Ga verder naar de inhoud

Oplossingen voor grens­over­schrij­dend gedrag

Er zijn drie types ongewenst grensoverschrijdend gedrag op het werk: geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag. Dat grensoverschrijdend gedrag heeft verstrekkende gevolgen, die vaak verder gaan dan lichamelijke of psychische klachten. Het is daarom belangrijk om elke grensoverschrijdende vaststelling zo adequaat, zo discreet en zo snel mogelijk te behandelen.

Ilse De Cuyper

Directeur HR & welzijn
Ilse De Cuyper

Deel dit artikel

Stress
Stress - iStock

Maar niet iedereen beschikt over de nodige assertiviteit en soms lijkt reageren geen optie. Getuigen kunnen daarbij helpen.

Slachtoffers, getuigen én daders kunnen gratis en vertrouwelijk terecht bij het vertrouwensteam.

Wat is grens­over­schrij­dend gedrag?

Grensoverschrijdend gedrag kenmerkt zich door twee factoren:

  1. De aanwezigheid van ongewenst gedrag. Dat is eerder een individuele perceptie en kan verschillen van persoon tot persoon.
  2. Het grensoverschrijdend karakter van het gedrag. Een grens, een norm die voor een meerderheid ongepast is op de werkplek wordt overschreden.

Er zijn drie types ongewenst grensoverschrijdend gedrag op het werk:

  • geweld
  • pesterijen
  • ongewenst seksueel gedrag

Pesterijen

Pesterijen op het werk worden gedefinieerd als meerdere gelijkaardige of uiteenlopende onrechtmatige gedragingen, buiten of binnen de onderneming of organisatie, die plaats hebben gedurende een bepaalde tijd en die tot doel of gevolg hebben dat de persoonlijkheid, de waardigheid of de fysieke of psychische integriteit van een persoon bij de uitvoering van het werk wordt aangetast, dat zijn betrekking in gevaar wordt gebracht of dat een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsende omgeving wordt gecreëerd dat zich inzonderheid uit in woorden, bedreigingen, handelingen, gebaren of eenzijdige geschriften.

Om over pesten te spreken moet er dus zeker sprake zijn van onrechtmatige gedragingen, de herhaling ervan in de tijd en de gevolgen.

Iemand kan gepest worden omwille van zijn/haar:

  • godsdienst of overtuiging
  • handicap
  • leeftijd
  • seksuele geaardheid
  • geslacht
  • etnische afstamming

Pesterijen op het werk kan u herkennen aan:

  • isoleren van de persoon
  • verhinderen dat de persoon zich uitdrukt
  • de persoon op professioneel vlak in diskrediet brengen
  • iemand in zijn persoonlijkheid raken
  • de gezondheid van de persoon in het gedrang brengen
  • de daden en handelingen van de persoon onrechtmatig controleren

Geweld

Geweld op het werk wordt gedefinieerd als elke feitelijkheid waarbij een persoon psychisch of fysiek wordt bedreigd of aangevallen bij de uitvoering van zijn/haar werk.

Geweld op het werk uit zich dan ook hoofdzakelijk door handelingen zoals:

  • bedreigingen
  • fysieke agressie (bijv. slagen)
  • verbale agressie (bijv. beschimpingen, beledigingen, plagerijen)

Ongewenst seksueel gedrag

Ongewenst seksueel gedrag op het werk wordt gedefinieerd als elke vorm van ongewenst verbaal, niet-verbaal of lichamelijk gedrag met een seksuele connotatie dat als doel of gevolg heeft dat de waardigheid van een persoon wordt aangetast of een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsende omgeving wordt gecreëerd.

Ongewenst seksueel gedrag op het werk kan zich op verschillende wijzen uiten zoals:

  • lonken of wellustige blikken
  • dubbelzinnige opmerkingen of insinuaties
  • het tonen van pornografisch materiaal
  • compromitterende voorstellen
  • aanrakingen
  • slagen en verwondingen
  • verkrachting
Het staat buiten kijf dat grensoverschrijdend gedrag onder geen enkele vorm en op geen enkel niveau kan en mag getolereerd worden binnen de advocatuur, noch daarbuiten.

Gevolgen

De gevolgen zijn niet eenduidig en voor iedereen anders.

Grensoverschrijdend gedrag heeft niet alleen verstrekkende gevolgen voor het slachtoffer maar ook voor de dader. Daders zijn zich soms niet bewust van hun daden of zien er geen graten in.

De gevolgen kunnen ook veel verder gaan dan louter lichamelijke of psychische klachten zoals:

  • het uitvallen op het werk met langdurige arbeidsongeschiktheid
  • verliezen van de job
  • het niet meer in staat zijn om de job naar behoren te vervullen waardoor alle carrièrekansen onbestaande worden
  • het niet kunnen volbrengen van een stage
  • blamage
Het is belangrijk om elke grensoverschrijdende vaststelling zo adequaat, zo discreet en zo snel mogelijk te behandelen.

Slachtoffer of getuige?

Als slachtoffer is het belangrijk om een einde te stellen aan dat grensoverschrijdend gedrag, zichzelf te beschermen en een oplossing te zoeken.

Als getuige kan u een belangrijke rol spelen in het verhelpen van het grensoverschrijdend gedrag. Niet elk slachtoffer durft voor zichzelf op te komen of voelt zich in een positie om te kunnen/durven/mogen reageren.

Zoek hulp

De Orde van Vlaamse Balies biedt in samenwerking met Precura een oplossing. Volledige vertrouwelijkheid en discretie is uiteraard gegarandeerd.

Welzijn

Gedragscode

De Gedragscode bevat gedragsregels die wij als advocaten fundamenteel vinden over hoe we met elkaar horen om te gaan.

Meer lezen
Welzijn

Burn-out

We hebben allemaal een gezonde dosis stress nodig in ons werk, maar door een langdurige overdosis kan u overspannen raken en opbranden. We spreken dan van burn-out.

Meer lezen

Nog vragen? Onze specialisten ter zake

Ontdek alle medewerkers

Ilse De Cuyper

Directeur HR & welzijn

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Welzijn
vrijdag 24 november 2023

Hoe gaat het met u?

Uw welzijn ligt ons nauw aan het hart. Daarom nodigen we u uit om deel te nemen aan onze tweede welzijnsenquête. Uw stem is van onschatbare waarde om een diepgaand inzicht te krijgen in de uitdagingen waarmee advocaten worden geconfronteerd op het gebied van stress, burn-out en grensoverschrijdend gedrag.

Meer lezen
Community Welzijn Kantoororganisatie
donderdag 23 november 2023

Transparante communicatie, betrokkenheid en zinvol werk: sleutels tot HR-succes in uw advocatenkantoor

Transparante communicatie, betrokkenheid en betekenisvol werk zijn slechts enkele topics die tijdens het debat aan bod kwamen. Keynote-spreker Stijn Baert en de deskundige panelleden identificeerden de uitdagingen op vlak van HR en reikten oplossingen aan om een solide basis te leggen voor advocatenkantoren en hun medewerkers. Herbekijk de uitzending en krijg een dieper inzicht in de dynamiek van de advocatuur en hoe een goed HR-beleid een aanzienlijk verschil kan maken.

Meer lezen
Community Welzijn Kantoororganisatie
vrijdag 10 november 2023

YouTube Live advocaten & HR: hoe bouwen we aan een sterke basis?

Op 20 november 2023 om 17 uur stond de volgende YouTube Live gepland. Het onderwerp van discussie is HR in de advocatuur en hoe het opbouwen van een sterk HR-beleid de groei en ontwikkeling van advocatenkantoren en hun professionals kunnen beïnvloeden. Aan tafel schuiven drie advocaten en twee HR-directeurs mee aan. Zijn geven inzichten in de uitdagingen waarmee advocatenkantoren worden geconfronteerd bij het aantrekken en behouden van juridisch talent, het verbeteren van vaardigheden en het vinden van een evenwicht in deze veeleisende sector.

Meer lezen
Community Welzijn
vrijdag 27 oktober 2023

Twee advocaten, twee missies, één vzw.

Dimitri Laes is als advocaat al 21 verbonden aan de Leuvense balie. Via rondleidingen probeert hij mensen genuanceerder naar justitie te doen kijken. Ine Van Segbroeck is 20 jaar advocaat bij de Gentse balie en geeft sinds kort ademlessen aan gevangenen. We interviewen hen over die 2 totaal verschillende taken waarbij zij zich bij dezelfde vzw inzetten als vrijwilliger.

Meer lezen
Community Welzijn
donderdag 12 oktober 2023

Waarom zet mr. Caroline Daniels zich in voor civic crowdfunding?

Caroline Daniels is als advocaat al 13 jaar verbonden aan de Nederlandstalige Orde bij de Brusselse balie en sinds eind 2020 zet zij zich ook in voor de vzw Growfunding. Haar maatschappelijk engagement was een van de redenen om te kiezen voor een eigen project in de advocatuur, als vennoot in het kantoor resolut. Wij interviewen haar over haar inzet voor de vzw.

Meer lezen
Community Welzijn Video
woensdag 27 september 2023

Terugblik op de Advocatenrun 2023

Op zondag 24 juni 2023 vond de Advocatenrun plaats. Ontdek hier wie de winnaars zijn en hoe de sfeer was op deze zonnige dag!

Meer lezen
Community Welzijn
dinsdag 26 september 2023

Een advocaat met passie voor vreemdelingenrecht helpt een vzw voor vluchtelingen

Marileen Vandenberghe is in de advocatuur een zogenaamde zij-instromer. Ze heeft eerst 20 jaar in de gezondheidszorg gewerkt en daarna nog 17 jaar in de natuur- en milieusector. Op latere leeftijd begon ze dan rechten te studeren. In 2020 begon ze haar stage aan de balie in Antwerpen en sinds juni van dit jaar staat ze er op het tableau. Tijdens haar rechtenstudies raakte ze gefascineerd door vreemdelingenrecht en zo, vertelt ze in dit interview, kwam ze als vrijwilliger terecht bij de vzw Bij Ons Thuis, een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor de opvang, begeleiding en ondersteuning van vluchtelingen in Aarschot en het Hageland.

Meer lezen
Community Welzijn
vrijdag 25 augustus 2023

Weg met declareerbare uren: een interview met De Groote - De Man over hun nominatie door The Financial Times

Het Belgische advocatenkantoor De Groote – De Man is genomineerd voor de Financial Times Innovative Lawyers Awards vanwege hun "Corporate Rebels Plan". Dat plan betekent een radicale verschuiving van de traditionele benadering van declareerbare uren binnen de advocatuur. In een interview bespreken de twee initiatiefnemers, Jeroen De Man en Damien Braeckman, de motivatie achter het plan, de implementatie ervan, de gevolgen voor advocaten, cliënten en prestaties, en de toekomstige ontwikkelingen.

Meer lezen
Community Welzijn
vrijdag 09 juni 2023

Jan Coninx, advocaat-ondernemer voor een warm België

Mr. Jan Coninx is sinds 2002 verbonden aan de balie Limburg. Sinds 2019 zet hij zich met hart en ziel in voor de vzw Ondernemers voor een warm België. Wij interviewen hem daarover.

Meer lezen