Ga verder naar de inhoud

Duurzame twee­de­lijns­bij­stand: voorstellen voor de toekomst

donderdag 29 februari 2024

De aangekondigde en verwachte 'open enveloppe' in tweedelijnsbijstand, met een vastgestelde (en geïndexeerde) waarde van een punt, leidt tot een vernieuwde interesse van de overheid in de materie en resulteerde in een (te) kritisch rapport van het Rekenhof.

Rapport van het Rekenhof

De analyse van het Rekenhof bevat misvattingen. Deze konden vermeden worden door vooraf in grondig dialoog te gaan met de OVB. De OVB onderschrijft de integriteit en de grote dagelijkse inzet van de vele BJB-medewerkers. Het memorandum van de raad van bestuur is hier beschikbaar.

Het is begrijpelijk dat de overheid, met de introductie van de open enveloppe, streeft naar verdere kwaliteitsgaranties en uniformiteit over de Vlaamse balies. De OVB staat klaar als constructieve gesprekspartner. In onderstaande nota vindt u dan ook voorstellen die kunnen bijdragen aan een duurzame tweedelijnsbijstand.

Ook interessant

Toegang tot het recht Tweedelijnsbijstand
vrijdag 15 maart 2024

Verbeteringen in juridische tweedelijnsbijstand: tweevoudige uitbetaling geïntroduceerd

In het Belgisch Staatsblad van 29 februari 2024 verschenen belangrijke aanpassingen aan het Koninklijk Besluit van 20 december 1999 inzake de vergoeding die aan advocaten wordt toegekend in het kader van de juridische tweedelijnsbijstand. Voor het eerst is er nu de mogelijkheid om advocaten niet één maar twee keer per jaar te vergoeden. Bestuurder Marnix Moerman legt uit wat dat precies betekent.

Meer lezen
Toegang tot het recht Tweedelijnsbijstand
vrijdag 15 maart 2024

Kijk uw rekeningnummer tweedelijnsbijstand na

Hebt u dossiers in de BJB-module op de status ‘Audit – voor uitbetaling” staan, dan mag u in 2024 een uitbetaling verwachten. Kijk dan dringend uw rekeningnummer tweedelijnsbijstand (standaard) na.

Meer lezen