Ga verder naar de inhoud

JBOX maakt plaats voor Just-on-web

donderdag 07 december 2023

Het kabinet Justitie heeft aangekondigd dat de JBOX, oorspronkelijk opgezet als beveiligd communicatieplatform voor juridische actoren, spoedig zal worden stopgezet. Deze beslissing markeert een verschuiving naar het gebruik van de nieuwe Just-on-web interface in lijn met artikel 792 van het Gerechtelijk Wetboek.

Het JBOX-project, geïnitieerd door voormalig minister van Justitie Koen Geens, was bedoeld als een communicatiemiddel voor gerechtelijke beslissingen tussen verschillende partijen in de rechtspraak. Echter, na de verandering van de regering, werd geconcludeerd dat de applicatie te duur was en niet past binnen de plannen voor het ambitieuze Just-on-web project.

Binnenkort zullen gerechtelijke beslissingen dus worden gecommuniceerd via het Just-on-web platform. Dat betekent dat advocaten hun vonnissen moeten ophalen via die nieuwe interface, wat meer tijd kan kosten dan het ontvangen van vonnissen als bijlage bij een e-mail. Hoewel dat een veiligere methode is, brengt het een uitdaging met zich mee, vergelijkbaar met andere sectoren die zijn overgestapt op platformgerichte communicatie.

Het kabinet Justitie erkent de noodzaak van een praktische oplossing, vooral op het gebied van identificatie, voor advocaten die daarmee te maken krijgen. Er wordt hard gewerkt om deze overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. We houden u op de hoogte over verdere ontwikkelingen.

JBOX als beveiligd com­mu­ni­ca­tie­mid­del met de RVV

Hoewel oorspronkelijk bedoeld voor vrederechters en politierechtbanken, werd de JBOX ook met succes gebruikt als beveiligd communicatiemiddel met de Raad voor Vreemdelingenbetwisting (RVV). Dat vergemakkelijk het indienen van beroepen in vreemdelingenrecht, waardoor avondbezoeken aan postkantoren voor advocaten niet langer nodig waren. 

Het gebruik van de JBOX voor de communicatie met RVV blijft evenwel gevrijwaard, ook na de aangekondigde uitfasering voor Justitie.

Ook interessant

Databank
Digitalisering
woensdag 28 februari 2024

Digitalisering in de advocatuur: commissies OVB en Avocats.be bundelen de krachten

De commissies digitalisering van de OVB en Avocats.be hebben de handen in elkaar geslagen met een gezamenlijke vergadering over artificiële intelligentie. Wil u zich ook verdiepen in het thema van de digitalisering van de beroepsgroep, dan kan dat op het OVB Congres, waar advocaten diepgaande inzichten kunnen verwerven via meerdere sessies.

Meer lezen
Buren
Digitalisering
vrijdag 16 februari 2024

Inschrijvingen voor sociale woningen vanaf 18 maart 2024: Wat bewindvoerders moeten weten

Vanaf maandag 18 maart 2024 zal deze procedure overgaan naar het Centraal Inschrijvingsregister (CIR), een digitaal webplatform beheerd door het Agentschap Wonen in Vlaanderen. De inschrijfprocedure voor sociale woningen zal vanaf dan anders verlopen. Dit moet u weten.

Meer lezen