een hilarische anekdote over een befje en een onderzoeksrechter, meer verklap ik niet, luister maar naar de podcast!

Mr. Dendoncker had dus het geluk dat hij voor zijn stage terecht kwam op een kantoor waar een open sfeer heerst waardoor hij met al zijn vragen kon aankloppen bij zijn stagemeester of een van de andere medewerkers.

Stefan Pieters
"Ik denk dat wij als advocaat heel veel dingen zoals bijvoorbeeld de derdenrekening als vanzelfsprekend aannemen en dat wij er niet bij stilstaan welke vragen er allemaal leven bij mensen die net het beroep binnenstappen."
— Stefan Pieters

Zoveel vragen, waar vindt u antwoorden?

Met uw vragen kan u altijd terecht bij de OVB, wij gaan u altijd helpen en als u bij ons niet aan het juiste adres zit, verwijzen wij u wel door naar wie het antwoord op uw vraag kan hebben.

Voor al uw vragen over de stage en de beroepsopleiding kan u bij ons terecht op:

Hieronder vindt u alvast het antwoord op een aantal vragen:

Waar of van wie leert u conclusies te schrijven en hoe het er aan toe gaat in de rechtbank?

Van uw stagemeester. Dit is een essentieel onderdeel van uw stage, dit zit dus niet vervat in de beroepsopleiding want daar zijn echte dossiers, echte cliënten en de wisselwerking met de rechtbank voor nodig. Als u ervaart dat u te weinig opleiding daarover krijgt spreek er uw stagemeester dan over aan. Of als u dat niet durft: neem contact met de stagecommissie, zij kunnen een bemiddelende rol aannemen. Zoek een uitweg, desnoods door van kantoor te veranderen.

Kan ik op reis wanneer ik wil? Hoeveel uur per week word ik op kantoor verwacht? Wat als ik in het kader van Salduz opgeroepen word in het weekend? Mag ik eigen cliënten aannemen? ....

Stel die vragen voor u een contract tekent met het kantoor waar u stage doet! Dat is al een stukje advocaat zijn, dit maakt deel uit van uw beroep. Kies een advocatenkantoor waar u op uw vragen antwoorden krijgt waar u zich goed bij voelt.

Wat houdt het zelfstandigenstatuut in, wat zijn de gemiddelde opstartkosten?

Een aantal antwoorden vindt u zeker in:

De be­roeps­op­lei­ding

In 2009 kwam er vanuit de OVB een eengemaakte beroepsopleiding. 10 jaar later werd die grondig hervormd. Die vernieuwde opleiding werd in het gerechtelijk jaar 2021-2022 grondig geëvalueerd, onder meer door de stagiairs die de opleiding hadden gevolgd. De OVB gaat nu aan de slag met de punten van kritiek die uit die evaluatie naar voor kwamen, zoals:

  • we krijgen de planning van de beroepsopleiding zo laat dat die moeilijk in te passen is in het vele andere werk voor kantoor: de OVB stelt de planning veel sneller ter beschikking en er is een ruime keuze van data zodat u kan kiezen voor een opleidingsmoment dat het beste in uw planning past.
  • we willen op voorhand een indicatie hoeveel tijd we moeten uittrekken voor de beroepsopleiding: de OVB begroot hoeveel tijd u moet voorzien voor het eerste luik van de beroepsopleiding met name de on-demandopleidingen en de werkcolleges.
  • de cursus over de sociaal- en fiscaalrechtelijke verplichtingen komt vrij laat aan bod: de OVB stelt die nu ter beschikking zodra mensen in het beroep stappen.
David Dendoncker
"Wat ik bijvoorbeeld fijn vond aan die opleiding: het was al veel praktischer dan de opleiding aan de universiteit waar men de theorie moet doceren, nu ging het echt over er moet iets betekend worden, er moet beslag worden gelegd: hoe gaat dat in zijn werk, het was zelfs een verademing om eens examens over iets praktisch te hebben."
— David Dendoncker

Ook hier zitten stagiairs met veel vragen, zoals:

Heb ik recht op een aantal zogenaamde blokdagen voor het examen van de beroepsopleiding?

Ja! Het staat zelfs vervat in de codex deontologie: u heeft recht op minimaal 5 dagen verlof en volgens David Dendoncker volstaan die 5 dagen echt wel.

Moet ik schrik hebben voor die examens?

Neen, echt niet, zegt mr. Dendoncker: na een opleiding rechten aan de universiteit zijn die examens niet onoverkomelijk en zeker niet moeilijker, in tegenstelling tot wat sommigen ook mogen beweren.

Hoe zit het met de slaagkansen?

Goed, heel goed zelfs, zegt Stefan Pieters: hooguit 3 tot 5% van de stagiairs zakt voor het examen.

Een ge­waar­schuw­de stagiair is er twee waard...

Vanaf 1 september kan u zich inschrijven voor de beroepsopleiding. Schrijf u meteen in en bekijk zo snel mogelijk de e-learnings die u aantreft in de applicatie van de beroepsopleiding want die moet u echt bekeken hebben voor de werkcolleges in januari beginnen.

"Begin er op tijd aan," waarschuwt OVB-bestuurder Stefan Pieters "want een uur opname bekijken is niet hetzelfde als een uur tv-kijken, hé. Ik bedoel: dat is een les die niet stopt dus neem daar uw tijd voor, reken maar anderhalf tot 2x de tijd van de opname."

Houd uw mailbox en de applicatie van de beroepsopleiding in de gaten! Zodra er nieuws is over de beroepsopleiding zal de OVB u via die twee wegen meteen op de hoogte brengen.

Mr. Dendoncker voelt zich alvast klaar voor de overstap naar het tableau, meer nog: hij kijkt er reikhalzend naar uit:

"Voor mij is die overstap eerder symbolisch, ik heb niet het gevoel dat ik nu puur stagiair ben en over een paar maand niet meer, het is nog elke dag luisteren en leren, ik denk dat dat moet blijven duren. Dat tableau betekent voor mij alleen dat ik mijn verplichtingen als stagiair vervuld heb en dat ik een ander statuut krijg maar meer is het ook niet. Verder is het een kwestie van elke dag te blijven bijleren en daar ook voor open te staan of je nu nog stagiair bent of niet."

Meer over uw stage

Ongetwijfeld zit u nog met duizend en een andere vragen. Op veel vragen kan u hier al een eerste antwoord vinden, andere antwoorden vindt u wellicht op deze website, in het digitale Welkomstboek of bij de stagecommissie van uw lokale balie.

U kan met al u vragen ook steeds bij ons terecht op:

Ook interessant

Deontologie Podcast
vrijdag 29 maart 2024

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Stage
woensdag 13 maart 2024

Nieuwe minimumvergoedingen advocaten-stagiairs vanaf 1 september 2024

De jaarlijkse minimumvergoeding voor de eerstejaarsstagiairs wordt opgetrokken van 26.580 euro naar 27.000 euro, maandelijks vooruitbetaalbaar. De jaarlijkse minimumvergoeding vanaf het tweede stagejaar wordt opgetrokken van 33.180 euro naar 33.600 euro, maandelijks vooruitbetaalbaar.

Meer lezen