Ga verder naar de inhoud

Podcast Bent u zeker dat u als advocaat voldoende verzekerd bent?

vrijdag 10 februari 2023

Een advocaat die een kantoor opstart heeft veel aan zijn hoofd en moet veel zaken regelen. Een van de belangrijkste zaken daarbij is zorgen dat hij goed verzekerd is. In een podcast Ten Gronde overloopt OVB-woordvoerder Sofie Demeyer eens tegen welke risico's u zich het best laat verzekeren. De uitleg komt van OVB-bestuurder Hans De Meyer en mr. Jo De Meester die dankzij hun werk in de commissie collectieve voorzieningen veel afweten over verzekeringen voor advocaten.

OVB-bestuurder Hans De Meyer raadt de startende advocaat-ondernemer aan om een goede makelaar in de arm te nemen, die kan u bijstaan in het zoeken naar de meest interessante verzekeringsformules.

U bent verplicht om zich te verzekeren tegen brand en voor ongevallen met uw auto. Maar heeft u al eens gedacht aan:

  • een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid/uitbating?
  • een reisbijstandverzekering?
  • een verzekering op de omzet?

De meest onderbenutte verzekering blijkt de cyberverzekering te zijn die sommige balies als collectieve verzekeringspolis aanbieden. Bestuurder Hans De Meyer sprak een tijd geleden nog met een advocaat die niet wist dat hij via zijn balie bij een collectieve cyberverzekering aangesloten was.

"Bleek dat hij daarvoor een eigen verzekering had afgesloten waarvoor hij jaarlijks een premie van 700 euro betaalde. Ik kon hem vertellen dat het hem via zijn baliebijdrage maar 75 euro heeft gekost omdat zijn balie aangesloten is bij de collectieve verzekering."
— Hans De Meyer, bestuurder Orde van Vlaamse Balies

(nvdr: ondertussen is de premie recent verhoogd naar 112 euro)

Vreemd genoeg blijkt ook het Solidariteitsfonds weinig bekend bij Vlaamse advocaten, bij de Franstalige confraters is dat een heel ander verhaal en dat is maar goed ook want toen er bij de overstromingen in de zomer van 2021 ook advocatenkantoren getroffen werden konden die advocaten via dat Solidariteitsfonds geholpen worden.

De collectieve voorzieningen worden betaald via de baliebijdrage, dat weet u, maar weet u ook dat gemiddeld zowat 55% van dat bedrag naar het pakket aan collectieve verzekeringen gaat?

Moet u zich nog extra verzekeren?

Met dat pakket aan verzekeringen komt u al een heel eind weg maar bij confraters die zich bijvoorbeeld toeleggen op bedrijfsovernames of handelshuur raadt mr. De Meester ook aan om er bij de beroepsaansprakelijkheidsverzekering nog een tweederangsverzekering bij te nemen.

"Je moet maar een zware zaak hebben die verkeerd uitdraait omdat je er een beroepsfout in hebt gemaakt. Dan denk ik dat je heel blij zal zijn dat je elk jaar voor die bijkomende verzekering hebt betaald."
— Jo De Meester, advocaat & lid commissie collectieve voorzieningen

Roadshow collectieve voor­zie­nin­gen

Meer informatie over de collectieve voorzieningen krijgt u te horen op een roadshow die vanaf 6 maart alle Vlaamse balies aandoet. Daar krijgt u dan uit eerste hand van de verzekeringsmaatschappijen en de makelaars zelf alle details over die verzekeringen te horen.

Schrijf u in

Praktisch

  • 4 punten permanente vorming
  • gratis deelname

Ook interessant

Deontologie Podcast
vrijdag 29 maart 2024

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Collectieve voorzieningen Cybercriminaliteit
donderdag 28 maart 2024

Identiteitsfraude: laat u of uw medewerker niet vangen met valse e-mails voor betalingsverzoeken

We waarschuwen u voor een groeiende bedreiging in de vorm van identiteitsfraude via e-mail en CEO-fraude, waarbij oplichters misleidende e-mails sturen die lijken te zijn verzonden door vertrouwde leidinggevenden die een betalingsopdracht geven of vertrouwde begunstigden (cliënten of advocaten van de tegenpartij).

Meer lezen