Ga verder naar de inhoud

Interview Maak kennis met de voorzitters van de Con­fe­ren­ties Jonge Balies!

vrijdag 13 september 2024

In onze Commissie Conferenties Jonge Balies vertegenwoordigen 12 straffe advocaten de (jonge) advocatuur. Kent u hen al, of zijn ze nog onbekend voor u? Geen zorgen, we laten hen zichzelf voorstellen!

Dagmar Vanbergen

Medewerker-specialist communicatie
Dagmar Vanbergen 02

Deel dit artikel

Jonge Balie Limburg Laurens Evens

   

  • Eed afgelegd in september 2018 aan de Limburgse balie
  • Sinds 2019 lid van het bestuur van de Jonge Balie en sinds 2023 voorzitter van de Jonge Balie
  • Je vindt hem het vaakst op de activiteiten van de Jonge Balie (achter de bar of de draaitafel), maar daarbuiten ook bij zijn vrienden en familie.
  • Levensmotto: "Waar een wil is, is een weg."

Waarom zijn de Conferenties Jonge Balies volgens u zo waardevol?

Onze rol in het traject van de advocaat is van essentieel belang en komt tot uiting op twee belangrijke manieren. Ten eerste fungeren we als een verbindende schakel tussen advocaten. We zijn als een soort ‘maïzena’ die zorgt voor een soepele samenwerking en communicatie, waardoor eventuele problemen snel kunnen worden opgelost. Dit bevordert niet alleen de onderlinge relaties, maar versterkt ook de saamhorigheid binnen de advocatuur.

Ook zijn we een toegankelijk aanspreekpunt voor stagiairs, of ze nu in hun eerste, tweede of derde jaar zitten. Voor hen zijn wij een laagdrempelig contactpunt waar ze altijd terecht kunnen. Dit is vaak niet het geval bij de formele instanties van de Raad van de Orde, waardoor onze rol des te belangrijker is. Onze nabijheid tot de leefwereld van de stagiairs benadrukt hoe cruciaal de jonge balies zijn voor hun professionele ontwikkeling en integratie binnen het vak.

Wat deed u realiseren dat u voorzitter wou worden?

Ik heb de afgelopen jaren met veel plezier deel uitgemaakt van het bestuur van de jonge balie in Limburg. Het organiseren van evenementen heeft me enorm veel voldoening gebracht, en het is geweldig om te zien hoeveel waardering er is vanuit de advocaten en andere deelnemers voor onze activiteiten.

Eerlijk gezegd zie ik nog veel mogelijkheden voor uitbreiding. Het is niet alleen de focus op evenementen die onder onze verantwoordelijkheid vallen; ik wil ook graag de samenwerking tussen de jonge balie en de Raad verder versterken. Deze motivatie heeft me er dan ook toe aangezet om me kandidaat te stellen als voorzitter van de jonge balie.

Hoe zou u zichzelf omschrijven in 3 woorden en waarom?

Ik ben best ambitieus, als voorzitter en als persoon. Nu ik mijn tweede jaar in het voorzitterschap ingaan, kijk ik met trots terug op het fantastische bestuursjaar dat we samen hebben neergezet. De maanden mei en juni waren bijzonder druk, maar dat heeft ons niet tegengehouden; we hebben zelfs een revue opgevoerd en zijn op shortski gegaan. Ik heb veel gevraagd van mijn teamleden, en zij hebben met veel enthousiasme en toewijding bijgedragen aan de organisatie van activiteiten en het bevorderen van cohesie binnen de groep.

Daarnaast zie ik mezelf als een echte teamplayer. In plaats van iemand die boven de bestuursleden staat, beschouw ik mezelf als een 'primus inter pares' — een vriend en collega die samenwerkt met het team. We hebben elkaar nodig en kunnen alleen samen echt impact maken.

Tot slot beschouw ik mezelf als een verbinder. Ik ben in staat om bruggen te slaan tussen verschillende niveaus, zoals de OVB, de Raad van de Orde en de jonge balie. Het is voor mij van groot belang dat mijn bestuursleden zich gesteund en gewaardeerd voelen, zodat we samen de beste resultaten kunnen behalen.

Kom zeker naar: de allereerste openingsconferentie van het gerechtelijk jaar!

Bij welk event van Jonge Balie Limburg moet iedere jongere advocaat volgens u aanwezig zijn?

Eerlijk gezegd denk ik dat elke jonge advocaat, net zoals de conferenties van de jonge balies en de bestuurders van de OVB, het erover eens zullen zijn dat de openingsconferentie van Balie Limburg echt iets bijzonders is. Misschien heeft u er al eens van gehoord, maar wij zijn traditioneel de allereerste openingsconferentie van het jaar. En eerlijk gezegd durf ik te stellen dat wij de toon zetten voor wat volgt.

Na vier keer meegewerkt te hebben aan de organisatie, weet ik hoe geliefd dit evenement is. Iedereen kijkt ernaar uit. Voor nieuwe stagiairs is het de perfecte gelegenheid om hun intrede te maken en meteen hun plek binnen de balie te vinden. Wij moedigen hen dan ook aan om erbij te zijn, want dit is niet zomaar een conferentie – het is het officiële begin van hun carrière bij Balie Limburg.

Conferentie van de Jonge Balie Dendermonde Dries Verhelst

   

  • Eed afgelegd in 2020 voor het hof van beroep in Gent
  • Voormalig penningmeester van de Conferentie van de Jonge Balie Dendermonde, alsook voormalig vicevoorzitter
  • Buiten de kantooruren vind je hem het vaakst achter zijn drumstel of op zijn motor.
  • Levensmotto: "Het brengt niet op om erover te bezinnen, men moet ’t werk ook echt beginnen."

Wat betekent het voorzitterschap voor u? Hoe ziet u deze taak?

Het is moeilijk om de rol van voorzitter in een paar woorden samen te vatten, want het is een erg veelzijdige functie. Het is niet zoals een taak waarbij je elke maand een opleiding organiseert en je precies weet wat er van je verwacht wordt. Als voorzitter houd je een helikopterview over alles, en vooral als er onverwachte zaken opduiken, ligt de verantwoordelijkheid vaak bij jou. Je coördineert de communicatie met de Raad, de stafhouder, en soms ook met de OVB. Een van de belangrijkste taken is ook het organiseren van de openingsrede en de openingsconferentie. Maar de taakomschrijving is heel breed en flexibel. Elke week komt er wel iets nieuws op je pad waarvan je eerder niet wist dat het tot je verantwoordelijkheden zou behoren. Maar dat maakt het juist boeiend. Het is een dynamische rol waarin je constant wordt uitgedaagd en waar je in situaties terechtkomt die je anders niet zou meemaken.

Hoe zou u zichzelf omschrijven in 3 woorden en waarom?

Dit is altijd een lastige vraag om te beantwoorden, maar als ik mezelf zou moeten omschrijven, kies ik voor drie woorden: spontaan, beredeneerd en relativerend. Deze eigenschappen typeren niet alleen mij persoonlijk, maar komen ook sterk naar voren in mijn rol als voorzitter.

Ten eerste beschouw ik mezelf als spontaan. Als voorzitter van de CJB kom je vaak op recepties en evenementen waar je niet altijd iedereen kent. Dan is het fijn om makkelijk gesprekken te kunnen aanknopen, zonder te weten of er directe aanknopingspunten zijn. Dat is zeker een eigenschap die me in deze rol goed van pas komt.

Daarnaast ben ik beredeneerd. Ik denk goed na voordat ik ja zeg tegen een voorstel of idee. Het is belangrijk om niet impulsief te reageren, zeker niet in deze functie. Ik overleg altijd eerst met het bestuur om te beoordelen wat haalbaar is en wat het voor ons betekent. Het is makkelijk om enthousiast in te gaan op veel dingen, maar je moet ze uiteindelijk ook waar kunnen maken. Die zorgvuldigheid beschouw ik als een grote meerwaarde.

Tot slot ben ik ook wel relativerend. Dingen lopen niet altijd zoals je ze gepland had, en er gaan vaak zaken anders dan verwacht. Maar ik kan dat goed van me afzetten. In plaats van te blijven hangen in wat er misging, zeg ik tegen mezelf: "Er zijn geen grote fouten gemaakt, we kunnen gewoon verder." Dat vermogen om situaties in perspectief te plaatsen, helpt me om vooruit te blijven kijken en niet vast te blijven zitten in het verleden.

Kom zeker naar: het stagiairsweekend!

Bij welk event van de Conferentie van de Jonge Balie Dendermonde vindt u dat iedere jongere advocaat aanwezig moet zijn?

Een evenement waar we veel nadruk op leggen, vooral voor de eerstejaars stagiairs die in september of oktober beginnen, is ons jaarlijks stagiairsweekend. Dit weekend vindt meestal plaats in november, vroeg in het gerechtelijk jaar, en we proberen zoveel mogelijk nieuwe stagiairs mee te krijgen. Hoewel het niet altijd eenvoudig is, moedigen we ook de patrons aan om hun stagiairs te motiveren om deel te nemen.

Waarom vinden we dit weekend zo belangrijk? Ten eerste, het is gewoon ontzettend leuk! Maar belangrijker nog, we zien telkens weer dat er tijdens dit weekend vriendschappen ontstaan die een heel carrièreleven meegaan. Voor nieuwe stagiairs is het een geweldige kans om elkaar en de jonge balie op een informele manier te leren kennen. Soms zijn er situaties waarin stagiairs niet goed terecht kunnen bij hun patron, bijvoorbeeld wanneer ze zich niet helemaal op hun plek voelen op hun kantoor. In zulke gevallen is de jonge balie een laagdrempelig aanspreekpunt, wat makkelijker is als je tijdens het weekend al een band hebt opgebouwd door samen te eten, drinken en praten.

Bovendien bevordert dit weekend de onderlinge band tussen de eerstejaars stagiairs. Ze vormen een hechte groep, wat handig is tijdens hun stage en opleidingen. Ze kunnen elkaar ondersteunen, samen afspreken voor lessen, en elkaar helpen door de soms lastige beginperiode heen. Wij vinden het belangrijk om vanaf het begin die basis te leggen, zodat ze weten dat ze er niet alleen voor staan. Hoewel ze vaak tegenstrevers zijn in de rechtbank, delen ze allemaal hetzelfde pad, en dat overstijgt de competitie.

Dus, wat ons betreft zou iedere stagiair, en eigenlijk elke jonge advocaat van onze balie, zeker aanwezig moeten zijn op dit weekend. En als we verder kijken dan alleen de eerstejaars, zijn de openingsrede, de openingsconferentie en het winterbanket prachtige evenementen om het jaar te starten – al valt dat laatste bij ons in december, maar toch blijft het een hoogtepunt!

Conferentie Jonge Balie Leuven Elise Sablon

   

  • Eed afgelegd in september 2019 in het Brusselse Justitiepaleis
  • Voormalig bestuurslid bij de Jonge Balie van Leuven
  • Je vindt haar het vaakst op de rechtbank in Leuven of na een zitting in de koffiekamer genietend van een tasje koffie druk discussiërend met confraters.
  • Levensmotto: "Love the life you live. Live the life you love." - Bob Marley

Waarom zijn de Conferenties Jonge Balies volgens u zo waardevol?

Toen ik zelf stagiair was en in contact kwam met de jonge balie van Leuven, merkte ik voor het eerst hoezeer dit hielp bij de overgang van de studies naar het echte werk en het leven als advocaat. Vooral voor eerstejaars, maar ook voor andere stagiairs, maakt de jonge balie die overgang soepeler en aangenamer door begeleiding te bieden.

Daarnaast zorgen we voor sociale activiteiten binnen de balie, om te laten zien dat advocaat zijn meer is dan alleen werken. Deze informele momenten zorgen ervoor dat de sfeer, zowel op de werkvloer als aan de rechtbank, een stuk prettiger wordt. Ten slotte helpt de jonge balie bij het opbouwen van een netwerk tussen advocaten. Vooral voor stagiairs is dit belangrijk, zodat ze zich niet alleen voelen, maar dit geldt ook voor jongere én oudere confraters. Voor iedereen is het waardevol om elkaar te ontmoeten tijdens deze activiteiten.

Wat betekent het voorzitterschap voor u, of hoe ziet u deze taak?

Toen ik voorzitter werd, heb ik goed nagedacht over wat ik wilde bereiken en welke richting ik de conferentie wilde geven. Een van mijn belangrijkste doelen was de begeleiding van eerstejaars stagiairs. Ik vond het cruciaal om hen wegwijs te maken, hun vragen te beantwoorden en hen op hun gemak te stellen. De overgang naar het beroep van advocaat brengt veel stress en onzekerheid met zich mee, en ik zag het als mijn taak om die eerste stappen zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Daarnaast wilde ik het sociale aspect binnen de balie verder versterken, zowel intern als extern. We hebben ook zusterbalies, waaronder enkele Waalse balies, en omdat ik tweetalig ben, vond ik het een mooie kans om de banden met hen te verdiepen. Het contact met die balies verloopt soms wat stroef, maar ik geloof dat er veel potentieel ligt in een betere samenwerking. Dat waren de twee kernpunten waar ik me als voorzitter op wilde richten.

Hoe zou u zichzelf omschrijven in 3 woorden en waarom?

Ja, het was even nadenken, maar uiteindelijk heb ik drie woorden gevonden die mij goed omschrijven. Het eerste woord is ‘positief’. Ik probeer altijd het beste in situaties te zien, ook als het even tegenzit. In plaats van te blijven hangen in tegenslagen, kijk ik liever vooruit en zoek ik naar oplossingen. Dat optimisme helpt me vaak om door te gaan, zelfs als dingen niet volgens plan lopen.

Het tweede woord is ‘energiek’. Ik krijg vaak te horen dat ik veel energie heb en me vol enthousiasme op verschillende dingen stort. Dat vind ik ook een belangrijke eigenschap, zeker in mijn rol als voorzitter, waar energie en drive echt nodig zijn. Die energie is natuurlijk niet onuitputbaar, maar het is een goed startpunt.

Ten slotte ben ik heel ‘communicatief’. Ik stel me open en makkelijk aanspreekbaar op, en ik vind het belangrijk dat mensen zich op hun gemak voelen in een gesprek. Goede communicatie zorgt ervoor dat iedereen zich gehoord voelt en dat dingen vlot verlopen.

Kom zeker naar: de openingconferentie!

Bij welk event van Conferentie Jonge Balie Leuven vindt u dat iedere jongere advocaat aanwezig moet zijn?

Ik zou zeggen dat de openingsconferentie het absolute hoogtepunt is. Het wordt maar één keer per jaar georganiseerd, en iedereen kijkt er echt naar uit. Het is hét grote evenement waar je veel confraters, magistraten en mensen van de Orde van Vlaamse Balies ontmoet. Voor een jonge stagiair is het fantastisch om op een informele manier in contact te komen met al die mensen, en het verlaagt de drempel om hen later makkelijker aan te spreken.

Daarnaast zou ik nog een ander waardevol evenement willen noemen: het jaarlijkse diner met magistraten, meestal in oktober of november. Dit etentje, dat volgt na de officiële voorstelling van de eerstejaars stagiairs, biedt een unieke kans om in een informele setting te praten met de voorzitters van de rechtbank van Leuven. Hoewel het geen tête-à-tête is, voelt het bijna zo aan, en de feedback die we hierop krijgen, is altijd ontzettend positief. Het is een geweldige leerervaring en een evenement met grote meerwaarde voor jonge advocaten.

Conferentie van de Jonge Balie Brugge Michele Walgraeve

    

  • Eed afgelegd in september 2020 voor het hof van beroep in Gent
  • Voormalig stagiairsverantwoordelijke en lid commissie permanente vormingen CJB Brugge en voormalig vicevoorzitter van de CJB Brugge
  • Hij heeft een voorliefde (kwatongen beweren: obsessie) voor Italië en de Italiaanse taal en cultuur.
  • Levensmotto: "Leef en laat leven." (We hebben veel te vaak ons oordeel klaar over anderen.)

Waarom zijn de Conferenties Jonge Balies volgens u zo waardevol?

De conferentie van de jonge balie heeft een sterk verbindend karakter. In essentie draait het om het bevorderen van sociale contacten en verbondenheid tussen advocaten en sympathisanten van de balie, wat we doen door samen sociale activiteiten te organiseren en bij te wonen.

Hoewel de naam "conferentie van de jonge balie" suggereert dat het alleen voor jonge advocaten is, staat ze open voor advocaten van alle leeftijden. We richten ons met extra aandacht op stagiairs, omdat we begrijpen hoe belangrijk het is om hen te ondersteunen bij hun eerste stappen in de advocatuur.

We hechten veel waarde aan het steunen van projecten die de normen en waarden van de advocatuur uitdragen en willen verbondenheid tonen met beroepsgroepen waarmee we nauw samenwerken, zoals magistraten, justitieassistenten en zittingsdeurwaarders. De zittingsdeurwaarders van de rechtbank in Brugge, die zittingen soepel laten verlopen, zijn hiervan een mooi voorbeeld. Hun aanwezigheid op onze activiteiten toont aan dat onze conferentie breder is dan alleen advocaten—ook sympathisanten spelen een belangrijke rol en organiseren graag samen met ons activiteiten.

Wat betekent het voorzitterschap voor u? Hoe ziet u deze taak?
Op onze website staat het citaat: "The strength of the team is each individual member, the strength of each member is the team." Dat merk je meteen. Als voorzitter sta je namelijk nergens zonder een sterk team. Tijdens bestuursvergaderingen zie je duidelijk hoe ieder bestuurslid unieke en waardevolle talenten heeft, waar je als voorzitter vaak zelf niet over beschikt. Mijn taak is ervoor te zorgen dat iedereen op de juiste plek terechtkomt, zodat die talenten volledig tot hun recht komen. Zo bouw je aan een sterk collectief.

Dit jaar werd dat vanaf de start duidelijk. Bij de taakverdeling zag je dat iedereen enthousiast was om direct met hun taken aan de slag te gaan. Als voorzitter weet je dan: dit zit goed. Met dit team kunnen we veel bereiken. Dat is misschien wel de belangrijkste taak van een voorzitter—de coördinatie, zodat het bestuur soepel en efficiënt samenwerkt.

Natuurlijk zijn er ook andere taken, zoals het vertegenwoordigen van de conferentie en de eindverantwoordelijkheid dragen. Als er iets niet goed verloopt, kloppen ze bij jou aan. Dat hoort erbij, maar met een goed team maak je die uitdagingen makkelijker.

Voor wie u nog niet kent, hoe zou u zichzelf omschrijven in 3 woorden en waarom?

Na lang nadenken heb ik drie woorden gevonden die me goed omschrijven. Het eerste woord is 'sociaal'. Mensen zeggen vaak dat ik een Bourgondiër ben, een levensgenieter die houdt van gezelligheid en sociale contacten. Ik geniet van het samenzijn met anderen, vooral binnen mijn beroepsgroep. Dus ja, in die zin leken mijn engagementen binnen de jonge balie wel in de sterren geschreven.

Het tweede woord is 'plichtsbewust'. Als ik me ergens voor inzet, wil ik het ook goed doen. Loyaal zijn, afspraken nakomen, en collegiaal zijn vind ik belangrijk. Voor mij is een belofte iets dat je houdt, en als iemand zegt dat ik hen teleurstel, raakt dat me. Dat komt omdat ik altijd probeer mijn verantwoordelijkheid na te komen.

Tot slot, en misschien een beetje tegenstrijdig, ben ik ook wel eens onzeker. Hoewel ik sociaal en soms zelfs zelfverzekerd overkom, zoek ik soms bevestiging. Kritiek kan ik lastig vinden, vooral als het in het bijzijn van anderen wordt gegeven. Ik moet het eerst laten bezinken voordat ik er goed mee aan de slag kan.

Kom zeker naar: de benefietactie voor De Warmste Week!

Bij welk event van de Conferentie van de Jonge Balie Brugge moet iedere jongere advocaat volgens u aanwezig zijn?

Elke activiteit natuurlijk! (lacht) Maar we zetten vooral in op initiatieven voor het goede doel. Zo organiseren we jaarlijks de baliequiz, en voor het komende werkingsjaar hebben we een benefietactie gepland voor De Warmste Week, die opnieuw in Brugge plaatsvindt. Als conferentie van de jonge balie Brugge willen we daar zeker een bijdrage aan leveren. Momenteel denken we aan een kerstmarkt met veel lokale lekkernijen, waarbij de opbrengst naar het fonds van De Warmste Week gaat. We willen hiermee projecten steunen die ons als advocaten nauw aan het hart liggen.

Daarnaast besteden we veel aandacht aan activiteiten voor advocaten-stagiairs. Het is belangrijk dat zij vanaf het begin de weg vinden in het balieleven en zich thuis voelen. We willen hen een sterk sociaal vangnet bieden en helpen bij het opbouwen van vriendschappen en contacten binnen de balie. Dat vinden we essentieel en daar zetten we volop op in.

Conferentie van de Jonge Balie Veurne Sofie Vangheluwe

   

  • Eed afgelegd in september 2018 in Gent
  • Favoriete doordenker: "Wie elke dag straalt, loopt nooit verloren in het donker."

Waarom zijn de Conferenties Jonge Balies volgens u zo waardevol?

Omdat we als conferentie dicht bij de advocaten staan, zeker in West-Vlaanderen, waar dat sterk speelt. Sinds 2018 zijn de balies van Brugge, Kortrijk, Ieper en Veurne gefusioneerd, maar de conferenties zijn lokaal gebleven, wat die nabijheid alleen maar versterkt.

Vooral voor stagiairs, voor wie alles nog nieuw is, is dat lokale contact belangrijk. Ze hebben iemand binnen hun eigen balie die hen snel kan bijstaan en opvolgen. In dat opzicht spelen wij een cruciale rol in hun ontwikkeling.

Wat deed u realiseren dat u voorzitter wou worden?

In Veurne zijn we een van de kleinere, misschien zelfs de kleinste balie. Hierdoor is ons bestuur ook beperkter, wat betekent dat je al snel kunt aanvoelen welke richting we opgaan. Iedereen heeft jaar na jaar zijn rol, dus de keuze viel al snel. Toen ik merkte dat mijn naam in de lucht hing, heb ik uiteraard ja gezegd. Het is fijn om deel uit te maken van zo’n hechte en gezellige groep, en dat maakt het functioneren binnen onze kleinere balie des te aangenamer.

Hoe zou u zichzelf omschrijven in 3 woorden en waarom?

Als ik mezelf zou omschrijven, denk ik meteen aan drie kernwoorden: zelfstandig, communicatief en betrouwbaar.

Zelfstandig beschrijf ik niet alleen in de letterlijke zin van mijn rol als advocaat, maar ook in de manier waarop ik mijn eigen weg probeer te vinden en verantwoordelijkheid neem. Ik neem graag het initiatief, hoewel ik soms wat meer zou kunnen delegeren aan anderen.

Communicatief zijn is voor mij cruciaal. Ik hou ervan om in gesprek te gaan en geloof dat zowel praten als luisteren essentiële onderdelen van communicatie zijn. Het uitwisselen van ideeën en gedachten beschouw ik als een belangrijke vaardigheid.

Tot slot is betrouwbaar een eigenschap die ik hoog in het vaandel draag. Als advocaat is het essentieel om een vertrouwensband met mijn cliënten op te bouwen. Daarnaast streef ik er altijd naar om correct en stipt te zijn in mijn afspraken. Kortom, ik beschouw mezelf als iemand die zowel professioneel als persoonlijk betrouwbaar is.

Kom zeker naar: onze afterwork drinks!

Bij welk event van de Conferentie van de Jonge Balie Veurne vindt u dat iedere jongere advocaat aanwezig moet zijn?

Bij de Conferentie van de Jonge Balies Veurne zou ik absoluut zeggen dat elke jonge advocaat aanwezig moet zijn bij al onze evenementen. Maar wat ik echt als het hoogtepunt beschouw, zijn onze afterwork drinks. Deze informele bijeenkomsten, zoals de kennismakingsdrink voor stagiairs aan het begin van het jaar, bieden een geweldige gelegenheid om elkaar beter te leren kennen.

Tijdens deze gezellige avonden kunnen we op een ontspannen manier met elkaar praten en ervaringen uitwisselen. Het zijn altijd leuke en waardevolle momenten die de onderlinge band versterken en zorgen voor een informele sfeer waarin iedereen zich op zijn gemak voelt.

Vlaams Pleit­ge­noot­schap (Brussel) Wouter Strypsteen

    

  • Eed afgelegd in september 2015 in Brussel
  • Al enkele jaren bestuurslid van het Vlaams Pleitgenootschap Brussel
  • Favoriete lied: 'Don’t Look Back in Anger' van Oasis, gezien de aankomende reünie van de broers Gallagher :)

Waarom zijn de Conferenties Jonge Balies volgens u zo waardevol?

Voor mij is het belangrijk om te benadrukken dat we een waardevol netwerk creëren voor jonge advocaten. Hier krijgen zij de kans om niet alleen andere jonge confraters te ontmoeten, maar ook minder jonge collega's. We bieden ook een breed scala aan permanente vormingen aan, waardoor leden zich professioneel kunnen ontwikkelen en hun kennis kunnen verbreden.

Daarnaast fungeert dit netwerk als een platform voor jonge advocaten om ervaringen uit te wisselen, wat de integratie binnen de advocatuur bevordert. Een specifiek aspect dat ik wil toevoegen voor het Vlaams Pleitgenootschap is dat onze vereniging sinds de oprichting in 1891 als doel heeft om de belangen van Vlaamse advocaten en Vlamingen in Brussel te behartigen. Dit maakt onze organisatie niet alleen relevant voor de lokale balie, maar ook voor de bredere gemeenschap van Vlaamse advocaten.

Wat deed u realiseren dat u voorzitter wou worden?

Na enkele jaren actief te zijn geweest in ons bestuur, is de spontane ambitie gegroeid om het VPG te leiden met ons sterke team. Ik geloof sterk in samenwerking en hecht veel waarde aan de rol die conferenties voor jonge balies spelen, evenals aan de ondersteuning die we kunnen bieden aan advocaten die aan het begin van hun carrière staan.

Toen ik in 2015 aan de balie begon, was ik eerst betrokken bij de Brusselse stagiairsvereniging. Later ben ik bij het Vlaams Pleitgenootschap terechtgekomen, waar ik altijd veel waarde heb gehecht aan de ervaringen die ik daar heb opgedaan. Voor mijn persoonlijke en professionele groei zijn deze betrokkenheden van onschatbare waarde geweest. Als voorzitter wil ik graag een bijdrage leveren aan het voortzetten van deze waardevolle initiatieven.

Hoe zou u zichzelf omschrijven in 3 woorden en waarom?

Grappig dat u ook naar het ‘waarom’ vraagt. ‘Waarom’ is één van mijn favoriete woorden en een vraag die ik vaak stel, wat mij typeert als een kritisch persoon. Het helpt me om de essentie van zaken te doorgronden en zo tot de meest optimale oplossingen te komen.

Daarnaast zou ik mezelf ook als vastberaden typeren. Ik ben toegewijd aan het bereiken van bepaalde doelen en werk hard om deze te realiseren. Tot slot vind ik het ontzettend belangrijk om verbindingen te maken. Het opbouwen van waardevolle relaties en sterke netwerken, zowel binnen als buiten onze vereniging, en zowel op persoonlijk als professioneel vlak, geeft me veel voldoening.

Kom zeker naar: de openingsconferentie, mét galadiner en dansfeest in de Skyhall van Brussels Airport!

Bij welk event vindt u dat iedere jongere advocaat aanwezig moet zijn?

Dat is een uitstekende vraag! Ik vermoed dat mijn collega-voorzitters elk een soortgelijk antwoord zullen geven. Over ongeveer drie weken, op vrijdag 27 september, staat onze langverwachte openingsconferentie op de agenda. Dit jaar verwelkomen we confrater Thomas Incalza als openingsredenaar in de indrukwekkende plechtige zittingszaal van het Hof van Cassatie. Voor de jongere confraters is alleen al het zien van deze bijzondere locatie een ervaring op zich! Maar ook de rede zelf zal boeiend zijn, geloof me, ik heb de ontwerptekst al mogen lezen. (lacht)

Later die avond organiseren we ons traditionele galadiner en dansfeest in de Skyhall van Brussels Airport. We zijn verheugd dat we dit evenement op zo'n unieke locatie kunnen organiseren. Elk jaar verwelkomen we meer dan 1000 advocaten uit Brussel en daarbuiten, en dit is een gelegenheid die jonge advocaten absoluut niet mogen missen. Het belooft een onvergetelijke avond te worden!

In dit artikel spreken zowel de voorzitters van de Jong Advocaten Brussel als het Vlaams Pleitgenootschap, omdat beide deel uitmaken van de Commissie Conferenties Jonge Balies van de OVB. Hoewel beide organisaties jonge advocaten ondersteunen, richt de Jong Advocaten Brussel zich op advocaten-stagiairs en hun begeleiding tijdens de eerste jaren aan de Brusselse Balie. Het Vlaams Pleitgenootschap, opgericht in 1891, heeft een bredere focus op de belangen en vorming van Vlaamse advocaten in Brussel.

Jong Advocaten Brussel Lisel Geers

    

  • Eed afgelegd in september 2022
  • Voormalig bestuurslid JABkes
  • Je vindt haar het vaakst bij vrienden en familie.
  • Levensmotto: "Draai alles naar het positieve."

Waarom zijn de Conferenties Jonge Balies volgens u zo waardevol?

Bij de aanvang van de stage krijgen advocaten-stagiairs veel nieuwe informatie over de verschillende verplichtingen die zij moeten voldoen, gaande van de omschakeling van het statuut van student naar het statuut als zelfstandige tot de verplichtingen in het kader van de stage aan de balie. Voor vele advocaten-stagiairs is dit zeer overweldigend. Daarom is het ontzettend waardevol dat stagiairs kunnen terugvallen op een conferentie zoals die van onze (JABkes) bij de Nederlandstalige Balie Brussel. Vaak weet je in het begin niet meteen waar je de juiste informatie kunt vinden, en dan is het een enorme hulp als je mensen kan aanspreken die ook pas recent al die verplichtingen hebben moeten volbrengen. Wij proberen daarom dan ook echt een persoonlijk aanspreekpunt te zijn.

Een tweede grote meerwaarde van de Conferenties Jonge Balies is de mogelijkheid voor stagiairs om tijdens de activiteiten die wij organiseren in contact te komen met andere stagiairs die hetzelfde pad bewandelen. Je ervaringen en twijfels eens kunnen delen, vragen kunnen stellen aan andere stagiairs vond ik zelf een grote hulp tijdens mijn voorbije stagejaren. De contacten die je legt tijdens die activiteiten zijn dus heel waardevol.

En als laatste, proberen wij als Conferentie Jonge Balies advocaten-stagiairs te betrekken bij balieactiviteiten en dus te integreren in het balieleven.

Wat betekent het voorzitterschap voor u? Hoe ziet u deze taak?

Als voorzitter wil ik in eerste instantie een persoonlijk aanspreekpunt zijn voor alle advocaten-stagiairs. Ik hecht veel belang aan een direct en persoonlijk contact en hoop hiermee de drempel voor stagiairs om ons aan te spreken en naar onze events te komen zo laag mogelijk te leggen.

Daarnaast vind ik het als voorzitter ook belangrijk om een ondersteunende rol te bieden voor de andere bestuursleden van de JABkes.

Hoe zou u zichzelf omschrijven in 3 woorden en waarom?

De eerste eigenschap is gedrevenheid. Ik ben een doorzetter en haal veel voldoening uit het op een positieve manier bereiken van mijn doelen. Ook als ik niet directe oplossing heb, zal ik blijven zoeken en zal ik indien nodig hulp vragen, omdat ik ervan overtuigd ben dat je veel van elkaar kunt leren.

Een tweede is sociaal. Ik ben graag omringd door andere mensen en vind het leuk om nieuwe mensen te leren kennen. Ik heb dan ook niet getwijfeld om mij te engageren in het balieleven en lid te worden bij de JABkes.

Een laatste eigenschap en eentje die veel mensen mij toewijzen, is dat ik empathisch ben. Ik zal namelijk steeds rekening houden met hoe anderen zich voelen en proberen om zo een aangenaam en positief mogelijke situatie voor iedereen te creëren.

Kom zeker naar: 'Het Project de Zitting'!

Bij welk event van de JABkes vindt u dat iedere jongere advocaat aanwezig moet zijn?

Wij organiseren verschillende soorten evenementen, zoals ook regelmatige afterworks. Al onze evenementen zijn absoluut een meerwaarde. Naast het feit dat je veel nieuwe mensen leer kennen, zijn het ook gewoon leuke events! We bieden een breed scala aan activiteiten aan: van een gezellige borrel tot karting, quizzen, culturele uitstapjes en sportieve evenementen. Voor ieder wat wils, dus.

Maar als ik één project moet uitkiezen, dan is dat zonder twijfel ‘Het project de Zitting’. Deze activiteit biedt stagiairs de unieke kans om een volledige zittingsdag mee te volgen aan kant van de rechter. Stagiairs hebben hierbij de keuze tussen verschillende rechtbanken, gaande van vredegerecht, politierechtbank tot het Hof van Beroep. Voor beginnende advocaten is dit een unieke kans om deze bijzondere ervaring op te doen. Na afloop is er vaak overleg met de rechter, wat altijd waardevolle inzichten oplevert. Het is echt een ervaring die ik iedereen zou aanraden, vol voordelen en kansen om jezelf verder te ontwikkelen.

Ik heb mij onmiddellijk tijdens mijn eerste stagejaar voor dit project ingeschreven en heb de intentie om dit nog eens te doen tijdens mijn derde en dus laatste jaar als stagiair. Ik vond het enorm leerrijk en dus zeker een toegevoegde waarde tijdens mijn stagejaren.

Vlaamse Conferentie Balie Gent Maarten Devreese

    

  • Eed afgelegd in september 2015 aan balie Kortrijk
  • Voormalig bestuurslid en penningmeester van de Vlaamse Conferentie bij de balie Gent
  • In zijn vrije tijd spendeert hij veel tijd met zijn 2 kinderen, gaat hij iets drinken op café met vrienden of vind je hem regelmatig op een tennisplein
  • Levensmotto: "Leef nu, durf uit uw comfort-zone komen en geniet van elk moment."

Waarom zijn de Conferenties Jonge Balies volgens u zo waardevol?

In ons dynamische en soms uitdagende beroep is het essentieel om een plek te hebben waar we kunnen ontspannen en elkaar informeel kunnen ontmoeten. Het leggen van contacten met collega-advocaten is waardevol, vooral omdat we in verschillende vakgebieden actief zijn en elkaar vroeg of laat professioneel zullen tegenkomen.

Gesprekken met collega's zijn zowel plezierig als nuttig. Andere organen binnen de balie, zoals de orde, richten zich vaak op andere belangrijke zaken en hebben daardoor minder aandacht voor het creëren van deze ontmoetingsmomenten. Hierin speelt de jonge balie een cruciale rol. Onze belangrijkste taak is het bieden van een platform door het organiseren van activiteiten en het in ere houden van tradities, zoals de openingsbanketten en pleitwedstrijden.

We creëren kansen voor Gentse advocaten om elkaar beter te leren kennen, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Dit is niet alleen mentaal verrijkend, maar ook zakelijk waardevol, omdat we allemaal ondernemers zijn en netwerken onmisbaar is. De jonge balies bieden die unieke gelegenheid, en deze dienstverlening aan elke individuele advocaat vormt de kern van onze bestaansreden.

Wat deed u realiseren dat u voorzitter wou worden?

Ik ben altijd een bezige bij geweest, zowel op het werk als privé. Ik neem vaak initiatieven in teamverband en hou ervan om structuur te brengen. Het voorzitterschap was niet iets waar ik meteen van droomde, en ik twijfelde lang, vooral omdat ik thuis twee jonge kinderen heb en ik ook naast de balie mijn sociale contacten probeer te onderhouden.

Wat me finaal over de streep trok, is mijn voorliefde voor sociale contacten met mensen en het helpen van collega's binnen de balie. Het gaat me niet om de titel, maar om het organiseren van activiteiten waar anderen plezier aan beleven en de inzet voor en het beter maken van onze geliefde Gentse balie. Uiteindelijk werd ik ook door andere gemotiveerd als kandidaat en besloot ik de stap te zetten. Ik hoop dat ik het goed doe en dat iedereen tevreden is. Voor mij is teamwork cruciaal, en ik probeer anderen de ruimte te geven om te schitteren en zich binnen onze werking te ontplooien.

Bij mijn aanstelling had ik al vier jaar bestuurservaring, en nu ben ik aan mijn zesde jaar begonnen. Door de jaren heen leer je veel van de mensen om je heen, waardoor het voorzitterschap eigenlijk vanzelf groeit. Als je van bij aanvang van uw gewone bestuursmandaat al veel verantwoordelijkheden naar u toe trekt, voelt het als een logische stap omdat je er geleidelijk naartoe werkt.

Het is uitdagend, maar ook leuk. Je ontmoet veel mensen, krijgt unieke kansen en werkt samen met vrienden. In Gent worden we voor vier jaar verkozen, met de mogelijkheid tot één herverkiezing, wat betekent dat je maximaal acht jaar actief kunt zijn. Ook dat biedt de opportuniteit om geleidelijk aan te groeien binnen onze organisatie alvorens de verantwoordelijkheid van bv. voorzitter op te nemen.

Hoe zou u zichzelf omschrijven in 3 woorden en waarom?

Dynamiek, loyaliteit en structuur zijn drie kernwaarden die mij omschrijven in mijn werk en rol bij de jonge balie. Als advocaat moet je flexibel en energiek zijn, klaar om direct te schakelen bij dringende zaken. Dit geldt ook voor mijn werk bij de balie: bij problemen moet je je kunnen aanpassen en focussen op oplossingen.

Een voorbeeld hiervan is dat bv. bijna alle gesprekken met firma’s nodig voor het organiseren van de openingsconferentie moeten gehouden worden tijdens de normale werkuren. Of als er zich een probleem voordoet, je uw professionele activiteit als advocaat à la minute even aan de kant moet schuiven om te focussen op de jonge balie. Dat vraagt toch enige flexibiliteit en brengt soms wel stress met zich mee. Het voorzitterschap vraagt om diverse vaardigheden: spreken voor een groot publiek, professioneel communiceren, en je team motiveren. Zelfs als je even geen zin hebt in representaties of je gewoonweg slecht geslapen hebt, moet je toch vriendelijk en professioneel blijven. Dit vereist energie en dynamiek.

Structuur is minstens zo belangrijk om alles soepel te laten verlopen. Met wekelijkse evenementen en andere balieactiviteiten is goede organisatie essentieel. Vergaderingen, samenwerkingen en planning zijn cruciaal, zowel binnen als buiten werktijd, om alles in balans te houden en chaos te voorkomen.

Kom zeker naar: de openingsconferentie!

Bij welk event van de Vlaamse Conferentie Balie Gent moet iedere jongere advocaat volgens nu aanwezig zijn?

Onze openingsconferentie is voor mij een bijzonder belangrijk evenement. Het bevordert de sociale cohesie tussen advocaten en is hét moment waarop iedereen samenkomt in een stijlvolle, informele setting. Dit biedt de kans om elkaar te ontmoeten en belangrijke figuren, zoals voorzitter Callens, stafhouders en magistraten, in een ontspannen sfeer te spreken. Dit is waardevol voor jonge advocaten om hun netwerk uit te breiden.

Daarnaast hebben we ook een slotevenement dat aanzienlijk is gegroeid. Voor corona was dit een kleinschalig initiatief voor jongeren met 40 tot 60 deelnemers, maar nu trekken we zo’n 250 Gentse advocaten. Dit ongedwongen samenzijn in een zomerbar met barbecue vervangt het klassieke formele diner.

Waar de openingsconferentie zo’n 450 à 500 mensen trekt, zien we dat vrijwel iedereen tegenwoordig ook naar het slotevenement komt. Het is een kans om elkaar beter te leren kennen, en ik moedig iedereen aan om open gesprekken aan te gaan. Deze interacties kunnen een enorme impact hebben op zowel persoonlijke als professionele groei.

Conferentie van de Jonge Balie Kortrijk Michiel De­schee­ma­ker

   

  • Eed afgelegd in september 2018 in Gent
  • Al 4 jaar lid van het bestuur van de Conferentie van de Jonge Balie Kortrijk, waarvan 2 als vicevoorzitter, en bovendien ook voorzitter van de revue (waar alle CJB's uit West-Vlaanderen mee hun schouders onder zetten
  • Je vindt hem, naar eigen zeggen, het vaakst al vechtend tegen een deadline
  • Favoriete lied: "Ik ben absoluut geen danser (brrrr), vandaar ben ik een enorme fan van 'Les Lacs du Connemara'. Ondertussen heb ik het zwaaien met de servietten kunnen perfectioneren tot het synchroon zwaaien met twee servetten tegelijk. De openingsconferentie in Leuven wordt overigens telkens ingeleid met dit lied. Applaus!"

Waarom zijn de Conferenties Jonge Balies zo waardevol?

De wetgever zelf vond het inrichten van de conferenties blijkbaar zelf waardevol. Het ondertussen gewijzigde artikel 456 van het Gerechtelijk Wetboek bepaalde dat de raden van de orde de taak hadden om conferenties in te richten zodat advocaten-stagiairs zich vertrouwd konden maken met de regels van het beroep en zich in het pleiten te oefenen.

De Conferenties Jonge Balies zijn voor vele advocaat-stagiairs de eerste contacten die ze hebben met de “advocatenwereld”. De CJB zijn op dat vlak laagdrempelig en vlot toegankelijk. We merken dat zij ook met vragen over de balies of zelfs problemen op het werk naar bestuursleden durven stappen.

Daarnaast voorzien de CJB’s ook tal van activiteiten die ervoor zorgen dat advocaten elkaar buiten de rechtbank op een andere manier leren kennen. Wij zijn blij dat wij dat platform kunnen bieden waar dit mogelijk is én dat ook de advocaten met méér ervaringsjaren ook hun weg hiernaartoe blijven vinden.

Tot slot zijn de CJB’s na de fusie van de balie autonoom blijven functioneren. Dit is een absolute meerwaarde, aangezien die nabijheid belangrijk blijft. De CJB’s in West-Vlaanderen werken uitstekend tezamen, maar ik denk dat wij alle 4 tevreden zijn dat wij in de voormalige balies elk op onze manier actief kunnen blijven.

Wat betekent het voorzitterschap voor u? En hoe ziet u deze taak?

De belangrijkste taak is er voor te zorgen dat het bestuur zo vlot als mogelijk kan functioneren. Dat wil zeggen dat er binnen het bestuur vertrouwen moet zijn en dat iedereen zijn mening en inbreng ook naar waarde geschat wordt. Een goed bestuur moet verschillende karakters tezamen brengen, zodat de balie zelf ook in een bestuur indirect vertegenwoordigd wordt. Tegelijk vind ik het belangrijk dat wij bepaalde zaken ook kunnen aankaarten bij hogere organen. We mogen en moeten geen blad voor de mond nemen wanneer dat nodig is.

Hoe zou u zichzelf omschrijven in drie woorden en waarom?

Doorzetter/volhardend, leergierig, kritisch.

Ik kan best volhardend zijn in bepaalde zaken. Al heb ik ondertussen wel geleerd om niet “op iedere slak zout te leggen” maar er de voornaamste uit te pikken, zeg maar: “choose your battles”. Als je over een bepaald iets een mening hebt en het punt is voor jou ook echt belangrijk, recht dan ook je rug en kom daar voor uit. Al te vaak bijten mensen op hun tong om de goede vrede te bewaren. Soms kan dat nuttig zijn, maar veelal is het niets anders dan de gemakkelijkste weg kiezen. Ik kan mij daar soms enorm aan ergeren. Leergierig, want een dag niet geleerd is een dag niet geleefd. En uiteraard kritisch - blinde volgzaamheid is nu eenmaal gevaarlijk.

Kom zeker naar: ons 'hef-het-glas-drieluik'!

Bij welk event van de Conferentie van de Jonge Balie Kortrijk móet iedere jonge advocaat volgens u aanwezig zijn?

Wij hebben twee grote activiteiten waarbij conferenties de handen in elkaar slaan: dit is de tweejaarlijkse revue en daarnaast onze openingsconferentie (alom geprezen voor zijn repasse (vertaling voor niet-West-Vlamingen: een tweede portie)).

In Kortrijk zelf hebben we een hef-het-glas-drieluik: openingsactiviteit (klinken op de opening van het gerechtelijk jaar), nieuwjaarsreceptie (klinken op het nieuwe jaar), Westboutique (klinken en terugblikken op het voorbije gerechtelijk jaar). Al het goede komt in drievoud zegt men zeker?

Conferentie van de Jonge Balie Ieper Julie Podevyn

    

  • Eed afgelegd in september 2017 voor het hof van beroep van Gent
  • In haar vrije tijd speelt ze graag amateurtoneel, het zal je dan ook niet verbazen dat ze verbonden is met de werkgroep van de revue van Balie West-Vlaanderen.
  • Favoriete lied: 'Dance Me To the End of Love' van Leonard Cohen

Waarom zijn de Conferenties Jonge Balies volgens u zo waardevol?

De Jonge Balie fungeert als een essentieel aanspreekpunt voor advocaten binnen onze regio. In Ieper, waar we ooit begonnen als een kleine balie met zo'n 65 tot 70 advocaten, heerst er een sterk groepsgevoel. De leden zijn altijd enthousiast over de activiteiten die we organiseren, omdat deze hen de kans bieden om elkaar beter te leren kennen en samen te groeien.

In tegenstelling tot de OVB, Raad van de Orde en de balie, die soms op een zekere afstand lijken te staan, biedt de Jonge Balie een brug tussen de verschillende advocaten. We verbinden advocaten niet alleen binnen Ieper, maar ook met Kortrijk, Brugge en Veurne. Dit netwerk stelt ons in staat om ervaringen en kennis te delen, wat de samenwerking en het begrip tussen advocaten versterkt. Misschien is er ook nog wat ruimte om onze banden met andere Vlaamse balies uit te breiden, wat ons netwerk alleen maar verder verrijkt, maar daar hebben we misschien de OVB voor nodig.

Wat betekent het voorzitterschap voor u? Hoe ziet u deze taak?

Op de eerste vraag heb ik al een antwoord gegeven. Ik geloof dat we als voorzitter echt een brug kunnen slaan tussen verschillende advocaten onderling. Het is belangrijk om te benadrukken dat we hier als team werken. Ik zie mezelf niet als de grote voortrekker; dat is niet echt de rol die ik voor ogen heb. Mijn focus ligt meer op het bevorderen van communicatie, bijvoorbeeld met de andere balies.

Bij de organisatie van de openingsconferentie merk ik dat we nu sneller de samenwerking opzoeken en bijvoorbeeld ook om contactgegevens van andere conferenties vragen. Het is niet zo dat ik als grote leider moet optreden; juist het teamgevoel is wat onze jonge balies kenmerkt. Iedereen doet zijn deel, en we helpen elkaar waar dat nodig is.

Hoe zou u zichzelf omschrijven in 3 woorden en waarom?

Ik zou mezelf omschrijven als gedreven, creatief en sociaal. Deze drie kenmerken passen perfect bij mij, zowel in mijn privéleven als in mijn professionele carrière. Ik denk dat deze eigenschappen niet alleen mijn benadering van het vak bepalen, maar ook gemeenschappelijk zijn onder veel advocaten.

Kom zeker naar: de revue!

Bij welk event van Conferentie van de Jonge Balie Ieper vindt u dat iedere jongere advocaat aanwezig moet zijn?

Hoewel we niet veel vaste evenementen hebben, organiseren we toch enkele hoogtepunten in het jaar. Onze nieuwjaarsreceptie en het banket aan het einde van het gerechtelijk jaar, dat volgt na de Algemene Vergadering, zijn tradities die altijd goed bezocht worden. Aanvankelijk maakten we ons zorgen dat de fusie van de West-Vlaamse balies tot minder opkomst zou leiden, vooral onder de oudere advocaten. Maar we zien een positieve ontwikkeling; steeds meer jonge advocaten zijn enthousiast om deel te nemen.

Daarnaast proberen we door het jaar heen verschillende activiteiten te organiseren om de betrokkenheid te vergroten. Een paar jaar geleden zijn we bijvoorbeeld gaan skiën, en dat ging gepaard met een gezellige fondueavond. Ook hebben we eens een cocktail dropping georganiseerd, wat erg goed in de smaak viel. Dit soort leuke evenementen willen we in de toekomst zeker herhalen.

Voor het komende jaar hebben we al een aantal ideeën in gedachten die we nog officieel moeten vastleggen. Een activiteit waar ik bijzonder naar uitkijk, is de revue. Dit evenement, dat in 2023 voor het eerst samen met vier balies is georganiseerd, was een groot succes. In februari 2025 gaan we deze traditie voortzetten, en ik ben enthousiast om te zien wat we dit keer kunnen bereiken!

Conferentie van de Jonge Balie Oudenaarde Shari De Roose

    

  • Eed afgelegd in september 2017 voor het hof van beroep in Gent
  • Voormalig stagiairsverantwoordelijke en vicevoorzitter van de Conferentie van de Jonge Balie Oudenaarde
  • Favoriete lied: 'A Thousand Miles' van Vanessa Carlton
  • Levensmotto: "Mijn levensmotto is moeilijk in één zin te vatten, maar ik geloof dat je hard moet werken om iets te bereiken, terwijl het net zo belangrijk is om van het leven te genieten en geen kansen of momenten met familie en vrienden te missen. De uitdaging is een goede balans vinden tussen werk en privé, zodat je je doelen in beide kunt bereiken."

Waarom zijn de Conferenties Jonge Balies volgens u zo waardevol?

Wij zien onszelf als het cruciale verbindingsstuk tussen stagiairs en ervaren advocaten. Als jonge advocaten hebben we de unieke kans om stagiairs actief te betrekken bij alles wat er speelt binnen de balie. Dit is niet alleen belangrijk voor hun ontwikkeling, maar versterkt ook de onderlinge banden binnen onze beroepsgroep.

Daarnaast organiseren wij diverse activiteiten, zoals lunchevents en studienamiddagen, die gericht zijn op permanente vorming. Elk jaar bieden we onze confraters de mogelijkheid om 20 studiepunten te behalen tegen een zeer scherpe prijs, zeker in vergelijking met andere aanbieders van juridische opleidingen. Dit is een belangrijk onderdeel van onze inzet vanuit de jonge balie.

Kortom, onze twee belangrijkste doelen zijn het creëren van verbinding tussen de jongere en oudere generatie advocaten en het faciliteren van waardevolle permanente vorming. En natuurlijk organiseren we ook de openingsconferentie, maar dat is inmiddels voor iedereen wel een bekend gegeven!

Wat deed u realiseren dat u voorzitter wou worden?

Was het altijd uw droom om voorzitter te worden? Eigenlijk niet. Ik heb altijd gezegd dat ik liever op de achtergrond zou blijven, vooral omdat ik enorm opzag tegen het geven van speeches tijdens de openingsrede en het introduceren van sprekers. Dit heb ik zelfs in mijn allereerste toespraak als voorzitter verteld: ik had er nooit om gevraagd.

Toch ben ik in deze rol geduwd, vooral omdat er op dat moment geen andere kandidaten waren. Het was een uitdagende periode, zeker met de impact van corona. Nu ben ik inmiddels in mijn derde jaar als voorzitter, met een pauze van een jaar ertussen. Ik heb een jaar gepauzeerd, maar vorig jaar heb ik opnieuw de verantwoordelijkheid op me genomen, en nu doe ik dat dit jaar weer.

Hoewel ik in het begin dus niet enthousiast was over het idee, ben ik uiteindelijk erg blij dat ik deze kans heb gekregen. Het heeft me veel geleerd en ik kijk terug op deze ervaring zonder enige spijt!

Hoe zou u zichzelf omschrijven in 3 woorden en waarom?

Allereerst moet ik toegeven dat ik behoorlijk koppig ben. Dat is niet altijd een positieve eigenschap; soms is het een kracht en soms een zwakte. Zodra ik een idee in mijn hoofd heb, is het voor mij moeilijk om daarvan af te wijken. Gelukkig ben ik in die zin al een stuk beter geworden dan vroeger. Toen was ik echt heel rechtlijnig. Nu sta ik open voor andere ideeën en input, maar die koppigheid blijft wel een kenmerk van mij.

Daarnaast ben ik ook erg sociaal. Ik kan met iedereen praten, zelfs met een boom als het moet! Die sociale factor vind ik erg leuk, vooral in mijn rol als voorzitter. Het maakt het mogelijk om tijdens evenementen, zoals openingsconferenties, iedereen te leren kennen en gesprekken aan te knopen.

Tot slot heb ik aan een collega gevraagd hoe hij me zou omschrijven, en hij noemde me een doorzetter. Het feit dat ik in het voorzitterschap ben "geduwd" en het toch heb aangenomen, laat zien dat ik in staat ben om door te zetten. Ik blijf het doen, en dat vind ik ook een belangrijke eigenschap.

Kom zeker naar: allereerst de openingsconferentie, maar mis ook zeker de afterworks niet!

Bij welk event van de Conferentie van de Jonge Balie Oudenaarde moet iedere jongere advocaat volgens u aanwezig zijn?

Ik heb eigenlijk twee evenementen die me erg nauw aan het hart liggen. Ten eerste is er de openingsconferentie. Vorig jaar heb ik er echt een stokpaardje van gemaakt om al onze stagiairs aan te sporen om te komen. Aangezien we een kleine balie zijn, is het heel goed te doen om iedereen persoonlijk te ontmoeten. En ik was zo blij te zien dat bijna al onze stagiairs vorig jaar aanwezig waren; we vulden maar liefst twee volle tafels! Het was een geweldige ervaring en het was fantastisch om te zien hoe iedereen elkaar op een andere manier leerde kennen. Dit evenement staat dan ook zeker op nummer één voor mij.

Daarnaast vind ik de afterwork-bijeenkomst ook heel belangrijk. Deze vindt binnenkort plaats en biedt een mooie gelegenheid voor stagiairs om andere advocaten te ontmoeten. Het is de perfecte eerste stap om in contact te komen met de balie, zonder te hoeven wachten op de officiële openingsconferentie in eind november. Dat zou immers betekenen dat ze drie maanden moeten wachten om elkaar te leren kennen, terwijl velen al vanaf begin september aan de slag zijn. Die afterwork biedt een informele setting waarin ze alvast kunnen kennismaken met hun collega’s, en dat vind ik ontzettend waardevol!

De Conferentie (Antwerpen) Katrien Peysmans-De Rick

   

  • Eed afgelegd in oktober 2008 in Brussel
  • Voormalig sportverantwoordelijke van de Conferentie, alsook later voormalig vicevoorzitter
  • Je vindt haar het vaakst omringd door heel veel mensen (op de dansvloer).
  • Levensmotto: "When the running gets though, the though keep running." (Ze is namelijk een fervent loopster.)

Waarom zijn de Conferenties Jonge Balies volgens u zo waardevol?

De activiteiten die door de conferenties worden georganiseerd, zijn van onschatbare waarde. Ze brengen advocaten van verschillende generaties, kantoren en specialisaties op een informele en toegankelijke manier samen. De deelnemers halen hier enorm veel uit, niet alleen op professioneel vlak – waar het de collegialiteit bevordert – maar zeker ook op sociaal en persoonlijk niveau.

Door deel te nemen aan deze activiteiten krijg je als advocaat de kans om je netwerk aanzienlijk te vergroten en je collega’s op een andere manier te leren kennen dan in de rechtbank. Er ontstaan vriendschappen die soms een leven lang meegaan, en ik denk dat de conferentie hierin een cruciale rol speelt.

Ik kan deelname aan de conferentieactiviteiten alleen maar aanraden. Het is veel meer dan alleen samenwerken: je bouwt hechte vriendschappen op en beleeft samen ook veel plezier. Naast het harde werk dat het bestuur verzet, zijn er genoeg momenten van ontspanning. Denk bijvoorbeeld aan onze eigen activiteiten, maar ook aan het bezoeken van de feestelijkheden van andere jonge balies, wat altijd een hoogtepunt is!

Wat betekent het voorzitterschap voor u, of hoe ziet u deze taak?

Voor mij is het voorzitterschap van de Conferentie van Antwerpen een enorme eer, maar ook een grote verantwoordelijkheid. In de eerste plaats zie ik mezelf als een soort manager van een geweldig team van bestuursleden, waar ik met veel trots mee mag samenwerken. Het is voor mij cruciaal om het bestuur optimaal te ondersteunen bij de organisatie van alle activiteiten.

Maar naast dat organisatorische aspect, vind ik het minstens zo belangrijk om te waken over de sfeer binnen de bestuursgroep. Een goede onderlinge dynamiek is essentieel, en ik wil er alles aan doen om die te behouden en te versterken.

Verder hecht ik veel waarde aan de rijke tradities van de Conferentie, die teruggaan tot 1885. Het in ere houden van die tradities is een belangrijk onderdeel van mijn rol. Daarbij vind ik het van groot belang om voormalige voorzitters en besturen actief te blijven betrekken bij de werking van de Conferentie.

Daarnaast moet een voorzitter ook oog hebben voor de toekomst. Ik zie dit als een uitdaging om niet alleen nieuwe initiatieven te lanceren, maar ook om de belangen van onze leden te behartigen. Door te luisteren naar hun wensen en behoeften, kunnen we samen werken aan een succesvolle en toekomstgerichte conferentie.

Hoe zou u zichzelf omschrijven in 3 woorden en waarom?

Ik beschouw mezelf in de eerste plaats als een echte levensgenieter en een party animal. Ik ben altijd in voor een goed feestje en geniet ervan om samen met anderen plezier te maken. De kans is groot dat je me van begin tot eind op de dansvloer zult vinden tijdens een banket, waar ik helemaal op ga in de sfeer.

Daarnaast ben ik ook een sociaal persoon. Ik hecht veel waarde aan het opbouwen en onderhouden van relaties en vind het geweldig om nieuwe mensen te leren kennen en connecties te leggen. Voor mij is elk gesprek een kans om iets nieuws te ontdekken.

Bovendien ben ik een zeer geëngageerd individu. Ik zet me graag volledig in voor zaken die me na aan het hart liggen, zoals de conferentie. Ik ben sterk betrokken bij alles wat ik doe en neem met plezier verantwoordelijkheden op me. Ik geloof dat deze eigenschappen me zullen helpen om van mijn voorzitterschap een fantastisch en betekenisvol jaar te maken.

Kom zeker naar: het openingsbanket in de Expo!

Bij welk event vindt u dat iedere jongere advocaat aanwezig moet zijn?

Zonder twijfel is het openingsbanket op 18 oktober hét hoogtepunt van het jaar! We kijken ernaar uit om dit jaar een recordaantal advocaten samen te brengen in de Expo in Antwerpen. De verwachtingen onder onze leden zijn hooggespannen, en we zijn er zeker van dat we deze verwachtingen zullen waarmaken.

Ik moedig alle Antwerpse advocaten aan om zich tijdig in te schrijven, want dit evenement is altijd binnen de kortste keren uitverkocht. Mis deze kans niet—het belooft een geweldig feestje te worden!

Ook interessant

Interview
maandag 07 oktober 2024

Innovatieve oplossingen voor complexe geschillen: een blik op hybride ADR

In het kader van Mediation Week duiken we in de wereld van alternatieve geschillenbeslechting (ADR). Hoe kunnen bemiddeling en arbitrage elkaar bijvoorbeeld versterken en zorgen voor snellere, meer efficiënte oplossingen? In dit interview delen mr. Sigrid Van Rompaey en mr. Jorden Wouters hun expertise over deze innovatieve aanpak. Lees verder en ontdek hoe een flexibele combinatie van technieken niet alleen geschillen oplost, maar ook ruimte biedt voor creatievere en duurzamere resultaten.

Meer lezen
Community Video
donderdag 26 september 2024

Verslag algemene vergadering september 2024

In een videoverslag vertelt bestuurder Nadia Van Baelen u wat er besproken en beslist werd op de algemene vergadering van 25 september 2024.

Meer lezen