Ga verder naar de inhoud

Het Antwerpse hof van beroep verhuist!

vrijdag 24 mei 2024

U kent het vast wel, het iconische gerechtsgebouw aan de Britselei in Antwerpen. Volledig gerenoveerd en terug van weg geweest, wordt het gebouw nu langzaamaan opnieuw in gebruik genomen. De verhuis van het Antwerpse hof van beroep, arbeidshof en parket-generaal start op 27 mei 2024 en zal klaar zijn op 10 juni 2024. Stafhouder van balie Antwerpen Katrien Crauwels en mr. Brecht Pype gidsen u door het gebouw, en brengen u en passant op de hoogte van enkele interessante weetjes.

Dagmar Vanbergen

Medewerker-specialist communicatie
Dagmar Vanbergen 02

Deel dit artikel

Spiksplinternieuw of in ere hersteld, welke elementen moet u als advocaat zeker kennen? Ontdek het in deze video!

Timing van de verhuis van ge­rech­te­lij­ke diensten

Sinds september 2023 worden er weer assisenzaken behandeld in het gerechtsgebouw Britselei. 

Vanaf 27 mei 2024 verhuizen de diensten van het hof van beroep, het Parket-Generaal en het arbeidshof naar het gerechtsgebouw Britselei, waarmee een nieuwe fase in de geschiedenis van dit iconische gerechtsgebouw begint. Deze rechtbanken zijn momenteel nog gevestigd aan de Waalsekaai in Antwerpen. 

Het nieuwe ‘oude ge­rechts­ge­bouw’

Het gerechtsgebouw, gebouwd tussen 1871 en 1877 in eclectische stijl, is het resultaat van een wedstrijd die werd gewonnen door de Belgische architect Lode Baeckelmans. Baeckelmans heeft nooit het resultaat van het gebouw gezien, hij stierf op jonge leeftijd en het was zijn oudere broer Frans die de verdere coördinatie van de uitvoering op zich nam. Baeckelmans' oorspronkelijke ontwerp, ontworpen om de grandeur van het Louvre in Parijs te evenaren, werd met respect hersteld tijdens de ingrijpende restauratie en renovatie van het iconische gerechtsgebouw. Het renovatieproject, dat liep van 2019 tot 2023, heeft het gebouw volledig aangepast aan de hedendaagse eisen van een modern gerechtsgebouw. Zo omvatten de werkzaamheden dak- en buitenschrijnwerken, de integratie van moderne technieken, de restauratie van waardevolle interieurs, de renovatie van kantoorruimtes en de aanleg van een nieuwe buitenomgeving.

Een belangrijke ingreep tijdens deze renovatie was het verwijderen van de koepel boven de griffie, die in de jaren ‘30 was toegevoegd. Hierdoor werd de historische binnenkoer hersteld, waardoor daglicht weer de onderste bouwlagen kan bereiken. Daarnaast zorgt een elegante stalen luifelconstructie ervoor dat de open binnenkoer onder alle weersomstandigheden gebruikt kan worden. Eveneens werden de historische buitengevels gerestaureerd en drie grote dakkoepels toegevoegd, wat nu zorgt voor daglicht in de indrukwekkende wandelzaal.

Ook de akoestiek in de ruimtes is sterk verbeterd, die voorheen problematisch was door vele harde oppervlakken. Door gebruik te maken van akoestische tapijten en absorberende pleisterplafonds, zijn de zittingzalen nu geschikt voor diverse doeleinden, variërend van kleine zittingen tot grote processen en besloten zittingen. De voormalige assisenzaal is omgevormd tot een veelzijdige, plechtige zittingszaal, compleet met eigentijdse meubelstukken die de authentieke sfeer versterken.

Daarnaast is de hoogste verdieping, die voorheen aanvoelde als een zolderruimte, omgebouwd tot hoogwaardige kantoorruimtes. Dankzij nieuwe dakramen en een nieuwe binnengevel, die de moderne uitstraling combineert met de baksteenarchitectuur van de onderliggende bouwlagen, zijn deze ruimtes nu licht en ruim. Centraal boven de wandelzaal zijn gemeenschapsruimten ingericht, waaronder een refter, een bibliotheek en een ruime vergaderzaal die ook als crisiscentrum kan dienen.

Kortom, de renovatie van het gerechtsgebouw Britselei is een samensmelting van historische grandeur en moderne functionaliteit, wat het gebouw klaar maakt voor de toekomst terwijl het zijn rijke verleden respecteert.

Veiligheid en toe­gan­ke­lijk­heid

De toegankelijkheid van publieke zones voor personen met beperkte mobiliteit is verbeterd met liften en hefplatformen.

En ook de veiligheid in het gerechtsgebouw is aanzienlijk verbeterd door gescheiden circulatiewegen voor publiek, politie, magistraten en personeel. Een nieuw paviljoen in de voortuin aan de Anselmostraat zorgt voor een veilige en discrete manier om gedetineerden binnen en buiten te brengen.

Ook interessant

Community
vrijdag 07 juni 2024

Dit was de advocatenrun 2024

Op zaterdag 1 juni 2024 vond de Advocatenrun plaats in het prachtige domein Puyenbroeck. Hoewel het geen zonovergoten editie was, bleef de regen gelukkig uit. Ontdek hier de winnaars!

Meer lezen
Community
donderdag 06 juni 2024

VJV verwelkomt nieuwe voorzitter en Juridisch Woord van het Jaar

Op 13 juni 2024 zal het Gentse podium opnieuw het toneel zijn voor een belangrijke aankondiging in de juridische wereld. Het tweede Juridisch Woord van het Jaar zal worden onthuld, een gebeurtenis die vorig jaar voor de eerste keer plaatsvond met het opvallende "tiktokjustitie" als winnaar.

Meer lezen