Verplicht gebruik JustRestart
In een arrest van 3 maart 2025 neemt het Arbeidshof Brussel standpunt in over:
- het verplichte gebruik van het register JustRestart
- de sanctie wegens miskenning van de regels
- de correctie via het principe van de belangenschade
Wij onderzochten wat deze uitspraak betekent voor de dagelijkse praktijk. Daarnaast brengen we u graag op de hoogte van enkele belangrijke ontwikkelingen binnen JustRestart.
Arrest Arbeidshof Brussel: de feiten
De uitspraak handelt over een reeds lang lopend, hybride dossier. De beschikking van toelaatbaarheid dateert van 12 november 2015. Er was reeds voor de inwerkingtreding van JustRestart een minnelijke aanzuiveringsregeling gehomologeerd die naderhand werd opgeschort, gevolgd door een herroeping van de beschikking van toelaatbaarheid ten opzichte van één verzoeker.
Pas na een vonnis waarbij een totale kwijtschelding van schulden ten opzichte van mevrouw X ongegrond werd verklaard, werd een nieuw ontwerp van minnelijke aanzuiveringsregeling verzonden. Op dat ogenblik was JustRestart in werking getreden. De schuldbemiddelaar opteerde er zelf voor om geen gebruik te maken van JustRestart, maar dit ontwerp te versturen via aangetekend schrijven.
Arbeidshof bevestigt principe verplicht gebruik JustRestart op straffe van nietigheid
Het arbeidshof bevestigt dat elke mededeling, kennisgeving of neerlegging dient te gebeuren via het register Just Restart, zoniet is er in principe sprake van nietigheid van deze mededeling, kennisgeving of neerlegging.
Het Arbeidshof stelt uitdrukkelijk:
“In artikel 1675/15bis, § 1, derde lid Ger.W. dient de sanctie “beschouwd niet te hebben plaatsgevonden” te worden gelezen als een nietigheidssanctie in de zin van artikel 860 Ger.W., gelet op het effect van deze sanctie op de proceshandeling”
Correctie van de belangenschade
In het Belgische procesrecht gaat men ervan uit dat niet elke procesfout of onregelmatigheid automatisch tot nietigheidssancties leidt. De partij die zich beroept op een verzuim of onregelmatigheid moet kunnen aantonen dat dit haar belangen heeft geschaad.
Het doel van artikel 861 Ger.W. is om een balans te vinden tussen het handhaven van de procedureregels en het voorkomen van onterecht nadeel voor de partij die zich op een formeel verzuim beroept.
In dit concrete geval oordeelt het Arbeidshof dat er geen sprake is van een nietigheid, omdat de partijen die zich hierop beroepen, zijnde mevrouw X en de schuldbemiddelaar, geen belangenschade aantonen.
Bij de beoordeling van belangenschade moet rekening worden gehouden met de concrete feitelijke omstandigheden in dit dossier. De argumentatie over het ontbreken van belangenschade wordt in het arrest eerder beperkt uitgewerkt en is niet zomaar van toepassing op andere dossiers. Deze rechtspraak kan niet blind worden getransponeerd naar de huidige situatie. De meerderheid van de rechtspersonen is ondertussen digitaal gekoppeld en aangiftes worden vlot via het register ingediend.
Waar bij de opstartfase van JustRestart begrip kon bestaan voor de onkunde of onwetendheid van bepaalde gebruikers is er op vandaag steeds minder nood aan een pragmatische werkwijze of milde uitzonderingen. De partij die kiest voor een papieren werkwijze kan botsen op een andere partij die wel degelijk belangenschade kan aantonen wegens het niet respecteren van art. 1675/15 bis §1 Ger.W.
Zo kan bijvoorbeeld een schuldbemiddelaar die kiest voor een papieren werkwijze, te maken krijgen met een schuldeiser die wel degelijk belangenschade kan aantonen wegens het niet respecteren van art. 1675/15 bis §1 Ger.W. Denk aan een schuldeiser met vele dossiers die er gerechtvaardigd van uitgaat dat hij via JustRestart wordt gewaarschuwd en waarbij aangetekende brieven niet meer automatisch bij de correcte dienst binnen de onderneming terecht komen. Of de verzoeker wiens adres op de aangetekende brief achterhaald is ingevolge een verhuis, of door een probleem bij de post de brief nooit heeft ontvangen, maar die de procedure wel stipt opvolgt via JustRestart.
Besluit
De wetgever heeft geopteerd voor een heel krachtig signaal waarbij de sanctie op het niet gebruik van JustRestart werd ingeschreven in art. 1675/15 bis §1 Ger.W. Het is voor de rechtszoekende immers belangrijk dat duidelijkheid bestaat over de te hanteren werkwijze. Het niet gebruiken van JustRestart zorgt voor rechtsonzekerheid en kan alleen om deze reden al belangenschade veroorzaken.
Het arrest van het Arbeidshof Brussel van 3 maart 2025 is bijgevolg geen reden om het gebruik van JustRestart te vermijden en terug te keren naar de vroegere, tragere en duurdere procedure op papier. We kiezen allen best gezamenlijk voor rechtszekerheid en vooruitgang, wat enkel via het systematische gebruik van JustRestart kan worden bereikt.
Download het arrest
Enkele updates over recente ontwikkelingen binnen JustRestart
Wij informeren u over recente belangrijke ontwikkelingen binnen het platform JustRestart. Deze updates omvatten de toevoeging van een nieuwe omzendbrieffunctie voor de laatste betaling aan schuldeisers, de mogelijkheid voor persoonlijke notities in dossiers, en de juiste werkwijze voor het aanvragen van homologatie bij een parallelle aanzuiveringsregeling.
Ook interessant
Onderzoek naar schuldenproblematiek bij gedetineerden: deel uw inzichten
Heel wat (ex-)gedetineerden worstelen met schulden tijdens en na hun detentie. Als advocaat komt u mogelijk in contact met deze problematiek. Uw professionele inzichten zijn dan ook cruciaal voor een lopend onderzoek naar de schuldenlast bij (ex-)gedetineerden. Neem deel aan de enquête!
Belangrijke updates voor schuldbemiddelaars in JustRestart
Wij informeren u over recente belangrijke ontwikkelingen binnen het platform JustRestart. Deze updates omvatten de toevoeging van een nieuwe omzendbrieffunctie voor de laatste betaling aan schuldeisers, de mogelijkheid voor persoonlijke notities in dossiers, en de juiste werkwijze voor het aanvragen van homologatie bij een parallelle aanzuiveringsregeling.