Ga verder naar de inhoud

Een wedstrijd voor jonge Europese advocaten om recht­vaar­dig­heid te verdedigen CCBE Amicus Curiae-wedstrijd 2023-2024

vrijdag 01 september 2023

De Council of Bars and Law Societies of Europe (CCBE) heeft weer een spannende jaarlijkse competitie gelanceerd: de "CCBE Amicus Curiae"-wedstrijd. Die prestigieuze wedstrijd biedt rechtenstudenten (bachelor, master en postgraduaat) en advocaten-stagiairs uit landen die lid zijn van de CCBE, een unieke kans om hun juridische vaardigheden te demonstreren en hun passie voor rechtvaardigheid te tonen. Dit jaar wordt de wedstrijd gehouden in Lausanne, Zwitserland, op 17 mei 2024.

Sarah Roggeman

Medewerker-specialist communicatie
Sarah Roggeman

Deel dit artikel

De "CCBE Amicus Curiae"-wedstrijd draait om het indienen van een fictief amicus curiae-betoog. De deelnemers worden uitgedaagd om het profiel van een bedreigde advocaat te presenteren, hun professionele strijd te beschrijven en een legaal probleem te benadrukken dat kan worden behandeld in de vorm van een amicus curiae. Het doel van dit betoog is om een bedreigde advocaat te ondersteunen en hun zaak onder de aandacht te brengen, en om het belang van advocaten bij de opbouw en verdediging van de rechtsstaat te benadrukken.

Dit was de vorige editie

Selectie

Stap 1: Kandidatuur 

In de eerste stap dienen de deelnemers hun kandidatuur in, die twee pagina's moet bevatten. Hierin wordt het profiel van de bedreigde advocaat beschreven, samen met de professionele uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd. Daarnaast moeten de deelnemers het legale probleem aanduiden dat ze willen behandelen in hun amicus curiae-betoog. Een deskundig panel van de CCBE Human Rights Committie selecteert de drie meest veelbelovende kandidaturen.

Stap 2: Amicus Curiae betoog 

De drie geselecteerde kandidaten gaan vervolgens aan de slag met het schrijven van hun Amicus Curiae Betoog, dat niet meer dan 30 pagina's mag beslaan. Ze hebben de mogelijkheid om bijlagen toe te voegen om de situatie beter te begrijpen, zoals lokale sociale en culturele context en relevante persberichten.

De geselecteerde betogen zullen door de CCBE worden gepubliceerd via haar officiële website en sociale mediakanalen, waardoor de inspanningen van de jonge advocaten worden erkend en gedeeld met een breder publiek.

Prijs en erkenning

De inzet van de "CCBE Amicus Curiae"-wedstrijd gaat verder dan alleen erkenning. De winnende deelnemer wordt uitgenodigd om een symbolische prijs in ontvangst te nemen tijdens een van de plenaire vergaderingen of permanente commissies van de CCBE. Dit evenement vindt elk jaar rond mei of juni plaats in een ander Europees land. De ceremonie van dit jaar zal plaatsvinden in Lausanne, Zwitserland, op 17 mei 2024. Een unieke gelegenheid voor de winnaar om te netwerken met vooraanstaande juridische professionals uit heel Europa.

De "CCBE Amicus Curiae"-wedstrijd biedt niet alleen een platform voor jonge rechtenstudenten en advocaten-stagiairs om hun schrijfvaardigheden en juridische kennis te verbeteren, maar het is ook een gelegenheid om actief bij te dragen aan het beschermen van bedreigde advocaten en het bevorderen van een sterke rechtsstaat.

Schrijf u in

Dit is een unieke wedstrijd om uw passie voor rechtvaardigheid te laten schitteren. De inschrijvingsperiode is nu geopend, tot en met 30 november 2023. 

Voor meer informatie over de wedstrijd en de deelnamevoorwaarden, bezoek de officiële CCBE-website.

Over CCBE

De Council of Bars and Law Societies of Europe (CCBE) is een organisatie die bestaat uit nationale balies en advocatenverenigingen uit heel Europa. Haar missie is om de belangen van de Europese advocatuur te vertegenwoordigen en te bevorderen, en om het recht en de rechtsstaat te verdedigen. Met leden uit verschillende landen bevordert de CCBE een sterke juridische gemeenschap en het belang van advocaten in het Europese juridische systeem.

Ook interessant

CCBE
vrijdag 25 augustus 2023

Word vertegenwoordiger bij de CCBE

We zoeken twee nieuwe vertegenwoordigers voor de CCBE, de Raad van de Europese balies. Onze twee afgevaardigden vervullen binnen de…
Meer lezen
Stop
CCBE Welzijn
vrijdag 26 mei 2023

Bent u weleens slachtoffer van agressie?

Verbale of fysieke agressie, bedreigingen, intimidatie, …: het kan niet door de beugel. Neem deel aan onze enquête om de problematiek in…
Meer lezen