Ga verder naar de inhoud

Alles start bij de be­roeps­op­lei­ding

dinsdag 11 januari 2022

Toen de beroepsopleiding onder de loep werd genomen en de vernieuwing ervan werd aangevat, is gezocht naar oplossingen om het klassikale zo veel als mogelijk te vermijden. Er werd gefocust op een meer praktische benadering van de diverse onderdelen via werkcolleges en een on demand aanbod om deze voor te bereiden.

Leen Bosmans

Medewerker-specialist opleiding
Leen Bosmans

Tom Bauwens

Coördinator Opleidingsinstituut
Tom Bauwens

Leen Christiaens

Medewerker-specialist opleiding
Leen Christiaens

Deel dit artikel

Blended learning was dus het uitgangspunt en dat is ondertussen ook een vaste waarde geworden in opleidingen, ook deze aangeboden door de Orde van Vlaamse Balies. Denk maar aan de bijstand bij verhoor in strafzaken. Het leek een logische keuze en ze blijkt ook de goeie te zijn. De examens, die in hun digitale vorm met toezicht op afstand toch stressvol waren, toonden een veel beter slaagcijfer dan tijdens de vorige opleiding.

Met het Opleidingsinstituut zetten we een volgende stap: de beroepsopleiding is de start van een carrière als advocaat en wordt gevolgd door verder levenslang leren. Bepaalde onderdelen van de beroepsopleiding zijn zonder meer interessant voor advocaten die al langer actief zijn en zullen ook aan hen aangeboden worden. Omgekeerd kan ook het aanbod aan permanente vorming een plaats krijgen binnen de beroepsopleiding. Alhoewel beide opleidingen elk hun eigenheid en doelstelling hebben, is er dus duidelijk een synergie en is het niet meer dan logisch dat ze samen een plaats krijgen in het vernieuwde Opleidingsinstituut, zodat alle advocaten op eenvoudige en een gebruiksvriendelijke manier gebruik kunnen maken van een breed op maat gemaakt aanbod als wezenlijk onderdeel van een succesvolle carrière binnen de advocatuur: het levenslang leren.

Ook interessant

Stage Beroepsopleiding
donderdag 21 december 2023

OVB deelt bezorgdheid en streeft naar toegankelijke en kwalitatieve opleiding

De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) heeft kritiek op de plannen voor de hervorming van de beroepsopleiding voor advocaten-stagiairs. We delen de bekommernis van de studenten dat het beroep van advocaat in principe toegankelijk moet zijn voor elke afgestudeerde in de rechten. Het voorontwerp van wet rond modernisering van de advocatuur bepaalt inderdaad dat die beroepsopleiding de vorm aanneemt van een aanvullende studie, die voorafgaat aan de aanvang van de eigenlijke stage als advocaat.

Meer lezen
Stage Beroepsopleiding
dinsdag 12 december 2023

Dit moet u weten als stagemeester

Bent u stagemeester? Ontdek dan 5 zaken die u daarover zeker moet weten om uw stagiair goed te kunnen begeleiden.

Meer lezen